Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Problem z termostatem do 2,6 v6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie wiem czy te silniki 2.6 V6 tak wolno się nagrzewają bo u mnie jak dojade do pracy ok. 6,5 km to licznik pokazuje 70 stopni.

A w zimie to w ogóle kosmos nawet połowy temperatury nie pokazywał :kwasny:

Nie wiem czy to jest wina termostatu czy poprostu te silniki tak mają?

Pozdro

proszę stosować 2 punkt regulaminu

Opublikowano

Witam.

Nie wiem czy te silniki 2.6 V6 tak wolno się nagrzewają bo u mnie jak dojade do pracy ok. 6,5 km to licznik pokazuje 70 stopni.

A w zimie to w ogóle kosmos nawet połowy temperatury nie pokazywał :kwasny:

Nie wiem czy to jest wina termostatu czy poprostu te silniki tak mają?

Pozdro

Na pewno tak nei maja , u mnie po przejechaniu ok. 2 kilometrow jest 90 stopni.

Opublikowano
  • Autor

Tez mi sie tak wydaje.

Zobacze jak będzie jeśli wymienie termostat, dobrze ze przynajmniej ta część to V6 nie jest droga :D

Opublikowano

Tylko żeby wymienic termostat to trzeba pasek rozrządu wyjmowac. Wiem bo wczoraj wymieniałem. :D:a4fan:

Opublikowano

no ciezko w abc wymienic nei to co u mnie ale ja u siebei wiemynialem 2 miesiace temu a teraz jak jade to mam 90 ale jak lece ok 140 to po jakims czasie mi spada temp do 70 i to juz wogole mnie smieszy chyba musze wymienic po raz 2 termostat albo cos sie silnik neidogrzewa aczkolwiek w to watpie

Opublikowano

no ciezko w abc wymienic nei to co u mnie ale ja u siebei wiemynialem 2 miesiace temu a teraz jak jade to mam 90 ale jak lece ok 140 to po jakims czasie mi spada temp do 70 i to juz wogole mnie smieszy chyba musze wymienic po raz 2 termostat albo cos sie silnik neidogrzewa aczkolwiek w to watpie

No jak jedziesz szybciej (w trasie) to temperatura spada bo masz szybsze chłodzenie :tongue4: szczególnie o tej porze roku :)

Opublikowano

Tez mi sie tak wydaje.

Zobacze jak będzie jeśli wymienie termostat, dobrze ze przynajmniej ta część to V6 nie jest droga :D

Tylko żeby wymienic termostat to trzeba pasek rozrządu wyjmowac. Wiem bo wczoraj wymieniałem. :D:a4fan:

wcale nietrzeba ja w swoim ABC wymieniałem i paska nietrzeba zrzucać ale fakt paluchy trzeba powyginać

Opublikowano

No jak jedziesz szybciej (w trasie) to temperatura spada bo masz szybsze chłodzenie :tongue4: szczególnie o tej porze roku :)

No nie tak bardzo.. a właściwie wogóle.. dzisiaj to przetestowałem podczas 550 km trasy.. nie ważne czy jechałem 120 km/h czt 140 km/h, czy 200 to cały czas było 90 stopni (odczytane z klimatronika).. a grzeje mi się w ciągu dosłownie 2 km do 90..

Opublikowano

Jest tak jak napisal Kolega Zegarmistrz...2-3km i powinno byc 90 stopni...Napewno termostat sie zajedzil... :a4fan: :th:

Opublikowano

Witam

Właśnie mam ten sam problem .

Temp na dworze spadała (rano ok 5 stopni) a moje audi żeby się rozgrzać do 90 stopni potrzebuje przejechania ok 12km

Chyba też mam walnięty termostat.

Napiscie moze jaki termostat kupowaliście czy orgniał w ASO czy jakiś dobry zamiennik (firma).

- Czy trzeba chłodnice demontować czy jak ...

Opublikowano

Najlepiej kup orginal.. nie ma sie co bawic.. pamietam z poprzedniego samochodu (tez gebelsowej marki), pozalowalem i zmienialem 2 razy... nie pamietam ile dokladnie kosztuje, ale ja wymienialem przy wymianie rozrzadu (2 miesiace temu - 10 tys. km temu) - ten co był (stary) był dobry.. ale po co ryzykować..

Opublikowano

to w takim razie czy to mozliwe zeby termostat sie zaoral w miesiąc ? a jeśli wymeniac to na jaki teraz wymienić ? a czy to tez moze miec jakies znaczenie ze reduktor od gazu jest wpiety do instalacji wodnej szeregowo a nie rownolegle ?

• 1 rok później...
Opublikowano

widzę ze mam podobny problemik u mnie tez fura dostaje 90 C po przejechaniu 10 km a nie raz spada do 70 w trasie :( znaczy lipa i wymiana :kox: :kox: ;( ;( :wallbash:

Opublikowano

u mnie to samo tyle że w 1.8T AEB i nie wiem gdzie się znajduje termostat może ktoś mi to opisze?

Opublikowano

z tego co widzę I czytałem to trzeba rozrząd zwalać a trzeba było przy oplu pozostać :evil: :evil: :evil: :gwizdanie:

Opublikowano

u mnie to samo tyle że w 1.8T AEB i nie wiem gdzie się znajduje termostat może ktoś mi to opisze?

Pod króćcem wychodzącym z pompy wody. Wjedź na kanał i sprawdź.

Mi po założeniu oryginału z ASO łapie po jakichś 7-8 km spokojnej jazdy 90 stopni. I nie spada.

Opublikowano

spoko dzięki za info

Opublikowano

najpierw wagujemy

pozniej gdybaj, i jak juz zmieniasz to tylko na orginał

Opublikowano

Podepnę się do tematu,

mam silnik 2.6 [ABC]. Podczas ostatnich dni, gdzie auto pokazywało mi temperaturę -3,5C, silnik w trasie miał cały czas temperaturę w okolicach 60-70 st. C. Podejrzewam, że walnął termostat, bo normalną temperarturą silnika jest jak mniemam 90 st. C ???[br]Dopisany: 29 Grudzień 2008, 09:34_________________________________________________Jak Wy macie w swoich 2.6 ABC, czy temperatura nie powinna być cały czas 90 st. C ? Nawet w zimę...

Opublikowano

A ja głupi myślałem że trzeba sposobem znanym z Poloneza wsadzić kawałek kartonu przed chłodnicę :( bo u mnie to samo, czyli to jednak termostat...