Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] Wymiana zaworu EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy wymiana cieknacego zaworu EGR na nowy wiaze sie jeszcze z innymi wymianami lub jakims czyszczeniem np.kolektora?Czy wystarcz tylko wymiana zaworu na nowy.Pozdrawiam i zycze wszystkim Szczesliwego Nowego Roku! :)

Opublikowano

przy okazji wypadałoby wyczyścić kolektor :cool1:

Opublikowano

Czy wymiana cieknacego zaworu EGR na nowy wiaze sie jeszcze z innymi wymianami lub jakims czyszczeniem np.kolektora?Czy wystarcz tylko wymiana zaworu na nowy.Pozdrawiam i zycze wszystkim Szczesliwego Nowego Roku! :)

Jakie sa koszta samego zaworu EGR ?

Tylko ASO czy dostepne sa jakies zamienniki-zaraz gronouzytkownikow tu na mnie naskoczy za te zamienniki :) to tylko takie zapytanie :)

Opublikowano

mozna kupic zawory firmy Pierburg. po ok 550 PLN

Opublikowano

Koledzy, pozwolicie ze dolacze sie do tematu.

Niedawno padl mi EGR, a dokladnie odpadla ta klapka sterujaca, ktora notabene juz spawalem. Wkurzylem sie jak diabli bo wracalem z urlopu i musialem do pracy. Skracajac, postanowilem zaslepic kanal recylkulacji spalin, i z racji tego ze nie wiedzialem czy wplynie to negatywnie na zapychanie sie DPF-a wymienilem go na czas podrozy na rurke. (Oczywiscie z wszstkimi atrakcjami typu zapalona lampka MIL, animacja FAP na FIS-ie i 5 Bledami w silniku)

Po przyjezdzie do Niemiec dzwonie do ASO z zapytaniem czy czasami nie ma jakis ulepszonych wersji mojego nieszczesnego EGR, a gos mowi mi ze tak, bo ja mam koncowke "B" a on ma juz na stanie "R", Wiec zakupilem i i wymienilem ten EGR (cena w niemczech 235€ ) a nastepnie zalozylem ten DPF. Z tym ze nie przeprowadzalem zadnej adaptacji, bo nie wiem czy trzeba (to pytanie nr. 1 ) a jezeli trzeba to jak ja przeprowadzic? (sprzet VCDS - wersja cos powyzej 9... )

Teraz tak: wyskakuje mi tylko blad o zbyt malej skutecznosci filtra DPF.

006194- Filtr czasteczek stałych; zespół 1: za mała skutecznosć. P2002 -006 - Zwarcie z plusem

Pytania:

1. Czy po wymianie EGR nalezy przeprowadzic adaptacje?

2. Jezeli tak, to jaka jest procedura?

3. Czy blad: mala skutecznosc filtra DPF jest spowodowana nieskalibrowanym EGR-em?

Dziekuje za ew. pomoc juz z gory! :notworthy:[br]Dopisany: 02 Styczeń 2011, 18:03_________________________________________________Problem rozwiazany!

Przeprowadzilem wymuszana regeneracje FAP-a i bledy poznikaly. Ciekawostka jest ze przed demontazem tez to robilem a teraz FAP pokazywal zanieczyszczenie 30%.

Co do EGR, to nic nie robilem i na razie bledow nie ma.

Pozdrawiam! :notworthy: