Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy warto wyciąć katalizator w A4 B5 1.8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

chce wywalic katalizator i wstawić coś takiego:

http://www.allegro.pl/item479853546_tlumik_ob_katalizator_seat_skoda_audi_vw_honda.html

czy to dobry pomysł?

katalizator trzeba wycinać czy to się wykręca bo nie miałem okazji sie mu przyjrzeć ? ;/

czy wywalenie kata powoduje jakies negatywne skutki typu "check engine" lub problemy z sondą ?

nie wierz w te bajki i każ tłumikarzowi wspawać kawałek prostej rurki (najlepiej z kwasówki) o przekroju wydechu, tyle już razy było o tym pisane... :wallbash: co prawda cena niewysoka a mniej roboty z wstawianiem rurki w puszkę po kacie ale macher nie powinien mieć z tym problemów.

Opublikowano

mam nadzieje że sonda w adr 09/97 nie znajduje sie w katalizatorze tylko za lub przed ? :gwizdanie:

Opublikowano

mam nadzieje że sonda w adr 09/97 nie znajduje sie w katalizatorze tylko za lub przed ? :gwizdanie:

przed :tongue4: było 500 razy już :decayed:

Opublikowano

dzieki :) :gwizdanie:

przed :tongue4: było 500 razy już :decayed:

• 1 rok później...
Opublikowano

Co myślicie o tym, aby poluzować połączenie z katem, aby spaliny mogły wydostawać się swobodnie ? jeżeli poprawi się dynamika auto to wtedy dopiero wyciąć, a jeśli nie to zostawić ?

Opublikowano

Ja w swoim mam wycięte obydwa i nic się z tego powodu nie dzieje. Przytkany katalizator po prostu blokuje spaliny przez to autko traci moc. Po wycięciu kata emitujesz więcej spalin i wg mnie nic więcej. Czasem przy przeglądzie technicznym mogą się o to czepić ale ja podbijam u znajomego więc nie mam z tym problemów :smile:

Oj kolego i tu się mylisz :gwizdanie:

Ja wyciąłem parę dni temu kata i wstawiłem rurkę + plecionkę (złączka) i od razu odczułem szybszą reakcje na gaz i lepszą dynamikę, reasumując auto jedzie jak by przybyło +20KM :gwizdanie:

Kata wyciąłem przy przebiegu 247000KM i był w dobrym stanie po sprawdzeniu także nic mnie to nie kosztowało po uzgodnieniu z tłumikarzem :cool1:

Opublikowano

Co myślicie o tym, aby poluzować połączenie z katem, aby spaliny mogły wydostawać się swobodnie ? jeżeli poprawi się dynamika auto to wtedy dopiero wyciąć, a jeśli nie to zostawić ?

a chcesz mieć te spaliny w kabinie? :cool1:

Opublikowano

Nie chce miec spalin w kabinie, ale tez nie chce usuwac kata niepotrzebnie. Myślałem, że takie poluzowanie spowoduje, że spaliny faktycznie będą wylatywały swobodnie i jeśli poczuję różnice w mocy i dynamice to wtedy dopiero zdecyduje sie na wyciecie kata.

Co o tym myślicie ?

Opublikowano

Nie chce miec spalin w kabinie, ale tez nie chce usuwac kata niepotrzebnie. Myślałem, że takie poluzowanie spowoduje, że spaliny faktycznie będą wylatywały swobodnie i jeśli poczuję różnice w mocy i dynamice to wtedy dopiero zdecyduje sie na wyciecie kata.

Co o tym myślicie ?

ja wycinałem w Adeerze i różnica była odczuwalna , zamiast kata wsadzilem rure 2"

Opublikowano

Co o tym myślicie ?

no więc jeżeli poluzujesz na łączeniach tego kata to będziesz je miał w kabinie na pewno... wywalaj go od razu i wstawiaj rurke :wink4:

Opublikowano

na necie wyczaiłem kiedyś taki artykuł na temat właśnie katalizatora i koleś przez kata i własna głupotę zajechali silnik. Niekórzy mówią ze wyciecie kata daje jakiś tam sporadyczny przyros mocy nie wiem bo tego nie praktykowałem:). Ale napewno jak mój kat sie wypali to nie kupie noego poporstu zrobie sobie przelot:)

Opublikowano

na necie wyczaiłem kiedyś taki artykuł na temat właśnie katalizatora i koleś przez kata i własna głupotę zajechali silnik. Niekórzy mówią ze wyciecie kata daje jakiś tam sporadyczny przyros mocy nie wiem bo tego nie praktykowałem:). Ale napewno jak mój kat sie wypali to nie kupie noego poporstu zrobie sobie przelot:)

i to jest najlepsze rozwiązanie :wink4: ja tak robię zaraz po kupnie każdego samochodu :wink4:

Opublikowano

i to jest najlepsze rozwiązanie :wink4: ja tak robię zaraz po kupnie każdego samochodu :wink4:

Wycinanie katalizatora w nowych samochodach chyba nie jest tak łatwą sprawą jak w b5 :gwizdanie:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak ze spalaniem w waszych autkach bez kata. Mi po zabiegu wycięcia katalizatora jakby wiecej pali ale może to przez te 20 stopniowe mrozy

Opublikowano

a jak o jest roznica ? 0,5l czy 1,5l ?

Opublikowano

a jak ze spalaniem paliwka .Czy nie zwieksza sie po wycięciu kata? :mysli: Ja ostatnio wywaliłem kata i wydaje mi sie ze audik mi wiecej pali ale może to przez 20 stopniowe mrozy . Jak reagowały wasze autka po wycieciu kat. ?? dzieki za odp.[br]Dopisany: 24 Styczeń 2010, 18:28_________________________________________________wydaje mi sie że o wiele wiecej niż 1,5 cięzko mi powiedzieć ale wskazówka paliwa zmalała o wiele szybciej niz zawsze a wczesniej tez były mrozy

Opublikowano

Nie sprawdzales sobie podczas tankowania calego baku ile Ci wychodzi ?

Ja jak jezdze tylko po miescie to ADR pali ok 10-10,5L a robie jedynie 9km odcinki.

Proponuję zatankuj do pełna i wyjezdzij caly bak :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

koledzy a jak jest ze spalanie?? interesuje mnie sprawa diesela..

Opublikowano

koledzy a jak jest ze spalanie?? interesuje mnie sprawa diesela..

u siebie po wycięciu nie zauważyłem zmian