Opublikowano 27 Grudnia 201015 l Witam , zostawilem samochod na mrozie i zaciagnalem reczny auto stalo tydzien , po tym czasie wsiadlem spusclem reczny i byl luzny czyli zamarzl potem udalo mi sie odblokowac go pojezdizlem troche po asflacie kola mi blokowlao ale w koncu puscilo , mam pytanie co to moglo zamarznac linki od recznego czy plyn hamulcowy?
Opublikowano 27 Grudnia 201015 l Pewnie mało używasz ręcznego i dźwigienki przy kolach sie przytarły najlepiej psiknij miedz w sprayu firmy WURTH w to miejsce i pomoże chyba ze dostała sie woda do korpusu linki i przymarzła
Opublikowano 27 Grudnia 201015 l Po prostu na mrozach nie używaj ręcznego tylko zostawiaj auto na biegu a z ręcznym możesz się pobawić jak będzie ciepło (no chyba że lubisz albo masz gdzie grzebać przy aucie w zimę)
Opublikowano 27 Grudnia 201015 l Wjedź gdzieś na kanał i zobacz czy ramie ręcznego hamulca całkiem się cofnęło do pozycji wyjściowej. Zobacz stan linek ręcznego ... jak ma naderwane pancerzyki to je wymień od razu.
Opublikowano 27 Grudnia 201015 l Na przyszłość nie zostawiaj samochodu podczas zimy/mrozów na ręcznym i to jeszcze przez tydzień. Z pewnością zamarzł jak to bywa gdy się tak zrobi.
Opublikowano 29 Grudnia 201015 l kiedyś znajomy zostawił auto w mrozie na ręcznym na jeden dzień i tak mu przymarzł, więc nie musi być tydzień wystarczy jeden dzień w dużym mrozie
Opublikowano 31 Grudnia 201015 l Jak jest sprawne to nie ma prawa nic zamarznąć. Ja stawiam auto pod chmurką i nic sie nie dzieje
Opublikowano 31 Grudnia 201015 l Jak jest sprawne to nie ma prawa nic zamarznąć. Ja stawiam auto pod chmurką i nic sie nie dzieje A co może być nie sprawne i powodować zamarźnięcie wg Ciebie? Od zawsze wiadomo, że na wysokich mrozach nie zostawia się samochodu z zaciągniętym hamulcem ręcznym!
Opublikowano 5 Stycznia 201115 l Autor nie no teraz wiem zeby nie zostawiac samochodu na mrozie z zaciagnietym recznym tylko irytuje mnie to gdyz w drugim samochodzie w vw borze nigdy nie mialem problemu z recznym nawet na mrozie wiec dlatego dziwi mnie to ze w audi takie problemy mialem,. dzieki koledzy za odpowiedz
Opublikowano 5 Stycznia 201115 l mi rok temu zamarzł... problem jest taki ze na lince jest taka guma która parcieje i woda płynie po tym.. pozniej zamarza... od listopada do marca nie uzywam recznego :gwizdanie:
Opublikowano 5 Stycznia 201115 l mi rok temu zamarzł... problem jest taki ze na lince jest taka guma która parcieje i woda płynie po tym.. pozniej zamarza... od listopada do marca nie uzywam recznego :gwizdanie: Najlpesze rozwiązane. Oczywiście nie mówimy o używaniu hamulca w sytuacjach awaryjnych... :gwizdanie:
Opublikowano 5 Stycznia 201115 l mi rok temu zamarzł... problem jest taki ze na lince jest taka guma która parcieje i woda płynie po tym.. pozniej zamarza... od listopada do marca nie uzywam recznego :gwizdanie: Najlpesze rozwiązane. Oczywiście nie mówimy o używaniu hamulca w sytuacjach awaryjnych... :gwizdanie: Hamulec ręczny jest po to żeby go używać. Jak ktoś go używa sporadycznie to potem zamarza i jest płacz i lament. Bez obrazy kolego ale masz samochód za kilkadziesiąt tys. i boisz się że ci ręczny złapie? Sorry jak guma parcieje to się ją wymienia.
Opublikowano 5 Stycznia 201115 l mi rok temu zamarzł... problem jest taki ze na lince jest taka guma która parcieje i woda płynie po tym.. pozniej zamarza... od listopada do marca nie uzywam recznego :gwizdanie: Najlpesze rozwiązane. Oczywiście nie mówimy o używaniu hamulca w sytuacjach awaryjnych... :gwizdanie: Hamulec ręczny jest po to żeby go używać. Jak ktoś go używa sporadycznie to potem zamarza i jest płacz i lament. Bez obrazy kolego ale masz samochód za kilkadziesiąt tys. i boisz się że ci ręczny złapie? Sorry jak guma parcieje to się ją wymienia. Do mnie mówisz? Mam nadzieję, że nie bo Ja nie mam problemu z hamulcem ręcznym i nie lamentuję.
Opublikowano 5 Stycznia 201115 l Ok na noc lepiej nie zaciągać ręcznego bo może przymarznąć, to jest oczywiste Ale np. jak jest - 15 i jedziemy w korku pod górkę i zaciągniemy ręczny na kilka sekund, może się coś stać? Wydaje mi się, że nie
Opublikowano 5 Stycznia 201115 l Ok na noc lepiej nie zaciągać ręcznego bo może przymarznąć, to jest oczywiste Ale np. jak jest - 15 i jedziemy w korku pod górkę i zaciągniemy ręczny na kilka sekund, może się coś stać? Wydaje mi się, że nie No mówimy tutaj o tym aby nie zaciągać ręcznego przy wielkich mrozach na dłuuuuugi okres czasu!
Opublikowano 12 Stycznia 201115 l Jeżeli linka jest w porządki i mechanizm to nic się nie dzieje, ja zawsze zaciągam ręczny gdy parkuje i nigdy nie miałem problemu. Myślę że jak się go używa rzadko to później są problemy.
Opublikowano 12 Stycznia 201115 l Tez slyszalem o tym ze reczny zamarza choc jakos zawsze mimo przestrog zaciagam reczny auto mam juz 3 zimy i ngdy mi nie zamarzl a auto zawsze pod chmurka
Opublikowano 28 Listopada 201411 l wczoraj -5 i niestety ręczny złapał i nie puscił w prawym kole :/ po zdjęciu koła i odblokowaniu dzwigni z linką widze ze guma uszczelniająca linke jest w górze i woda bez problemu da rade wlać sie do pancerza. Teraz zastanawiam sie czy wymiana linki usunie problem ? czy po prostu te auta tak maja ? w Hondzie reczny przy -20 zawsze zaciągałem i wszystko było super a tu zonk :/
Opublikowano 28 Listopada 201411 l Zawsze mozesz wrocic do hondy mechanizm od recznego działa prawidłowo ? jak tak to masz linke do wymiany