Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Modyfikacje 3.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy wiecie coś na temat anodowania fmica? Chodzi o to że większość FMIC jest koloru polerowane aluminium, co nie bardzo mi pasuje i chciałbym zrobić go na czarno, w przypadku malowania straty w chłodzeniu będą dość znaczne, jak się to ma w przypadku anodowania ?

Znacie może jakaś tańsza alternatywę o podobnym kształcie dla awe fmic http://www.audizine.com/forum/showthread.php/187892-AWE-Tuning-A.W.E.-Tuning-releases-B7-Audi-A4-2.0T-Front-Mounted-Intercooler

pozdrawiam

Opublikowano

Jak dasz do anodowania to powinno być ok nie będzie strat, i możesz sobie zrobić kolorek jaki będziesz chciał :decayed::wink4:

Opublikowano

Mam pytanie czy wiecie coś na temat anodowania fmica? Chodzi o to że większość FMIC jest koloru polerowane aluminium, co nie bardzo mi pasuje i chciałbym zrobić go na czarno, w przypadku malowania straty w chłodzeniu będą dość znaczne, jak się to ma w przypadku anodowania ?

Znacie może jakaś tańsza alternatywę o podobnym kształcie dla awe fmic http://www.audizine.com/forum/showthread.php/187892-AWE-Tuning-A.W.E.-Tuning-releases-B7-Audi-A4-2.0T-Front-Mounted-Intercooler

pozdrawiam

Coler w twoim przypadku jest bezcelowy. Duzo wieksze przyrosty sa po zrobieniu wydechu. i zacznij lepiej od tego a potem ewentualnie coler.

Opublikowano

Jemu chyba nie chodzi o przyrosty... te 2 male coolerki daja rade niby w lato? Slyszalem, ze srednio.

Opublikowano

Jemu chyba nie chodzi o przyrosty... te 2 male coolerki daja rade niby w lato? Slyszalem, ze srednio.

Dają :) A na pewno nie ograniczają tak jak AWX 130ps

Opublikowano
Dają smiley A na pewno nie ograniczają tak jak AWX 130ps

daj spokoj w AWX to porazka z colerem... jakby go nie było

Opublikowano

W 3,0tdi szybciej osiągnie graniczną temp. EGT tnąc paliwo niż zagrzeje sie w coolerze

Opublikowano
  • Autor

Też już o tym słyszałem, wydech jest kwestią czasu, a co do coolera to chciałem zapytać żeby dowiedzieć się co nieco w tym temacie. Partox ty jakiej grubości miałeś cooler, musiałeś przycinać belkę ??

A co do wydechu ty miałeś 3 cale od turbo , np taki militec ma 2.75/2.5 czy to nie powoduje znacznego zmniejszenia wylotu, czy może 3" jest mocno na wyrost?

Opublikowano

Jak dasz do anodowania to powinno być ok nie będzie strat, i możesz sobie zrobić kolorek jaki będziesz chciał :decayed::wink4:

Jakie koszta takiego zabiegu? gdzie to można wykonać?

Opublikowano

wpisz w google anodowanie i jakieś miasto w okolicy gdzie mieszkasz i znajdziesz nr do jakiejś firmy i się dowiesz. Bo w każdej firmie inaczej liczą :wink4:

Opublikowano

wpisz w google anodowanie i jakieś miasto w okolicy gdzie mieszkasz i znajdziesz nr do jakiejś firmy i się dowiesz. Bo w każdej firmie inaczej liczą :wink4:

ok dzieki :wink4:

Opublikowano

Też już o tym słyszałem, wydech jest kwestią czasu, a co do coolera to chciałem zapytać żeby dowiedzieć się co nieco w tym temacie. Partox ty jakiej grubości miałeś cooler, musiałeś przycinać belkę ??

A co do wydechu ty miałeś 3 cale od turbo , np taki militec ma 2.75/2.5 czy to nie powoduje znacznego zmniejszenia wylotu, czy może 3" jest mocno na wyrost?

Wydech 2,75 cala przechodzacy w 2,5 cala w zupełności wystarczy.

Co do colera to nie pamiętam grugości ale cos chyba koło 9cm. I miejsce belki zastapił cooler.

Opublikowano

Co do colera to nie pamiętam grugości ale cos chyba koło 9cm. I miejsce belki zastapił cooler.

Patryk, a po montażu takiego millteka do 3.0tdi korekta programu jest zalecana czy wymagana ? Można śmigać na obecnym sofcie i cieszyć się z przyrostu, o obniżeniu egt nie będę wspominał ?

Opublikowano

Po wymianie wydechu nie trzeba robic korekty softu :wink4:

DPF'a masz?

Opublikowano

No właśnie niestety mam, więc softa trzeba dłubnąć w tym zakresie. Sam cat-back millteka raczej mija się z celem no chyba, że komuś zależy na doznaniach dźwiękowych.

PS na tą chwilę żadnych problemów z dpfem nie mam jest ładnie przepalany w drodze do pracy.

Opublikowano

Jesli masz, to pewnie Witek zrobil tak zeby uniknac zbyt wysokiego EGT.

Sama zmiana wydechu w tym przypadku pewnie nic nie da... najlepiej byloby sie pozbyc DPF'a i zrobic wydech + korekte.

Wtedy bedzie sie to kalkulowac :gwizdanie:

Opublikowano

Jesli masz, to pewnie Witek zrobil tak zeby uniknac zbyt wysokiego EGT.

Sama zmiana wydechu w tym przypadku pewnie nic nie da... najlepiej byloby sie pozbyc DPF'a i zrobic wydech + korekte.

Wtedy bedzie sie to kalkulowac :gwizdanie:

Zrobił, bo soft był na seryjnym setupie z dpfem. Czekam na bajka jak będzie miał millteka w dobrej cenie to bym pomyślał o całym wydechu włącznie z down-pipe, ale wtedy trzeba usuwać dpfa programowo. Sam cat-back mija się z celem w moim przypadku.

Opublikowano

Zmienilem nazwe watku, bo zszedl troche na inny tor.

Opublikowano

Patryk, a po montażu takiego millteka do 3.0tdi korekta programu jest zalecana czy wymagana ? Można śmigać na obecnym sofcie i cieszyć się z przyrostu, o obniżeniu egt nie będę wspominał ?

Znam przypadek gdzie w A4 3.0 204 konnym na serii został zrobiony wydech kompletny i dał przyrost 12 ps bez softu. Jeśli sprężarka nie bedzie przeładowywała to korekta nie jest wymagana bo wydech powinien sam z siebie da konie.