Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Zwiększenie mocy w silniku typu V6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

domjenick - swap na V6 w ogóle jest nieopłacalny, bo dochodzi do tego wymiana zawiasu (cięższy silnik - mocniejszy zawias). jak widzisz, lepiej sprzedać auto i kupić coś mocniejszego :)

Opublikowano

i tak trzeba bedzie zrobic, pojezdze troche tym a potem zmienie,plan byl, a teraz jest i motywacja do dzialania, co proponujesz ? Petr3r?

Opublikowano

ja proponuję 1.8T B5 albo 1.9 TDi (131ps) B6-w obydwóch przypadkach moc po chipie wzrasta do około 180ps a czasami i więcej.

Opublikowano
Piękna sprawa, tylko brać!

Znalazłem już nówkę kompletna za 3000$ :) Jak na wiosne nie znajdę ładnej eSki to się będę zastanawiał :P

Niestety żadnych dedykowanych modów do 2.6 nie widziałem :(

Whoah! Sorry, ze odgrzewam kotleta, ale pamietajac Twoja bryke z Kaletki wolalbym zainwestowac w tego kit'a niz szukac eSki :)

Buahaha dobre :PPP Też tak myślę, ale niestety eSka odpadła na rzecz A6 Avant 2004 2.5TDI Q :P w przyszłym roku :>

A co do 2.6 ja bym zamienił na 1.8T :PPPP

Opublikowano

ja proponuję 1.8T B5 albo 1.9 TDi (131ps) B6\

Kolego wiesz jaka jest różnica w cenie między pierwszym wariantem jaki podałeś a drugim??

Odpowiedz -Duża! Bo w niektórych przypadkach możesz zapłacić jeszcze raz tyle za ten drugi wariant.

Opublikowano

tu sie zgadzam z Gregorym,1,8 ma moj koles ,chce ja sprzedac, skora w srodku,po lifcie 99 rocznik - cena 2500 funtow, drugi koles kupil b6 , 2001 ,1,9 tdi 130 koni ,zaplacil 4500 funtow,standart ten sam ,wiec roznica jest ok. 2000 funtow,to troche duzo

chce kupic cos, czym bede jezdzil juz dluzej chodzi mi tylko o to, jaka jednostke motorowa szukac,ekonomiczna,w miare bezproblemowa i podatna na ewentualne modyfikacje

jest opcja aby kupic auto z silnikiem,jak wyzej, albo poczekac ,dolozyc i kupic cos nowego ,ale ta opcja laczy sie z dalszymi ograniczeniami finansowymi na potencjalne modyfikacje, wiec co wybrac- napewno musi to byc 4 lub 5 drzwiowa wersja (mam rodzine) na wyscigi tez sie nigdzie niewybieram ,ale lubie szybka jazde niekoniecznie 200km/h, powiem inaczej chce czuc sie pewnie podczas wyprzedzania i w przypadkach naglej zmiany decyzji; np. ktos mnie przyblokuje gdzies na uliczce i szybko trzeba nawrocic czy cos takiego.Moje audi ma za slaby silnik na taki manewry szczegolnie podczas wyprzedzania ,musze sie rozpedzic ,zeby to wykonac, a w dzisiejszych czasach niewiele aut mozna wyprzedzic z tym"motorkiem ":D

:mysli:

Opublikowano

ja proponuję 1.8T B5 albo 1.9 TDi (131ps) B6\

Kolego wiesz jaka jest różnica w cenie między pierwszym wariantem jaki podałeś a drugim??

Odpowiedz -Duża! Bo w niektórych przypadkach możesz zapłacić jeszcze raz tyle za ten drugi wariant.

no co Ty powiesz- wow nie wiedziałem, dzięki za info :wink4:
Opublikowano

chce kupic cos, czym bede jezdzil juz dluzej chodzi mi tylko o to, jaka jednostke motorowa szukac,ekonomiczna,w miare bezproblemowa i podatna na ewentualne modyfikacje

1.8T. Jeśli jedziesz spokojnie pali praktycznie tyle samo co zwykłe 1.8 silnik bardzo podatny na mody- stworzony to Tuningu. Jeśli będziesz dbał o tą lalunie(czyt. regularne wymiany oleju, regularna kontrola Vag i wgląd pod maske) będzie ci dobrze służyć. Ja wybralem 1.8T bo lubie benzyne i obrotomierz do 6k Rpm :)

1.9TDi . Jeśli nie przeszkadza ci klekot spod maski i nie jesteś zatwardziałym przeciwnikiem Diesli to ten motorek też możesz rozkręcic nieźle, a i spalanie będzie bardzo małe. O diesla musisz jednak dbać podobnie jak o 1.8T.

tu sie zgadzam z Gregorym,1,8 ma moj koles 2500 funtow, drugi koles kupil b6 , 2001 ,1,9 tdi 130 koni ,zaplacil 4500 funtow,standart ten sam

Napisalem w niektorych przypadkach. Jesli B6 bedzie w miare wypasione, a B5 Bidne to bedzie duza roznica w cenie, jesli natomiast B5 bedzie na maksa wypasione(kosmos), a B6 bedzie bardzo bidne to juz nie bedzie takiej roznicy( porownujemy tu B5 i B6 z tymi samymi motorami ). Poza tym nie porownuj 1.8 do 1.8T bo przeskok tez jest w cenie. Popatrz ile musisz zaplacic za B6 1.8, a ile za B6 1.8T z tego samego rocznika.

musi to byc 4 lub 5 drzwiowa wersja (mam rodzine),......zaplacil 4500 funtow,standart ten sam,....

A4 B5 uzyskalo tylko 2 gwiazdki w tescie EURO NCAP, A4 B6 juz 4 gwiazdki. Zalezy jeszcze ile ma sie poduszek.

Do B6 trzeba doplacic ale za to jest sie bezpieczniejszym. Buda B6 jest niepodwazalnie bezpieczniejsza.

Z tego co patrzylem jakis czas temu na gieldzie to np. B6 2001r. 1.8T niewiele sie rozni cenowo od B6 2001r. 1.9TDi.

Opublikowano

http://search.autotrader.co.uk/es-uk/www/cars/AUDI+A4/Ne-2-4-5-6-7-8-27-44-49-53-61-64-67-103-133-146,N-24-50-62-111-4294966653-4294966997/search.action

http://search.autotrader.co.uk/es-uk/www/cars/AUDI+A4/Ne-2-4-5-6-7-8-27-44-49-53-61-64-67-103-133-146,N-24-51-62-111-4294966653-4294966997/search.action?&keywords=tdi&sort=p_VehiclePrice&postcode=ne661bl&radius=1500&showMoreOptions=&page=2

tutaj sa linki dla porownania cen A4 rozne roczniki,tylko wybralem 1.8T i 1.9 tdi

ceny sa rozne ,prawda jest taka ze mozna cos wybrac ,a jesli chodzi o bude B6 to masz w pelni racje, bo wyposazenie jest bogatsze za co trzeba zaplacic [br]Dopisany: 05 Luty 2008, 23:54 _________________________________________________a jesli chodzi o moich znajomych to ceny byly takie ,ale nie powinienem generalizowac ,bo jest tak ,jak napisales

Napisalem w niektorych przypadkach. Jesli B6 bedzie w miare wypasione, a B5 Bidne to bedzie duza roznica w cenie, jesli natomiast B5 bedzie na maksa wypasione(kosmos), a B6 bedzie bardzo bidne to juz nie bedzie takiej roznicy( porownujemy tu B5 i B6 z tymi samymi motorami ). Poza tym nie porownuj 1.8 do 1.8T bo przeskok tez jest w cenie. Popatrz ile musisz zaplacic za B6 1.8, a ile za B6 1.8T z tego samego rocznika.

roznice moga byc niewielkie ,albo bardzo duze

• 3 lata później...
Opublikowano

nie wierz w pierdoły o chipach do aut wolnossących!!! to po prostu nie działa. były nawet robione programy do kilku forumowych wolnossaków, przyrosty były minimalne i zupełnie nieopłacalne.

a co do tego, że auto będzie jeździło jak honda - pewnie moc będzie zaczynała się mniej więcej tam, gdzie w serii kończą się obroty :)

Dziwne,bo A4ke :quattro: Variant 2.6litra,tuningowana w niemczech przez firme MTM.Zapakowali do niej kompresorek co dalo lacznie 163KW czyli okolo 219-221kucy :polew:.Autko ,po przekroczeniu 3tys obrotow ma niesamowitego kopa,. Rocznik 97,przebieg 265tys,kupiony za 7800euro. Wszystkie zmiany dokonane przez MTM wbite w brif :kox:[br]Dopisany: 01 Grudzień 2007, 22:32 _________________________________________________Jezdzi nia moja z :polew: :dance:ona[br]Dopisany: 01 Grudzień 2007, 22:34 _________________________________________________mialo byc moja zona :disgust:

kolego wstaw jakieś fotki jak możesz
Opublikowano

hej tez chcę zobaczyc podrasowana motorownie V6 2.6, wiem ze magiczni ludzie z mtm robia cuda, ale żeby z tym silnikiem... hmmm dziwne

Opublikowano

ale kotlety odgrzewacie-przecież to było w 2007 :cool1:

Opublikowano

ale kotlety odgrzewacie-przecież to było w 2007 :cool1:

to co chętnie bym to zobaczył, myślałem że z 2.6 nic nie robią a tu proszę. Wiadomo do 2.8 istnieją pakiety ale do 2.6 nie widziałem, także do 2.4 b5 bo do 2.4 b6 gdzieś był projekt na YT [br]Dopisany: 06 Sierpień 2011, 14:20_________________________________________________tylko że to b6 ciekawe czy do b5 by g2 pasował

\

tutaj coś o tym jest

http://www.audituningmag.com/pes-audi-supercharger-systems/

Opublikowano

głowice zmodyfikowane przez ABT http://moto.allegro.pl/glowice-do-2-8-abt-tuning-30km-i1747543971.html, do tego przekładasz osprzęt od silnika 2.8 aah z wiązką wgrywasz program ABT i masz około 190 kucy

+ 30 KM ale od serii z aah?
Opublikowano

Paput jak sie bawic to tylko kompresor, a ceny chyba znasz z wątków lubelskich :gwizdanie:

Opublikowano

a nie lepiej przełożyć głowice z ACK, ALG, AMX, APR, AQD ? średnica tłoka jest ta sama tylko korby są dłuższe,ze względu na większą pojemność-sama głowica jest podobna i ma 5 zaworów,trzeba by tylko sprawdzić,czy z rozrządem nie będzie kłopotów,ale jak z AAH wejdzie-to i z tamtych też powinny[br]Dopisany: 07 Sierpień 2011, 10:44_________________________________________________

głowice zmodyfikowane przez ABT http://moto.allegro.pl/glowice-do-2-8-abt-tuning-30km-i1747543971.html, do tego przekładasz osprzęt od silnika 2.8 aah z wiązką wgrywasz program ABT i masz około 190 kucy

jak samą głowice przełożysz-to niewiele to da,jak chcesz więcej mocy-musisz dołożyć powietrza do silnika-większa ilość zaworów,dolot powietrza,zwiększyć ciśnienie paliwa,owinąć kolektory wydechowe,wywalić katy, zrobić całkowity przelot,odelżyć ile sie da i śmigasz :wink4:
Opublikowano

Paput jak sie bawic to tylko kompresor, a ceny chyba znasz z wątków lubelskich :gwizdanie:

wiadomo że to odpada ze względu na cenę, pytam czysto teoretycznie, chyba że jakaś używka :decayed:
Opublikowano

jasne że daje to +20km od serii aah czyli w grę wchodzi zmiana kolektora ssącego itp. i innych elementów którymi różni się od abc

Opublikowano

jasne że daje to +20km od serii aah czyli w grę wchodzi zmiana kolektora ssącego itp. i innych elementów którymi różni się od abc

sama wymiana głowicy-na pewno nie da przyrostów 20 koni,bo są identyczne :cool1:

żeby zwiększyć moc o 20 koni w wolnossącej V-ce-trzeba przerabiać pół silnika,zaczynając od dostarczenia większej ilości powietrza-a samą wymianą kolektorów ssących tego się nie osiągnie,bo cykl ssania i sprężania,oraz pojemność skokowa silnika dalej pozostaną takie same