Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 ADP] Falowanie obrótów na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dziwny problem z obrotami w swoim audi z silnikiem 1.6. Na zimnym silniku falują obroty ale tylko w zakresie 1200-1400 obrotów. Poniżej i powyżej tego zakresu obrotów problem znika. Podczas jazdy w tym zakresie obrotów auto zaczyna szarpać. Poza tym nie dopatrzyłem się jakichkolwiek zafalowań obrotów, czy to na zimnym lub na ciepłym silniku. Jedynie podczas gdy włączę światła obroty lekko drgną niżej i zaraz wracaj do ok 800, ale to chyba normalne. Na ssaniu mam lekko ponad 1000 obrotów, a kiedy silnik osiągnie większa temperaturę oscylują w granicach +/- 800. Jeszcze nurtuje mnie to, że podczas jazdy gdy wrzucę na luz a auto jeszcze sie toczy obroty spadają od razu do 800. W poprzednim aucie z silnikiem na pełnym wtrysku po wrzuceniu na luz podczas jazdy obroty zatrzymywały sie na ok 1100 i dopiero po chwili spadały niżej? Czy tak ma być? Dodam, że jest to moje pierwsze audi z tym silnikiem i za bardzo nie wiem czemu przyjrzeć się na początek przy tej usterce.

Opublikowano

Mam podobny problem, myśle że najpierw warto zabrać się za wyczyszczenie przepustnicy. :hi:

Obroty na ssaniu są ok 1100-1200, podczas wrzucenia na luz obroty powinny chyba opaść do optymalnej liczby.

Opublikowano

Ogólnie sporo może być przyczyn, może gdzieś chwyta lewe powietrze, coś jest nieszczelne itp.

Ale w sumie wyczyścić przepustnice na pewno nie zaszkodzi, jest sporo tematów jak to zrobić i czym :)

pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli była by jakaś nieszczelność to chyba obroty falowały by nie tylko miedzy 1200 a 1400. Pewnie falowały by na ciepłym silniku itd?

Opublikowano

Nie tylko przepustnica może być przyczyną falowania , moze być to tez np przepływomierz ... zapnij vaga i zrob logi

Opublikowano

jasne że nie, napisałem od czego warto zacząć i co jest dość istotne :)