Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Zaczynam modyfikacje. Co najperw? TIP, Downpipe, intercooler?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Od sierpnia 2010 jestem szczęśliwym posiadaczem A4 1.8 T Quattro 150 PS 1996 r.

Postanowiłem zmodyfikować nieco jej moc tzn celuję w granice 200 KM oczywiście nie od razu z racji ograniczonych funduszy :)

W planach:

Sztywny dolot

Wycięcia katalizatora a zamiast niego Downpipe

Większy intercooler

No może jeszcze K04 :)

Program

Od 3 dni czytam cenne informacje na forum i już sam nie wiem od czego zacząć.

Co robić najpierw, może sztywny dolot a jednak może Downpipe.

Drugą sprawą jest:

- Dolot: Jak on miałby wyglądać tzn napewno z kwasówki ale czy oryginalną puszkę zostawić i wsadzić jaką wkładkę czy też stożek?

- Intercooler: Kupować od Audi TT (bo taki podobno jest dobry) czy FMIC i zrobić go centralnie z przodu (w planach zderzak przód od S4)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

Opublikowano

najpierw Down Pipe lub Tip, obojętne, potem FMIC a na koniec program

Opublikowano
  • Autor

Ale jak zrobić TIP? Stożek? Czy kwasówka do puszki i wkładka?

Opublikowano

TIP z kwasówki, możesz też zastosować ten gotowy gumowy Samco, możesz zastosować stożek (ITG) lub zostawić ori puszkę, nie bawił bym się w jakieś wkładki bo przy takiej mocy i tak różnicy nie odczujesz

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem.

A kwestia intercoolera?

Opublikowano

Rozumiem.

A kwestia intercoolera?

orurowanie z kwasówki 54mm, 60mm jeżeli planujesz większe turbo, IC np. chinol z respektu, wysokość 18cm, tyle, nie napalaj się na 200KM bo to zależy od silnika

Opublikowano
  • Autor

Celuje w 200 KM ale nie sądze że po tych modyfikacjach już będzie 200 :)

A może jest jeszcze coś co można by zrobić?

Opublikowano

Celuje w 200 KM ale nie sądze że po tych modyfikacjach już będzie 200 :)

A może jest jeszcze coś co można by zrobić?

zostawić w środku auta tylko fotel kierowcy :decayed:

dalsze modyfikacje to całkowita zmiana wydechu, większe turbo, wtryski

dużo nie powinno Ci zabraknąć, ale to zależy od stanu silnika, proste porównanie, ja mam zrobione to co Ty chcesz robić i wyszło 197KM, natomiast inny kolega założył tylko Down Pipe i wyszło mu 201KM

więc nie ma reguły :)

Opublikowano
  • Autor

No to faktycznie różnice są ogromne :)

A czy jak zrobię TIP'a to co z przepływomierzem?

Opublikowano

No to faktycznie różnice są ogromne :)

A czy jak zrobię TIP'a to co z przepływomierzem?

to zależy czy zamontujesz stożek czy puszkę, w przypadku puszki wszystko zostaje na swoim miejscu, a w przypadku stożka wyciągasz przepływkę i montujesz ją między stożkiem a TIPem, na gumowych łącznikach

Opublikowano
  • Autor

Problem też polega na tym że gotowego TIP-A z kwasówki nigdzie nie ma.

Można to zrobić chyba samemu?

Jaką średnice rur zastosować przy samoróbce?

Z tego co pamiętam jak wyciągałem dolot to na dole zaraz przy turbinie on ma kilka wejść. Jak to rozwiązać?

Opublikowano

Problem też polega na tym że gotowego TIP-A z kwasówki nigdzie nie ma.

Można to zrobić chyba samemu?

Jaką średnice rur zastosować przy samoróbce?

Z tego co pamiętam jak wyciągałem dolot to na dole zaraz przy turbinie on ma kilka wejść. Jak to rozwiązać?

odezwij się do kolegi Gregory

Opublikowano
  • Autor

Ok napewno się odezwę :)

Wielkie dzięki za pomoc napewno jeszcze nie raz będę pytał :)

Jeszcze raz dzięki

Pozdrawiam

Opublikowano

Dolotu oprócz Tipa też bym puki co nie ruszał. Wstaw tipa, wywal katalizator i zrób program. Jeśli masz ambicje iść w dalsze mody to wstawiaj od razu centralny intercooler, przy k03 seryjny intercooler z nadkolem od s4 też daje rade.

Opublikowano

Najwięcej da ci TIP, zrobisz DP turbo lżej będzie miało ale na wielki przyrost z tego tytułu nie licz...Przy kompletnym wydechu zmieni ci się mocno dźwięk i nic poza tym (wiem bo właśnie założyłem) taki zestaw "modów" do siebie..Kupiłem teraz większy cooler w miejsce seryjnego z Alfy 164 - do 1.9tdi pasuje więc do 1.8T też podejdzie a jest większy o 30% od serii..Jak po tym zrobisz program i masz zdrowy silnik to poczujesz, że 1.8t zaczęło jechać..I nie woź w aucie niepotrzebnych ciężarów :naughty:

Opublikowano

Najwięcej da ci TIP, zrobisz DP turbo lżej będzie miało ale na wielki przyrost z tego tytułu nie licz...Przy kompletnym wydechu zmieni ci się mocno dźwięk i nic poza tym (wiem bo właśnie założyłem) taki zestaw "modów" do siebie..Kupiłem teraz większy cooler w miejsce seryjnego z Alfy 164 - do 1.9tdi pasuje więc do 1.8T też podejdzie a jest większy o 30% od serii..Jak po tym zrobisz program i masz zdrowy silnik to poczujesz, że 1.8t zaczęło jechać..I nie woź w aucie niepotrzebnych ciężarów :naughty:

Słusznie.

Do 200KM spokojnie wystarczy ori pucha i filtr, ori wydech też da radę. Tip i DP do wymiany na dzień dobry. Nie piszę nic o programie bo to chyba jasne. Zapoznaj się z tym postem: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=107256.0

I tak wszystko zależy od kondycji silnika.

Jak będziesz chciał więcej (a z upływem czasu na pewno tak się stanie) to do wymiany, wtryski, turbo obowiązkowo Fmic, pewnie pompa paliwa.

Włącz szukanie, na forum w tym temacie jest lektury na kilka godzin czytania.

Powodzenia.

Opublikowano

raczej dni :wink4:

Opublikowano

u mnie jak dziewczyna wsiądzie do auta a waży max 60kg to czuje że auto nie ma mocy :> Jak wysiądzie to wszystko wraca do normy :decayed:

Opublikowano

u mnie jak dziewczyna wsiądzie do auta a waży max 60kg to czuje że auto nie ma mocy :> Jak wysiądzie to wszystko wraca do normy :decayed:

Kurcze ..no nie wiem co powiedzieć :cool1: :gwizdanie: zmień na mniejszy model :wink4:

Opublikowano

:hi:

Kermit_ jeśli chcesz zakupić gotowego tipa pod stożek lub ori puszkę to coś takiego ma w ofercie Bakuś

Mam od niego tip pod stożek, solidna robota i dostajesz komplet z wszystkimi złączkami i cybantami.