Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Xenony - problem nagłaśniany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

podobno żarówki osramu mają odcień zielonego, a philipsa wpadają w niebieski :blink:

Mam Osramy D2S i wpadaja bardziej w odcień niebieski niż zielony na żywo tak to wygląda.

...a na zdjęciu:

20071102754mn7.jpg

Opublikowano

Obowiązujące Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 w sprawie zakresu i sposobu kontroli technicznej pojazdów o reflektorach mówi jedynie o ich ilości, barwie światła, rozmieszczeniu, sposobie przełączania, widocznej granicy światła-cienia, ustawieniu świateł, i sile świecenia. Nie ma tam rozróżnienia na światła zwykłe i wyładowcze, nie ma też mowy o samopoziomowaniu i oczyszczaniu. Wynika z tego, że dodatkowe systemy nie są wymagane

Na jednej z aukcji oferującej zestawy HID sprzedawca napisał coś takiego:

"OŚWIETLENIE XENONOWE A PRAWO"

1. W polskich przepisach nie są ściśle określone warunki użytkowania oświetlenia Xenonowego. Jednak po wejściu do Unii Europejskej obowiązują nas również prawa i dyrektywy unijne, które mówią:

Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, światła mijania

posiadające źródło światła o strumieniu świetlnym

większym niż 2000 Lumenów powinny być wyposażone

w urządzenia czyszczące szybę reflektora czyli dokładnie

określając w spryskiwacze reflektorów.

Czyli sprawa się lekko komplikuje :(

Opublikowano

Kolego a w ktorym roku polska dolaczyla do UE..? I z ktorego roku jest jest ta dyrektywa..? :chytry:

Opublikowano

Kolego a w ktorym roku polska dolaczyla do UE..?

1 maja 2004

Z którego roku jest dyrektywa to już nie bardzo wiem, przekopiowałem co było na aukcji.

Może wytłumaczysz o co chodzi,bo nie bardzo kumam. :confused4:

Opublikowano

Prawo nie dziala wstecz.. Takze co po takiej dyrektywie.. od 2004 dziala. Byla juz kiedys na ten temat dyskusja.. :)

Opublikowano

przeczytałem właśnie 6 stron (jakoś nigdy nie było czasu)

i moje podsumowanie jest następujące:

-HIDy są do d*py dla osób które wydały miliony żeby mieć oryginalne xenony audicowskie i nie miały nigdy nic wspólnego z HID'ami

-HIDy są spoko dla tych co je mają

ja mam porównanie

Toyota avensis 03' ori xenony od nowości, są mega wypas , wpadają w niebieski i fioletowy wizualnie , świecą na biało , nie oślepiają

Seat Leon 05' HID 12000K + soczewka bi od roku , są kozackie , wpadają w niebieski wizualnie, świecą na biało , nie oślepiają ,

Cubrowóz HID 6000K , są wypaśne, świecą na biało , nie oślepiają

ja zamóiłem 10000K i 14000K i podłącze oba do lamp i zrobie fotki oraz zdam relacje jak świecą.

bo nie wiem czy jest sens jako że każda chwali co sam ma i nie powstaje konstruktywna rozmowa :drunk:

Opublikowano

Bardzo jestem ciekaw zdjęć 10000K i 14000K, jako że mam 12000K (będę widział alternatywy w obie strony :) ) ja zapodałem soczewki bixenonowe do ori reflektorów Audi A8 zprzed liftu (dokładniej to zapodał Heveliusz), na razie jestem bardzo zadowolony :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Kolega MorgothV8 w poscie http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,20097.0.html napisał:

No ja zapodałem z 4300K na 12000K i jest spoko.

Świecą na niebiesko i o to chodziło, zasię wporządku, kumpel ostatnio oglądał i stwierdził że są bardzo fajne

Powiedzcie mi ile się mozna natłumaczyć, że wcale nie oto chodzi by świeciły na niebiesko i opinia kolegi nieczego tu nie zmienia??!! :wallbash:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I tak koniec, końcem z postu nic nie wynika :mysli: Jak napisał Keżor powyżej są aspekty za i przeciw. Moim skromnym zdaniem wszystko jest dla ludzi ale z głową ( ale po co wkładać żarniki < 10000K ???? )

Opublikowano

ale po co wkładać żarniki < 10000K ???? )

do lansu :afro:
Opublikowano

ale po co wkładać żarniki < 10000K ???? )

do lansu :afro:

Najlepiej jeszcze w halogeny.. :afro:

Opublikowano

założył hidy :> no na 14kach jest mega lans i wszystko super widać :) świecą na niebiesko :kox: narazie zostają , jak mi sie odwidzi to założe 10ki :foch:

Opublikowano

przydałyby się fotki :bicz:

Opublikowano

http://www.wrzuta.pl/film/lWBSoHpfPM/360_by_nowy tu na końcu filmiku widać moje światełka :) było kręcone komórką 1.3Mpi ale plus minus tak dają

d6c3b38d47af6e85.jpg

tylko na reflektorach leżał śnieg , dlatego takie rozproszone światło ;) żeby nie posypały sie hasła , pewnie oślepiasz :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam pytanie . Przymierzam sie do zestawu HID i nie wiem jakie wybrać . Możecie cos podpowiedzieć ?

Opcje:

1. http://www.allegro.pl/item282398292_japonski_zestaw_hid_xenon_kit_h1_h7_poznan.html

2. http://www.allegro.pl/item281510448_xenony_promocja_h1_h7_h7r_ksenony_ksenon_xenon_hid.html

3.http://www.allegro.pl/item277483885__xenon_xenony_ksenon_ksenony_bosch_h1_h7_.html - kolo pisze ze oryginał ale jak napisałem o karte producenta to nic nie odp. :afro:

4. MAD MAX - oferuje cośtam za 300 zł .

We wszystkich sa plastikowe oprawki na palnikach ? Czytałem na jakiejs aukcji ze one sie przepalają :blink:

Opublikowano
  • Autor

a czemu nie zainwestujesz w przetwornice ori albo Koito i do tego żarówki? wyjdzie troche drozej ale przynajmniej jakość będzie zachowana.

Opublikowano

a czemu nie zainwestujesz w przetwornice ori albo Koito i do tego żarówki? wyjdzie troche drozej ale przynajmniej jakość będzie zachowana.

Nie chce mi sie bawić w takie rzeczy , a i kasa tez sie liczy bo jeszcze musze pare rzeczy w aucie zrobić :gwizdanie:

Wole gotowy zestaw :)[br]Dopisany: Grudzień 14, 2007, 11:53:11 _________________________________________________endriuu

Ok z tego co widziałem to przetwornice Hella to koszt 200 zł za sztuke .. co jeszcze mi bedzie potrzebne i za ile ?

Opublikowano

[/b]

Ok z tego co widziałem to przetwornice Hella to koszt 200 zł za sztuke .. co jeszcze mi bedzie potrzebne i za ile ?

żarniki :tongue4:http://moto.allegro.pl/item280275093_xenon_zarowki_nowe_d2s_philips_zarniki_warszawa.html

Opublikowano

cuber

Wszystko pięknie tylko ja poluje na zestaw - 8000 K :decayed: