-Tomek- Opublikowano 26 Listopada 2010 Opublikowano 26 Listopada 2010 Witam, W moim komplecie kół zimowych mam koło, które muszę regularnie co 4-5 tygodni dopompowywać (traci ok. 1bar). Byłem już dwukrotnie z tym problemem u wulkanizatora, który profilaktycznie wymienił zawór, ale nie znalazł żadnej dziury. Stwierdził, że przyczyną jest porowatość opony lub utleniające się krawędzie alufelgi i zalecił wymianę obu. Swoją drogą słyszałem też o różnego rodzaju uszczelniaczach do opon i zastanawiam się, czy nie można takiego użyć w celu redukcji zjawiska porowatości? Nie jestem przekonany do tzw. kół zapasowych w sprayu, bo są przeznaczone tylko do doraźnego używania (mogą powodować wibrację koła) i mają służyć tylko do dojazdu do najbliższego wulkanizatora. Chyba, że zastosowałbym jakąś mniejszą dawkę (np. 1/4 pojemności)? Może ktoś ma doświadczenie na tym polu i mógłby mi doradzić jakiś środek uszczelniający? Pozdr. Tomek.
aju Opublikowano 26 Listopada 2010 Opublikowano 26 Listopada 2010 1.jedź do innego wulkanizatora 2. oczyścić dokładnie powierzchnię felgi na łączeniach z oponą 3. wyczyścić rant opony łączący się z felgą 4. zmienić "wentla" 5. posmarować pastą uszczelniającą całą powierzchnię styku 6. założyć oponę na felgę 7. nadmuchać i w drogę 8. zrób parę km i wróć do wulkanizatora, niech ściągnie koło i włoży do "wanny" jeśli jest nieszczelność w końcu pojawi się jakiś bąbel powietrza i będzie wiadomo skąd i co jest grane
-Tomek- Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Opublikowano 26 Listopada 2010 No właśnie w tym problem, że punkty od 2-7 przerabiałem już trzykrotnie w ciągu ostatnich 3 lat u dwóch różnych wulkanizatorów. W jednym przypadku pomogło na ok. 3-4 m-ce, a po ostatniej wizycie nie widzę różnicy, oprócz tego, że straciłem już ponad 70zł. Nie chcę znowu tego powtarzać i płacić nie mając gwarancji, że to rozwiąże problem....
mcm Opublikowano 26 Listopada 2010 Opublikowano 26 Listopada 2010 może coś siedzi w oponie (gwóźdź, szpilka, szkło)
bulk_1986 Opublikowano 27 Listopada 2010 Opublikowano 27 Listopada 2010 Jeśli pierd..... się z tym już 3 lata i 3x robiłeś taką akcje a za każdym razem płacisz 70 zł to ja bym się poważnie zastanowił nad kupnem nowej opony
Iron Opublikowano 27 Listopada 2010 Opublikowano 27 Listopada 2010 watek jak z ulicy wiazow Jeśli pierd..... się z tym już 3 lata i 3x robiłeś taką akcje a za każdym razem płacisz 70 zł to ja bym się poważnie zastanowił nad kupnem nowej opony poipieram
-Tomek- Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Opublikowano 27 Listopada 2010 watek jak z ulicy wiazow Jeśli pierd..... się z tym już 3 lata i 3x robiłeś taką akcje a za każdym razem płacisz 70 zł to ja bym się poważnie zastanowił nad kupnem nowej opony poipieram Tyle to zapłaciłem w sumie, a nie za każdą akcję. Co do zakupu nowej opony, to musiałbym kupić od razu dwie (na jedną oś), a to już wydatek ok. 500zł i w dodatku nie mam pewności, że to problem z oponą, a nie z felgą...
Rekomendowane odpowiedzi