Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] Przełożenie kierownicy S na multifunkcję

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jak sprawa wyglad z zalozeniem kierownicy multifunkcyjnej od a6 c5 ? Z zewntrz te kierownice sa identyczne, wieloklin raczej tez ten sam. A jak sprawa wyglada od strony elektrycznej, modul tez siedzi wewnatrz kierownicy ? Orientuje sie ktos ?

Opublikowano

A jak sprawa wyglad z zalozeniem kierownicy multifunkcyjnej od a6 c5 ? Z zewntrz te kierownice sa identyczne, wieloklin raczej tez ten sam. A jak sprawa wyglada od strony elektrycznej, modul tez siedzi wewnatrz kierownicy ? Orientuje sie ktos ?

Tak, jest pod poduchą i odpowiedni przekaźnik nad kolanami :)

Opublikowano

Dokładnie, ale musisz patrzeć by oznaczenie Software na przekaźniku było takie same jak na module na kierownicy :)

Opublikowano
  • Autor

Max, czyli w przypadku B5 kompletna kiera z poduchą i przekaźnik. Jakaś dodatkowa kabelkomania?

Opublikowano

Max, czyli w przypadku B5 kompletna kiera z poduchą i przekaźnik. Jakaś dodatkowa kabelkomania?

Dokładnie, no i z A6 pasi do A4 i odwrotnie, byle soft się zgadzał :) No i taśma air bag jest inna. Dodatkowa kabelkomania to podłączenie wszystkich pinów przekaźnika do radia, podświetlenia, zasilania, kierownicy, bezpieczników :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie, no i z A6 pasi do A4 i odwrotnie, byle soft się zgadzał :) No i taśma air bag jest inna. Dodatkowa kabelkomania to podłączenie wszystkich pinów przekaźnika do radia, podświetlenia, zasilania, kierownicy, bezpieczników :wink4:

Właśnie o to mi chodzi... Żeby wyrwać ori wiązke, to trzeba pewnie pruć dechę, co? Ewentualnie masz rozpiskę, jak to u siebie robiłeś?

Opublikowano

Właśnie o to mi chodzi... Żeby wyrwać ori wiązke, to trzeba pewnie pruć dechę, co? Ewentualnie masz rozpiskę, jak to u siebie robiłeś?

Ciężko będzie wyrwać wiązkę w komplecie... Rozpiskę za chwilę wrzucę :wink4:

Opublikowano

Tasma airbagu do MF jest chyba wieksza niz w kierze bez MF - wejdzie bez problemu w obudowe, czy obudowe tez trzeba zmienic ?

Opublikowano
  • Autor

Całość musisz przełożyć, nie podejdzie Ci poducha z MF do BMF... Jak niby. Max, chodzi o to, że mam auto z ori instalką dlatego pytam o wiązkę. Jeśli trzeba będzie pruć deskę, to wtedy pobawię się z "ciągnięciem druta".

Opublikowano

kaju nie chodzi mi o sama poduche, tylko o tasme ( ten zwijak ktory jest osadzony na kolumnie - widac go po zdjeciu kiery). Do MF jest on inny (z tego co widzialem to wiekszy) i nie wiem czy wejdzie w oslone kolumny kierowniczej bez wiekszych utrudnien?

Opublikowano

Ja nie zmieniałem obudowy taśmy kierownicy :wink4:

Co do prucia wiązki, ja bym się w to nie bawił :wink4: część przewodów idzie do skrzynki bezpieczników, część kolumną kierowniczą, część wgłąb dechy i jeden do radia :) I tak będziesz musiał ciąć w pewnych miejscach i tak :)

Rozpiska przekaźnika:

5 - do radia

6 - k-line

10-masa

12-Bezpiecznik S5 oraz do modułu kierownicy

13-Bezpiecznik S10

15-podświetlenie

18-moduł w kierownicy

12 i 18 nie pamiętam który przewód jest który, ale po przerwodach w przekaźniku będzie widać :)

Opublikowano
  • Autor

OK, dzięki, jak będę się z tym bawił, to będę się kontaktował, na razie i tak mnie nie ma w kraju.

Opublikowano

no to gitara, dzieki za informacje :hi: Teraz tylko jeszcze trzeba skompletowac zabawki i mozna modzic :kox:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra, mam jeszcze kilka pytan co do tej kierownicy multifunkcyjnej:

1. Gdzie znajduje sie oznaczenie numeru Software na module kierownicy ? Na przekazniku 609 jest to oznaczone D03 lub D04, a na module nie widze takiego oznaczenia - ktory numer ze zdjecia ponizej to oznaczenie softa modulu(a moze jest on gdzies inczej napisany:eusathink:) ? Na moj rozum bedzie to SW 3.0 , ale czy to znaczy ze potrzebuje przekaznik 609 z oznaczeniem Software D03 ?

dsc01240oh.jpg

2. Jesli dobrze zrozumialem z opisu MaxsteRR podlaczania kabli to z kierownicy wychodza 2 kable ktore trzeba podpiac (rem-c do radia i +). A patrzac na bebechy kierownicy i na schematy naliczylem 3 kabelki. 2 kabelki ktore sa wpiete w pin 2(kolor czarny) i 3(kolor brazowy) czarnej 5 pinowej kostki wewnatrz kierownicy, oraz 1 pin z zoltej 5 pinowej kostki (wedlug schematu kabelek ten powinien isc na 18 pin przekaznika 609). Co z tymi kabelkami z czanej kostki, gdzie one powinny byc wpiete ? (wychodziloby ze 1 to rem-c a drugi + ? ale kolory tak niezbyt sie zgadzaja). No i kolejna rzecz zolta wtyczke 5 pinowa wpinam w dolne gniazdo ze zdjecia ponizej, ale zeby wyprowadzic te 2 kabelki o ktorych pisalem wyzej potrzebuje jeszcze dopasowac wtyczke do srodkowego gniazda tasmy - ma ktos moze taka wtyczke na sprzedaz ? :> Poza tym do czego sluzy to gorne 6 pinowe gniazdo ?

dsc01242ot.jpg

Opublikowano

TEz zaczynam walke z multi, a jeśli chodzi o to 6 pinowe gniazdo to jest od czujnków skrętu ;)

Opublikowano

Ja niby podpialem wszystko zgodnie z tymi schematami:

schemat1

schemat2

schemat3

ale nie dziala :naughty: Na VAGu pokazuje blad, ze brak komunikacji z przyciskami na kierownicy - stawialbym na roznice w wersji softa sterownika i modulu w kierownicy, ale tak jak pisalem wyzej mam watpliwosci co do przylaczen tych 3 kabelkow co ida od kierownicy.

Opublikowano

ale wątek

z kierownicy wychodzą 3 kabelki od multifunkcji

---------- Post added at 21:18 ---------- Previous post was at 21:15 ----------

dwa to 2i3 pin z czarnej wtyczki a jeden to pin nr1 z żółtej wtyczki do komunikacji z modułem

Opublikowano

pin numer 1 zotltej wtyczki - do pinu 18 sterownika

pin 2 czarnej wtyczki (kabel czarny jesli dobrze pamietam)- przez bezpiecznik s5 do pinu 12 w przekazniku ?

pin 3 czarnej wtyczki (kabel brazowy jesli dobrze pamietam)- to do masy

Tak kolega ma u siebie podpiete ?

Opublikowano

I jak panowie??