Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż elementów pakietu oświetlenie w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :hi:

Czytałem to wszystko już kilka razy, od początku do końca i w odwrotnym kierunku też :) Notuje, kupuje i montuję.

Nie których rzeczy i tak nie mogę załapać :mysli: ,ale interesuje mnie czy mogę dokupić całą wiązkę, która obsłuży wszystkie lampki w kabinie,

myślę tu o oświetleniu nóg ?

aaa mój moduł komfortu końcówka AJ

z góry dzięki za odpowiedź

Tutaj masz informacje o tym czy Twój moduł obsłuży pakiet oświetlenia:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=129290.45

Sam jestem po instalacji tego oświetlenia :cool1: nie zastanawiaj się nad oryginalnym okablowaniem. Masz tam tylko plus i minus wszystko idzie do modułu komfortu pod nogami kierowcy.

Jeśli chcesz fabryczne podświetlenie przestrzeni nóg trzeba dołożyć trochę wiązki pod podłogą. 4 lampki - od każdej dwa przewody. Zasilanie wspólne z bezpiecznika S2 5A. Masy wpinasz każdą w osobny pin w module komfortu (czarna kostka 16-pinowa). Dokładnie jest to pin 6 dla lampki przestrzeni nóg kierowcy, pin 13 dla przestrzeni nóg pasażera, pin 14 lewy tył i pin 5 prawy tył. Fabrycznie oświetlenie pasażerów z tyłu idzie przez czerwoną kostkę pod fotelem (zasilanie przez pin 2 a masa przez pin 3). Dzięki temu rozwiązaniu zapalać się będzie tylko ta lampka gdzie otworzysz drzwi... Koszt lampki w ASO (przód i tył są różne) to 45zł - do tego wtyczka 2 pinowa 10zł. Kostka do modułu komfortu (bo jej nie będzie) ok 15zł. Jeśli Twój moduł komfortu nie obsługuje pakietu oświetlenie (bywały i takie) będziesz musiał także wymienić i ten sterownik (ceny na allegro od 100 do 300zł). Zacznij może od sprawdzenia jaki masz komfort (VAG -> Moduł 46 -> szukaj wpisu 8E0 959 433 X - gdzie X to wersja modułu (jedna literka lub dwie). Jak już sprawdzisz - daj znać - powiem Ci czy sterownik podejdzie...

Opublikowano

Zrobiłem u siebie takie oświetlenie i wygląda kox. To są zdjęcia z moich prac:

fe055a4281b92b00m.jpg

włączone razem ze światłami

6a6bdda3e865f75bm.jpg

Założyłem sobie podświetlanie nóg pod lampkę podsufitki oraz oświetlanie drzwi od spodu białe. Po montażu w kanale 46 pojawia mi się błąd: 00532 - Voltage Supply B+

37-10 - Faulty - Intermittent

Czyli jakiś problem z zasilaniem, gdzie szukać przyczyny drzwi czy nogi ?

ale to juz chyba nie wychodzilo w ori co :mysli:

Opublikowano

ja tam sie na forum spotkałem z opinią ze to wychodziło w rs4, ale nie wiem. Nie wnikam. Pozostawiam to do rozstrzygnięcia inżynierom z Ingolstadtu :rolleyes:

Opublikowano

Zrobiłem u siebie takie oświetlenie i wygląda kox. To są zdjęcia z moich prac:

fe055a4281b92b00m.jpg

włączone razem ze światłami

6a6bdda3e865f75bm.jpg

Założyłem sobie podświetlanie nóg pod lampkę podsufitki oraz oświetlanie drzwi od spodu białe. Po montażu w kanale 46 pojawia mi się błąd: 00532 - Voltage Supply B+

37-10 - Faulty - Intermittent

Czyli jakiś problem z zasilaniem, gdzie szukać przyczyny drzwi czy nogi ?

ale to juz chyba nie wychodzilo w ori co :mysli:

Nie wiem czy to wchodziło w pakiet oświetlenia, też się spotkałem że były montowane w RS4 wiem że w S3 lub A3 były montowane. Mi się to podoba, zrobiłem podświetlane schowki na lekką czerwień. Myślę że te mody są lepsze niż podświetlanie klamek gdzie trzeba się narobić i efekt jest mizerny a w dodatku kosztowny. A tutaj kosztem jest praca niż materiały :)

Opublikowano

Rzeczywiście... pytania o kratki i podświetlenie stóp padały już 10000x. W sumie nie ma co się dziwić, trzeba przebrnąć przez ponad 50 stron aby się czegoś doszukać. Może zrobimy małe sprzątanie - przewalić wątek i dokleić montaż pozostałych elementów pakietu oświetlenie do wątku alvaro :mysli:

No wiesz, co innego szukać pomocy kiedy auto wisi na haku bo coś padło i trzeba na szybko pomóc a co innego kiedy się przygotowuje do jakiegoś moda. W tym drugim przypadku raczej nie powinno być problemu z przejściem przez nawet 50 stron chociażby tego wątku. Pozwala to dość dobrze przygotować się do pracy i uniknąć problemów jakie napotkali "pionierzy".

W przypadku mojego ostatniego komentarza, który wyraźnie ma charakter żartobliwy chodzi w zasadzie o to, że dokładnie tą samą metodą zrobiłem swoje podświetlenie kilka stron temu opisując to w miarę dokładnie jako rozwinięcie nie do końca dopracowanej metody zaproponowanej przez jednego z kolegów jeszcze wcześniej.

W sumie kilka modyfikacji z zakresu oświetlenia jest na tyle dopracowanych, że można by je zamknąć i przenieść co czegoś w rodzaju FAQ tego działu w postaci instrukcji. Podświetlenie kratek nawiewu, uchwytu na napoje czy szufladki, montaż diody w górnym oświetleniu doskonale moim zdaniem się do tego nadają.

Opublikowano

W sumie kilka modyfikacji z zakresu oświetlenia jest na tyle dopracowanych, że można by je zamknąć i przenieść co czegoś w rodzaju FAQ tego działu w postaci instrukcji. Podświetlenie kratek nawiewu, uchwytu na napoje czy szufladki, montaż diody w górnym oświetleniu doskonale moim zdaniem się do tego nadają.

Mniej więcej o to mi chodziło ;)

Opublikowano

to ja może pomogę w zbieraniu postów do FAQ bo sam kiedyś żeby nie kopać w kółko całego tematu zapisałem do ulubionych kilka rzeczy:

Kodowanie modułu komfortu przy oświetleniu przestrzeni nóg

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=20727.msg1206862#msg1206862

podświetlana klamka

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=20727.msg1079626#msg1079626

montaż ambiente w lampie głównej

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=20727.msg1299556#msg1299556

mam nadzieje ze autorzy postów nie bedą mieli za złe wklejenie linków

Opublikowano

Oki, ogarnę to po powrocie w niedzielę - chyba, że któryś z moderów mnie ubiegnie ;)

Opublikowano

witam wszystkich audifilów.Przeczytałem cały wątek i sam też mam pragnienie na światłość w kończynach.Od początku miałem pomysł na lampkę kabiny i fajnie że napisaliście o pomarańczowej wtyczce ale obawiam się tych błędów.Przecież to proste a coś koliduje.Ma ktoś wiedzę co źle podłączono?Nikt nie odpisał na wcześniejsze pytania

Opublikowano

Może się komuś przyda, tak wyglądają diody w podświetleniu uchwytu do kubka.

08c805a094ff3768m.jpg

e9f30757bab63d2dm.jpg

Opublikowano

Jakie tam sa diody 3mm czy 5mm

Opublikowano

Jakie tam sa diody 3mm czy 5mm

Raczej 3 mm ale sprawdzę i potwierdzę :hi:[br]Dopisany: 17 Wrzesień 2010, 19:54_________________________________________________Czy ktoś może zamieścić zdjęcia jak podświetlana jest popielniczka z tyłu oraz jak podświetlana jest przestrzeń między klimatronikiem a popielniczką ?

Opublikowano

tak ta przestrzen miedzy klimatronikiem to ciekawi mnie tez jak to jest rozwiazane :mysli:

Opublikowano

Pewnie, diody które robią taką łunę, czyli diody + coś co rozprasza światło

Panowie, udało mi się dostać podświetlany schowek :) ale tu jest problem skąd pociągnąć prąd by(tutaj uważnie czytać) nie rozbierać połowy deski, a jakoś sensownie pociągnąć kable.

Opublikowano

Panowie, udało mi się dostać podświetlany schowek :) ale tu jest problem skąd pociągnąć prąd by(tutaj uważnie czytać) nie rozbierać połowy deski, a jakoś sensownie pociągnąć kable.

No to może z ESP?

Opublikowano

a może z podświetlenia zapalniczki?

Opublikowano

No to może z ESP?

najbliżej i najwygodniej,mam tak ponad rok i schowek i wizytownik :good:

Opublikowano

czytales wogole ten watek :mysli::evil:

Opublikowano

czytales wogole ten watek :mysli::evil:\

Tak, do tego pisałem w pośpiechu i źle napisałem, chodziło mi o podłokietnik. Bardzo przepraszam, za wprowadzenie w błąd.

Wiem, że można wyjąć tunel aby dostać się do okablowania zapalniczki, ale może jest inna możliwość tj. wyjęcie samej obudowy i wlutowanie się w kabelki.

Opublikowano

czytales wogole ten watek :mysli::evil:\

Tak, do tego pisałem w pośpiechu i źle napisałem, chodziło mi o podłokietnik. Bardzo przepraszam, za wprowadzenie w błąd.

Wiem, że można wyjąć tunel aby dostać się do okablowania zapalniczki, ale może jest inna możliwość tj. wyjęcie samej obudowy i wlutowanie się w kabelki.

oczywiście, że nie trzeba demontować tunelu żeby dobrać się do zasilania zapalniczki. wystarczy zdjąć gałkę biegów z mieszkiem oraz wyjąć ramkę. wtedy już bardzo łatwo dostasniesz się do złącza zapalniczki. Jak tak zrobiłem, bezproblemowa robota