lukjar7 Opublikowano 21 Lutego 2011 Opublikowano 21 Lutego 2011 turbo działa ok ale coś mi się zdaje że masz małą nie szczelność w dolocie, sprawdź rury idące od turbo do kolektora ssącego, spocenie olejem będzie oznaczać nie szczelność do zlikwidowania, po dociągaj opaski skąd ta diagnoza ?
clinque Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Opublikowano 21 Lutego 2011 turbo działa ok ale coś mi się zdaje że masz małą nie szczelność w dolocie, sprawdź rury idące od turbo do kolektora ssącego, spocenie olejem będzie oznaczać nie szczelność do zlikwidowania, po dociągaj opaski stary jestes normalnie jasnowidzem;) zgadza sie wsio, pocilo mi troszke olejem z jednej odmy. Dzieki jeszcze raz!!
Sztomel Opublikowano 21 Lutego 2011 Opublikowano 21 Lutego 2011 skąd ta diagnoza ? wysoka wartość MAFactual w grupie 003 przy utrzymanym ciśnieniu doładowania na zadanym przez ECU poziomie w grupie 011.
lukjar7 Opublikowano 22 Lutego 2011 Opublikowano 22 Lutego 2011 skąd ta diagnoza ? wysoka wartość MAFactual w grupie 003 przy utrzymanym ciśnieniu doładowania na zadanym przez ECU poziomie w grupie 011. jasne dzięki za wskazówki [br]Dopisany: 22 Luty 2011, 09:03_________________________________________________czyli przeciąg w dolocie jest zależny też od zadanego ciśnienia ? bo u clinque widać że ciś doładowania jest już osiągnięte a przeciąg nadal jest spory Tu mam logi ARL, poza delikatnie kulejącą VNT to wskazania MAFU nie wskazują na nieszczelność ? czy przy osiągnietym ciśnieniu taki przeciąg jest za duży dla 1,5 bara ? Log (0 - 003) Log (1 - 011)
Sztomel Opublikowano 22 Lutego 2011 Opublikowano 22 Lutego 2011 czyli przeciąg w dolocie jest zależny też od zadanego ciśnienia ? jest zależny od rzeczywistego ciśnienia doładowania a nie od zadanego, przy nieszczelności dolotu pomiędzy turbo a kolektorem ssącym wartość MAF będzie zawyżona a przy nieszczelności pomiędzy przepływką a turbosprężarką będzie zaniżona. Zawsze bierze się pod uwagę wartość rzeczywistego ciśnienia doładowania chcąc oceniać wartość powietrza zmierzonego przez przepływkę i porównać to z danymi wzorcowymi; dla silnika ARL wartości MAFactual są właściwe w logu 003 - adekwatnie do ciśnienia w logu 011.
lukjar7 Opublikowano 22 Lutego 2011 Opublikowano 22 Lutego 2011 czyli przeciąg w dolocie jest zależny też od zadanego ciśnienia ? jest zależny od rzeczywistego ciśnienia doładowania a nie od zadanego, przy nieszczelności dolotu pomiędzy turbo a kolektorem ssącym wartość MAF będzie zawyżona a przy nieszczelności pomiędzy przepływką a turbosprężarką będzie zaniżona. Zawsze bierze się pod uwagę wartość rzeczywistego ciśnienia doładowania chcąc oceniać wartość powietrza zmierzonego przez przepływkę i porównać to z danymi wzorcowymi; dla silnika ARL wartości MAFactual są właściwe w logu 003 - adekwatnie do ciśnienia w logu 011. wszystko jasne, tak aktualne mialem na mysli
Rekomendowane odpowiedzi