Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] AFN prośba o ocenę logów (notlauft)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

turbo działa ok ale coś mi się zdaje że masz małą nie szczelność w dolocie, sprawdź rury idące od turbo do kolektora ssącego, spocenie olejem będzie oznaczać nie szczelność do zlikwidowania, po dociągaj opaski

skąd ta diagnoza ? :)

Opublikowano

turbo działa ok ale coś mi się zdaje że masz małą nie szczelność w dolocie, sprawdź rury idące od turbo do kolektora ssącego, spocenie olejem będzie oznaczać nie szczelność do zlikwidowania, po dociągaj opaski

stary jestes normalnie jasnowidzem;) zgadza sie wsio, pocilo mi troszke olejem z jednej odmy. Dzieki jeszcze raz!!

Opublikowano

wysoka wartość MAFactual w grupie 003 przy utrzymanym ciśnieniu doładowania na zadanym przez ECU poziomie w grupie 011.

Opublikowano

wysoka wartość MAFactual w grupie 003 przy utrzymanym ciśnieniu doładowania na zadanym przez ECU poziomie w grupie 011.

jasne ;) dzięki za wskazówki :)[br]Dopisany: 22 Luty 2011, 09:03_________________________________________________czyli przeciąg w dolocie jest zależny też od zadanego ciśnienia ?

bo u clinque widać że ciś doładowania jest już osiągnięte a przeciąg nadal jest spory :kox:

Tu mam logi ARL, poza delikatnie kulejącą VNT to wskazania MAFU nie wskazują na nieszczelność ? czy przy osiągnietym ciśnieniu taki przeciąg jest za duży dla 1,5 bara ?

Log (0 - 003)

Log (1 - 011)

Opublikowano

czyli przeciąg w dolocie jest zależny też od zadanego ciśnienia ?

jest zależny od rzeczywistego ciśnienia doładowania a nie od zadanego, przy nieszczelności dolotu pomiędzy turbo a kolektorem ssącym wartość MAF będzie zawyżona a przy nieszczelności pomiędzy przepływką a turbosprężarką będzie zaniżona. Zawsze bierze się pod uwagę wartość rzeczywistego ciśnienia doładowania chcąc oceniać wartość powietrza zmierzonego przez przepływkę i porównać to z danymi wzorcowymi;

dla silnika ARL wartości MAFactual są właściwe w logu 003 - adekwatnie do ciśnienia w logu 011.

Opublikowano

czyli przeciąg w dolocie jest zależny też od zadanego ciśnienia ?

jest zależny od rzeczywistego ciśnienia doładowania a nie od zadanego, przy nieszczelności dolotu pomiędzy turbo a kolektorem ssącym wartość MAF będzie zawyżona a przy nieszczelności pomiędzy przepływką a turbosprężarką będzie zaniżona. Zawsze bierze się pod uwagę wartość rzeczywistego ciśnienia doładowania chcąc oceniać wartość powietrza zmierzonego przez przepływkę i porównać to z danymi wzorcowymi;

dla silnika ARL wartości MAFactual są właściwe w logu 003 - adekwatnie do ciśnienia w logu 011.

wszystko jasne, tak aktualne mialem na mysli :hi: