Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana termostatu w 1.9TDI - fotostory

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem po wymianie termostatu w A4 B7 1.9 TDI BKE 2005r.

Objawy przed wymianą:
Na postoju szło rozgrzać auto do 90*C (na zegarach), jednak w trasie temperatura spadała.
Przy temp. powietrza +10*C przy jeździe 80-140km/h temp. oscylowała między 80-90*C.
Przy temp. powietrza -12*C przy prędkości 70-100km/h oscylowała między 70-80*C.
W mieście przy -2*C na krótkich odcinkach potrafiła utrzymywać się ok. 87*C.
Spalanie na trasie 6,5 - 7l. /100km

Po wymianie:
Na postoju 90*C na zegarach, 89-91*C na VAG-u :)
Zaraz po wymianie, wyjechałem rozgrzanym autem na przejażdżkę, przy temp. powietrza -2*C jechałem 13km do sąsiedniego miasteczka.
Pierwsze 5km ustawiłem dla testów HI na climatroniku i dmuchawę na 1 kreskę - jechałem 60-90km/h, wskazówka stała na baczność = 90*C
Następne 5km HI + 4 kreski, stała prędkość 85km/h na 5-tym biegu, temp. 90*C
Ostatnie 3km HI + MAX dmuchawa + uchylone szyby bo się gotowałem ;) jechałem 70km/h na 5-tym biegu i temp. też nie spadła!
Spalanie wyszło mi 4,9l./100km !, więc jestem zadowolony z wyników testu :good:

Zostałem w sąsiednim miasteczku do 2 w nocy, auto stało na dworze 5 godzin, temp. -3*C, jadąc bardzo delikatnie (do 2tys. obrotów), temp. na 19*C, econ, 1 kreska nawiewu, ciepłe zaczęło lecieć jakoś po 3km, a auto nagrzało się do 90* dokładnie po 10km. Spalanie na powrocie 5,1l. :)

Termostat kupiony w Audi, 105zł z uszczelką.

Wymiana termostatu:
!!! UWAGA !!! Jeśli chcesz to zrobić pierwszy raz lub nie czujesz się pewnie w tym temacie, radzę najpierw przeczytać cały temat o wymianie termostatu w modelu B5, dokładnie ten:
<a href="http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=4521.90">[AHH/1Z/AFN/AVG/AJM/ANB/ATJ] Wymiana termostatu - fotostory</a>
ponieważ procedura jest bardzo podobna, ja podaję tylko uproszczoną wersję i zdjęcia poglądowe z modelu B7 1.9 TDI BKE

1) odkręcić górną osłonę z silnika (3 plastikowe zaślepki i 3 nakrętki 10)
2) odkręcić pokrywę pod silnikiem (ok. 10-12 różnych patentów od spodu i w nadkolach) ;)
3) odkręcić korek ze zbiornika wyrównawczego
4) spuścić płyn chłodniczy: przy chłodnicy, na dole, od strony kierowcy, na plastikowym króćcu mamy "kranik", możemy do niego zamontować wąż, bardzo ciężko się odkręcało i jest trudny dostęp, ale się da :) Jeśli ktoś nie daje rady można posłuchać kolegę żbika:

U mnie był jakiś korek na plastikowym króćcu przy chłodnicy na dole, przekręcałem go o 90st. bo tylko tyle się dało ale nic nie leciało, więc zdjąłem dolny wąż z chłodnicy wraz z króćcem plastikowym (tam masz takie zabezpieczenie z drutu i musisz je wyciągnąć do góry, żeby zdjąć ten króciec z wężem z chłodnicy). Duża miska pod auto i leci.

<a href="http://benoos.republika.pl/termostat0.JPG">FOTO 1 - Poglądowe, termostat i kranik spustowy w chłodnicy</a>
<a href="http://img8.imageshack.us/img8/3284/termostat0.jpg">FOTO 1 (kopia) - Poglądowe, termostat i kranik spustowy w chłodnicy</a>
5) odkręcić plastikową obudową termostatu (króciec przykręcony na 2 śruby nasadowe 10 lub imbusowe), potrzebny klucz z długim ramieniem 15-20cm, najlepiej z magnesem, żeby nie zgubić dolnej śruby
<a href="http://benoos.republika.pl/termostat1.JPG">FOTO 2 - Umiejscowienie termostatu</a>
<a href="http://img697.imageshack.us/img697/8072/termostat1.jpg">FOTO 2 (kopia) - Umiejscowienie termostatu</a>
<a href="http://benoos.republika.pl/termostat2.JPG">FOTO 3 - Umiejscowienie śrub</a>
<a href="http://img101.imageshack.us/img101/3478/termostat2.jpg">FOTO 3 (kopia) - Umiejscowienie śrub</a>
6) odchylić plastikową obudowę, wyjąć termostat (poleci płyn z bloku silnika)
7) zmienić termostat i oring (uszczelkę)
8) złożyć w odwrotnej kolejności ;)
9) zalać układ płynem chłodniczym - u mnie ostatecznie (po odpowietrzeniu) weszło ok. 5 litrów (koncentrat FEBI G12 rozcieńczony z wodą destylowaną 1:1)
10) odpowietrzyć układ wg instrukcji z forum
11) uzupełnić płyn między MAX i MIN, zakręcić korek zbiornika wyrównawczego i jechać na jazdę próbną (wziąć płyn ze sobą w razie w!)

Powodzenia! :>

Opublikowano

BKE niczym szczególnym nie odbiega od innych silników z rodziny 1.9TDI PD także zalinkowana instrukcja jak najbardziej wskazana (pod kątem AJMa)

benoos mógłbyś podlinkować fotki na http://imageshack.us/

bo te inne dziwne serwery wcześniej czy później nie działają ty fotek na dysku już nie masz i z tematu robi sie kupa

Opublikowano
  • Autor

podlinkowałem foty jako KOPIA, z mojego serwera też nie powinny zginąć, z dysku tym bardziej ;)

Wiem, że silniki są dosyć podobne, ale sam szukałem wcześniej opisu konkretnie do BKE i nic nie znalazłem, a wolałem się upewnić czy nie czekają mnie jakieś niespodzianki w B7 zanim sam się za to wziąłem :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

9) zalać układ płynem chłodniczym - u mnie ostatecznie (po odpowietrzeniu) weszło ok. 5 litrów (koncentrat FEBI G12 rozcieńczony z wodą destylowaną 1:1)

Jeśli mogę dodać coś od siebie to nie używa się wody destylowanej tylko pitnej. :hi:

Opublikowano
  • Autor

Jeśli mogę dodać coś od siebie to nie używa się wody destylowanej tylko pitnej. :hi:

Możesz wyjaśnić/uzasadnić dlaczego wody pitnej?

Ja uważam, że woda destylowana będzie lepsza, ponieważ jest czysta (nie zawiera żadnych minerałów) i nie powoduje powstawania kamienia. Jakie są negatywne skutki stosowania wody destylowanej?

Opublikowano

Możesz wyjaśnić/uzasadnić dlaczego wody pitnej?

Ja uważam, że woda destylowana będzie lepsza, ponieważ jest czysta (nie zawiera żadnych minerałów) i nie powoduje powstawania kamienia. Jakie są negatywne skutki stosowania wody destylowanej?

Spróbuj zalać wode destylowaną do żelazka, a po jakimś czasie zobaczysz jak ładnie się dziurki zapychaja. Co przy zwykłej wodzie osadza się kamień ale po dłuższym uzytkowaniu.

Dwa płyn chłodzący zawiera w sobie jakieś składniki, które uneimożliwiają osadzanie się kamienia w układzie co jest napisane na opakowaniu.

Ponieważ serwisówka tak mówi również.

Opublikowano
  • Autor

sęk w tym, że do żelazka na parę cały czas stosujemy destylowaną, bo taką zaleca producent :decayed:

więc jak to jest? czym się zapycha Twoje żelazko skoro woda destylowana jest czysta?

Z tego co pamiętam na butelce od G12 jest napisane żeby mieszać z wodą, nie jest wyszczególnione nic o destylowanej, ale jeszcze to sprawdzę...

Serwisówka mówi żeby nie stosować wody destylowanej?

Opublikowano

sęk w tym, że do żelazka na parę cały czas stosujemy destylowaną, bo taką zaleca producent :decayed:

więc jak to jest? czym się zapycha Twoje żelazko skoro woda destylowana jest czysta?

Z tego co pamiętam na butelce od G12 jest napisane żeby mieszać z wodą, nie jest wyszczególnione nic o destylowanej, ale jeszcze to sprawdzę...

Serwisówka mówi żeby nie stosować wody destylowanej?

No nie wiem, u mnie żelazko zapycha się białym osadem.

Na butelce owszem jest napisane tylko H2O i dopisane, ze zawiera środki przeciw kamieniowe.

Nic o destylowanej nie ma.

Serwisówka mówi o wodzie pitnej, a destylowana może jest pitna ale nikt jej nie pije.

Dodam od siebie, że do znanej marki ciężarowek w serwisie też leją zwykła kranówe.

Tyle ode mnie w temacie.

Opublikowano
  • Autor

Serwisówka mówi o wodzie pitnej, a destylowana może jest pitna ale nikt jej nie pije.

Destylowana nie jest pitna

Z ciekawości trochę poszukałem po necie, zdecydowanie częściej zaleca się stosowanie destylowanej - na forach itp. tutaj porady firmy Parys, czyli producenta np SONAXu i Prestone:

http://www.parys.pl/ochrona-ukladu-chlodzenia/jak-zadbac-o-uklad-chlodzenia.html

Co trochę mnie zaskoczyło, znalazłem też takie zdanie:

Woda destylowana w naczyniach szklanych zawiera jednak minimalne domieszki rozpuszczonego szkła. Aby tego uniknąć, należałoby do destylacji używać naczyń platynowych. Po pewnym czasie woda destylowana zawiera też rozpuszczone powietrze.

hmm :mysli: powietrze? trochę mało to precyzyjne, ale pierwsze skojarzenie miałem z zapowietrzaniem...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Toście poruszyli problem.

Woda destylowana - woda pozbawiona metodą destylacji soli mineralnych oraz większości innych substancji ją zanieczyszczających. Zawiera rozpuszczone gazy (głównie dwutlenek węgla, także tlen i azot) oraz zanieczyszczenia lotnymi substancjami organicznymi. Destylacja polega na doprowadzeniu wody do wrzenia i późniejszego skroplenia jej par. Destylacja służy oczyszczaniu wody. Rozpuszczone zanieczyszczenia takie jak sole pozostają w naczyniu gdzie zachodzi wrzenie, a woda "ucieka" w postaci pary wodnej. Taka woda jest czysta chemicznie i biologicznie (a przynajmniej powinna być). Jest to kosztowna metoda.

Woda demineralizowana (woda dejonizowana) - woda pozbawiona obcych jonów przez wymianę ich na jony wodorowe i pochodzące z wymieniacza jonowego lub przez wielokrotną destylację. Demineralizacja polega na przepuszczeniu wody przez jonity i zaabsorbowaniu przez nie wszystkich jonów czyli składników mineralnych, metoda ta jest tania choć nie usuwa pewnego "sufu" (fenole, aldehydy,ketony i inne) w zasadzie nie są usuwane zanieczyszczenia organiczne, wirusy czy bakterie ale dla naszego układu chłodzenie to bez znaczenia.

Jak mogliście zaobserwować w sklepach i na stacjach ciężko już kupić wodę destylowaną najczęściej spotyka się wodę demineralizowaną co w zupełności wystarcza. Dodatkowo woda destylowana jest droższa (koszty produkcji).

Zatem De-mineralka jest OK wcale nie musi byc destylowana.

A kranówka - kto to leje jest mało poważny, nie wspominając o kosztach, posiadamy auta za kilka/kilkadziesiąt tyś zł a żalujemy 5 zł na "lepszą" wodę.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

a czy w 3.0 BKN wygląda to tak samo/podobnie ?

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam jest możliwość dodania zdjęć? ;)

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Nie chcę pisać nowego tematu, dlatego też podłączam się do tego.

Silnik taki sam jak poniżej objawy bardzo zbliżone.

Jestem po wymianie termostatu w A4 B7 1.9 TDI BKE 2005r.

Objawy przed wymianą:
Na postoju szło rozgrzać auto do 90*C (na zegarach), jednak w trasie temperatura spadała.
Przy temp. powietrza +10*C przy jeździe 80-140km/h temp. oscylowała między 80-90*C.
Przy temp. powietrza -12*C przy prędkości 70-100km/h oscylowała między 70-80*C.
W mieście przy -2*C na krótkich odcinkach potrafiła utrzymywać się ok. 87*C.
Spalanie na trasie 6,5 - 7l. /100km

Tak jak wspomniałem wcześniej objawy bardzo zbliżone, chciałbym tylko

upewnić się czy to na pewno termostat jest uszkodzony.

Sytuacja wygląda następująco:

http://zapodaj.net/264a177f0f07f.jpg.html

http://zapodaj.net/3532b084fd3df.jpg.html

http://zapodaj.net/c1d9244ad7b99.jpg.html

Dodatkowo mam pytanie, do czego służą te elementy ...

http://zapodaj.net/4327c2fc0a893.jpg.html

Edytowane przez Deko

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Skoro nie dogrzewa płynu, jest raczej duże prawdopodobieństwo, że termostat albo przyblokowany lub otwiera się za wcześnie ( do wymiany).

Jeżeli chodzi o zapytanie, są to podłączenia do nabijania klimatyzacji.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Trochę odgrzeję.

Jak odpowietrzyć układ chłodzenia po wymianie termostatu bądź zapowietrzeniu? Zazwyczaj na zimnym silnik przy obrotach 1800-2100 (1 i 2 bieg) słychać jakby woda bulgotała bądź bąbelkowała. Wydaje mi się, że odgłos pochodzi z nagrzewnicy. Taka sytuacja ma miejsce przez pierwsze 100-300m.

Mam zamiar ściągnąć wąż od nagrzewnicy z otworem i odpowietrzyć przez niego. Tylko nie wiem czy robić to na zimnym silniku czy na ciepłym :)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam pytanie czy można zmienić termostat od góry? Czy trzeba zdejmować osłone z dołu?

Edytowane przez Rafał Więch

Opublikowano

Jak jesteś elastyczny i nie chcesz spuszczać płynu to lajt :decayed: Ale płyn wypadałoby cały spuścić, żebyś potem nie miał zapowietrzonego układu ;) Pomimo odpowietrzania możesz mieć bulgot :) Żeby ściągnąć osłonę dolną wystarczy wjechać na jakąś rampę własnej produkcji z długich klocków drewnianych :wink:

Edytowane przez Norbas

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

witam, ostatnio wymianilem termostat - chyba był dobry bo dalej zła temperatura. wymieniłem więc czujnik. Płyn chcąc nie chcąc wymieniłem cały gdyż pękła mi plastikowa zawleczka no i wszystko wyleciało :) czujnik na szczęście uchował sie na kablach :).

Wiec polecam zacząć od czujnika . Po wymianie temperatura 90 trzyma caly czas. Dodatkowo zauważyłem że lampka od grzania świec gaśnie po ok 1-2 sekundy a wcześniej paliła się 5-7 sekund.

Z tego wywnioskowałem że istnieje prawdopodobieństwo  ze jeśli  ktoś ma objaw długiego świecenia lampki podgrzewania to ma walnięty czujnik. Ale to tylko moja teoria.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy wymienie termostat bez dostępu do kanału? Czy kanał jest niezbędny?

Z tego co widzę dojście wmiarę do termostatu jest od góry ale nie chcę mieć niespodzianki.