Langista Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Opublikowano 31 Sierpnia 2023 (edytowane) Zamienniki to strata pieniędzy. Kupuję się używane z a4 B7 lub nowe potencjometry i sprawdza się ich odczyty. Nowy zamiennik z pudełka będzie źle wskazywać. Maty grzewcze działają? Bo jeden silniczek też ma niby całkowicie uszkodzony potencjometr, co powoduje czasami uszkodzony klimatronik. Edytowane 31 Sierpnia 2023 przez Langista
bazz2 Opublikowano 4 Października 2023 Opublikowano 4 Października 2023 Mam problem z błędem ze zdjęcia, nie daje się usunąć, nie pomaga adaptacja, podmieniałem silniczki na inne (kupiłem kiedyś komplet z b7), próbowałem z potencjometrami z ali i nic. Obserwowałem ze zdjętym schowkiem pracę klapy i przy adaptacji normalnie się zamyka i otwiera. Klimatronik mam z b7 już dłuższy czas i po jego montażu miałem 0 błędów. Czy ten silniczek odpowiedzialny jest też za klapy przy filtrze powietrza? Może tam coś się przycina? Nie mam już pomysłu i liczę na Waszą podpowiedź.
Jack0 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września W dniu 19.10.2020 o 11:42, Kilker napisał(a): Czy potencjometr w silniczku v70/G112 ten z białym elementem ma inny potencjometr? Inne parametry bo wygląda tak samo. Pytam bo wymieniałem 3 szt i akurat w tym wyskakiwał błąd: Wartość skrajna adaptacji przekroczona. Wszystkie inne normalnie przyjęły nowe potencjometry. Podmieniałem ten potencjometr na używane z auta i cały czas to samo. Błąd pojawia się odrazu w komputerze bez możliwości skasowania. Po każdej wymianie potencjometru sprawdzałem błędy, kasowałem i robiłem nastawy podstawowe. Tak, ten potencjometr ma 3/4 obrotu. Te sprzedawane na alle i ali mają w większości 1/4 obrotu. Opisał to jeden z kupujących na alegro: "To jest potencjometr, w którym cały zakres ścieżki wynosi 1/4 obrotu. To oznacza, że pasuje do wszystkich siłowników z dźwignią i tego od obiegu wewnętrznego. Nie pasuje do siłownika z kółkiem (8E1820511C), bo tam zakres ścieżki potencjometru wynosi 3/4 obrotu." Na ali można znaleźć takie potencjometry o różnych stopniach obrotu. Właśnie zamówiłem taki 340 stopni do G112, bo zaczął chrobotać. Psikanie kontaktem nie pomagało. Po rozebraniu potencjometr okazał się być uszkodzony i obracał się w koło, ogranicznik się ułamał. Jak dojdzie to dam znać czy się udało.
Jack0 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października (edytowane) Tak jak obiecałem, odpisuję. Przyszły 2 potencjometry z ali i niestety co bym nie robił, jak je ustawiał, kasował błędy, adaptował, to zawsze pojawia się błąd "Wartość skrajna adaptacji przekroczona", dotyczy silniczka centralnego G112. Oczywiście regulacja nie działa, silniczek nie reaguje. Przekręci się tylko w jedną stronę podczas adaptacji. Pozostaje kupić używany oryginał. Tymczasem ustawiłem ręcznie, aby klapki były otwarte. EDYCJA Jednak działa. Muszę przyznać że źle podpiąłem wtyczkę, ale gapa ze mnie. Pomiędzy trzema i dwoma pinami jest przerwa. Jednak błąd nadal się utrzymuje i nie da się skasować, jak u większości. Edytowane 4 Października przez Jack0 działa
Rekomendowane odpowiedzi