Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Wymiana pękniętej sprężyny z tyłu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie czy ktoś już to sam robił bo ja próbowałem bez kanału i nie dałem rady. Odkręciłem amortyzator i stabilizator ale i tak wachacza nie da się odchylić na tyle żeby sprężyna wyszła, ścisakczami nie da rady podejść pozaostaje chyba odkrecić cały wachacz albo opuścić lekko cała belke może ktoś ma z tym doświadczenia i udzili mi wskazówek.

Opublikowano

kolego ja wymieniam zawieszenie bez problemowo i to bez kanału więc nie wiem z czym ty masz problem :mysli:

podnosisz samochód, zrzucasz koło, odkręcasz jedną śrubę za tarczą i dwie u góry i wyciągasz całą kolumne

Opublikowano
  • Autor

Łatwe to jest w B5 ale nie w B6 bo tam sprezyna jest pomiedzy wachaczem a nadwoziem a amortyzator jest odzielnie.

Opublikowano

kolego ja wymieniam zawieszenie bez problemowo i to bez kanału więc nie wiem z czym ty masz problem :mysli:

podnosisz samochód, zrzucasz koło, odkręcasz jedną śrubę za tarczą i dwie u góry i wyciągasz całą kolumne

nie wiem jak jest w sedanie, bo u mnie w avancie to wymiana bez kanału da się wszystko wymienić. U siebie to zawieszkę zrzucałem 3 razy aż w końcu dopasowałem sprężyny i amory jak bym chciał. Tam nie ma z niczym problemów.

Opublikowano
  • Autor

Myślę że w avancie jest tak samo jak w sedanie problem miałem z odchyleniem wachacza tak żeby można było wyjąć sprężyne. Wydaje mi się że to tuleje metalowo gumowe trzymają trzeba by popóścić wszystkie śruby wachacza ale niestety nie miałem oczkowej osiemnastki i nie mogłem wszystkich popóścić. Kolego Kileeer czy ty popóczszałeś wszystkie śróby czy robiłes to na siłę tylko czy sie te tuleje nie pozrywaja, odkręcałeś przewód hamulcowy??

Opublikowano

a podnosisz cały tył do góry, prawą i lewą stronę :?:

Opublikowano
  • Autor

W B6 nie ma potrzeby podnoszenia całego tyłu bo jest tam zawieszenie na niezależnych wachaczach wystarczy rozpiąć drążek stabilizatora. W B5 masz belkę i tam potrzeba cały tył w góre.

Opublikowano

Ok. Podepnę się do tematu.

Czy ktoś mógłby dać jasną instrukcję co trzeba odkręcić?. Będę wymieniał springi z tyłu i przydałyby się konkrety bo każdy inaczej do tego widzę podchodzi. :wallbash:

Pozdro

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Słyszałem że można bez wyciągania wahacza więc spróbowałem bo pękła mi sprężyna. odkreciłem amora, łącznik stabilizatora oraz zacisk hamulcowy i jakos wyszła (bo nie miałem jednego zwoju czyli krótsza troche) ... tylko teraz się męcze z założeniem. cholernie duży kąt się robi i nie mogę wsadzić nowej sprężynki ( hehe za wysoka jest teraz ) mam nadzieje że jakoś to tam włoże.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

wystarczy mały sciskacz do sprężyn, sciskamy spręzyne i wychodzi bez zbednego rozkrecania.

• 1 rok później...
Opublikowano
wystarczy mały sciskacz do sprężyn, sciskamy spręzyne i wychodzi bez zbednego rozkrecania.

Jakiego typu i jakiej wielkości powinien być ten ściągacz. Proszę o wskazówkę w jakiej kolejności zabierać się za robotę, od momentu odkręcenia koła?