FMX Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 witam !! mam maly problem (moze to nie problem) ale jak dla mnie osoby nie znajacej sie to jest problem ;] kupilem sobie samochod jak w temacie i strasznie mi szarpalo silnikiem i spaliny strasznie smierdzialy ;;/ co sie okazalo jeden wtrysk byl na padnieciu , wiec wymienilem 4 zeby nie bylo (tzn nie ja tylko mechanik) no i przestalo szarpac ale okropny zapach spalin az szczypiacy po oczach pozostal ;/ ma ktos pojecie co to moze byc ? z gory dziekuje za odp !! pozdrawiam FMX!
kubson Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 Masz DPF`a ? być może jest zapełniony albo ktoś go wyrzucił i nie zmienił programu była taka sytuacja ze po korekcie przestało szczypać w oczy. Albo plecionka do wymiany.
FMX Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Opublikowano 2 Lutego 2011 cizeko mi w tym momecie powiedziec czy mam pdf'a jak nawet nie wiem co to jest tak samo ta plecionka i o jaki program chodzi? no ciezko co kolwiek mi powiedziec bo mam to auto 2 miechy
kubson Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 DPF filtr cząstek stałych poczytaj sobie o tym. 2 miechy Ci tak spaliny smierdza ?
FMX Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Opublikowano 2 Lutego 2011 no tak ale tego nie czuc jak sie jedzie , np zatrzymam sie na parkingu i nie zgasze samochodu to czuc jak sie stoi na polu albo w garazu tez czuc , przed wtryskiem myslalem ze przestanie po wymianie wtrysku ;/ ale tylko przestalo szarpac silnikiem a smierdziec dalej smierdzi ;]
pawel1380 Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 Hmm w moim spaliny śmierdzą cały czas,kolega na spocie z 3.0TDi powiedział ze ma to samo..diesel tak ma że nie pachnie za ładnie.. no chyba ze masz jakis nieziemski smrod...
FMX Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Opublikowano 2 Lutego 2011 powiem Ci tak ... jak wjechalem na 1 przeglad w polsce przed rejestracja na te hamownie itd na stacji kontroli pojazdow to sie wytrzymac w srodku nie dalo tak walilo po oczach a teraz ze jestem za granica to nie mam zakmnietego pomiszczenia zeby zobaczyc czy po wymianie wtryskow tak dalej jest , ale wiem ze jak zaparkuje przed sklepem i nie zgasze samochodu to siedzac w nim albo stojac obok czuc bardzo napewno w mniejszym stopniu niz w pomieszczeniu zamknietym ale czuć ... ;/ i nie wiem czy mam co jeszcze zle w autku czy tak ma byc , bo mechanik jak wymienil wtryski mowil ze wszytko ok wiec... ;/
virus Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 Wtryski wymienił na takie same z tym samym numerem? bo tu może być przyczyna że wtryski za bardzo leją :gwizdanie:
FMX Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Opublikowano 2 Lutego 2011 niestety nie wiem czy na takie same , wiem ze autko elegancko chodzi po wymianie lepiej niz przed , a spaliny juz smierdzialy zanim wymienilem wtryski ;/ czyli jak na moja nie madra glowe wydaje mi sie ze moze to nie to ;/ choc moge sie grubo mylic ;/
virus Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 śmierdziały bo wtrysk nie domagał a jak mechanik zmienił na inne to teraz trzeba zrobić korektę oprogramowania. Żeby się tego dowiedzieć musisz zrobić logi Vagiem kanał 13 i kanał 23 wtrdy będzie coś wiadomo najlepiej zrobić komplet logów
FMX Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Opublikowano 2 Lutego 2011 no niestety to dopiero bede mogl zrobic w lipcu jak zjade do PL mam nadzieje ze przez to nie stanie sie cos pwoaznego ;/
mariuszsal Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 powiem Ci tak ... jak wjechalem na 1 przeglad w polsce przed rejestracja na te hamownie itd na stacji kontroli pojazdow to sie wytrzymac w srodku nie dalo tak walilo po oczach a teraz ze jestem za granica to nie mam zakmnietego pomiszczenia zeby zobaczyc czy po wymianie wtryskow tak dalej jest , ale wiem ze jak zaparkuje przed sklepem i nie zgasze samochodu to siedzac w nim albo stojac obok czuc bardzo napewno w mniejszym stopniu niz w pomieszczeniu zamknietym ale czuć ... ;/ i nie wiem czy mam co jeszcze zle w autku czy tak ma byc , bo mechanik jak wymienil wtryski mowil ze wszytko ok wiec... ;/ Po pierwsze nie wiem czy robisz to hobbistycznie czy przypadkowo ale nie radzę "wczuwać" się w spaliny w zamkniętym pomieszczeniu z uwagi na własne zdrowie i życie. Spaliny mają to do siebie, że śmierdzą dla jednego mocnej dla innego mniej. Są tacy co im spaliny pachną (np ze starej Syrenki ;P) Nie wiem na ile jesteś w stanie określić czy śmierdzą ci spaliny czy olej ale sprawdziłbym na twoim miejscu również to drugie, czy np nie cieknie ci spod pokrywy zaworów, zdejmij osłonę i dokładnie wybadaj jednostkę czy nie masz gdzieś wycieków które się wypalają bo objawy na to by wskazywały (zwłaszcza, ze piszesz, że mocny i szczypiący smród) oraz obowiązkowo szczelność układu odprowadzenia spalin.
virus Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 no niestety to dopiero bede mogl zrobic w lipcu jak zjade do PL mam nadzieje ze przez to nie stanie sie cos pwoaznego ;/ Jeździj w miarę ostrożnie i nic się nie będzie dziać ja jeździłem 5 miesięcy na innych wtryskach i nic się nie stało
dante0018 Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 Ktoś na forum miał podobny problem ze smrodem spalin... Problemem był zapchany DPF
FMX Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Opublikowano 2 Lutego 2011 no dobra DPF ale po 3 lata mogl sie zapchac?
dante0018 Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=177854.0;highlight=spaliny przeczytaj sobie
carles Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 Moje Audi A4 B7 Avant (k.silnika BRD) zakupiłem w ubiegłym roku w Niemczech przy przebiegu 212 000km przy 190 000 miał wymieniony w ASO DPF na nowy. Tak jak dwa wtryskiwacze (przy 60 000km oraz przy 160 000km) Obecny przebieg 239 000km. Pocieszę założyciela tematu iż mi też śmierdzą spaliny! No ale umówmy się nie szczypią w oczy, aż tak bardzo nie delektuję się zapachem Smród zauważyła też rodzinka użytkująca samochód. Dla mnie z początku też było to dziwne bo mam porównanie do mojej poprzedniej A4-ki B6 (k.silnika AVB) że te spaliny nie miały aż tak intensywnego zapachu ale olać to. Wg Mnie nie powinieneś się przejmować przynajmniej tym DPF-em. Wymieniaj olej często i będzie ok P.S Budą też czasami trochę zatelepię na światłach ale są dni że nie ma takiego objawu i tym się cieszę Warsztat na ostatnim przeglądzie stwierdził, że któryś z wtryskiwaczy zawiesza się. Dokonali tego odkrycia po przejechaniu się z kompem. Stwierdzili że jeden z wtryskiwaczy ma nie zawsze prawidłowe parametry pewnie któryś z tych co nie został wymieniony na nowy. Nie miałem okazji do dziś zająć się tym telepaniem, ale postaram się niebawem o przeczyszczenie wtrysków. Pzdr
FMX Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Opublikowano 2 Lutego 2011 zagladnolem pod maske no i jest ten DPF a nigdy kontrolka od tego mi sie nie zaswiecila jak na razie no i to zee szczypaniem w oczy to chodzilo mi przed wymiana wtryskow bo teraz po wymianie wtryskow nie mialem mozliwosci tego sprawdzenia a wtryski wymienilem 4 tylko z bitego audi z przebiegiem 56 tys i po tym przestalo mi szarpaac samochodem tak jak Kolega napisal czasem szarpnie , a co do spalin moze faktycznie za bardzo sie przejmuje bo porownoje te sppaliny do spalin wydalanych przez passata ktorego tez mam 1.9 tdi 2000 r i tak nie smierdza , ale moze faktycznie jak kolega wyzej napisal nie ma sie czym przejmwoac , pod maska nie mam wyciekow sprawdzilem
dante0018 Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 co sie dzieje z tymi dieslami?! Auta 2007 roczniki i wtryski do wymiany, co rusz jakies problemy. Telepie, smiedzi, gdzie indziej problem z walkami wyrownowazajacymi czy inne problemy... Na przyszlosc chyba bedzie trzeba przerzucic sie na bemzyne bo widze ze tdi z czasem to coraz wiekszy kibel
FiodoRR Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 zagladnolem pod maske no i jest ten DPF DPF nie jest pod maską :> powodzenia z Twoim egzemplarzem BRD.. napewno Ci sie przyda :>
Rekomendowane odpowiedzi