Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż elementów pakietu oświetlenie w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jest jakaś możliwość Panowie żeby rozpoznać po zdjęciach czy uchwyt na kubek albo szufladka jest z podświetleniem? Znaczy wiem że od frontu nie ma różnicy. Chodzi mi o to gdzie wychodzą jakieś kabelki albo cuś takiego, bo na allegro nie zawsze ludzie wiedzą co sprzedają, a tak to mógłbym się zawsze zapytać jakoś normalniej żeby sprawdzili.

Opublikowano

jest jakaś możliwość Panowie żeby rozpoznać po zdjęciach czy uchwyt na kubek albo szufladka jest z podświetleniem? Znaczy wiem że od frontu nie ma różnicy. Chodzi mi o to gdzie wychodzą jakieś kabelki albo cuś takiego, bo na allegro nie zawsze ludzie wiedzą co sprzedają, a tak to mógłbym się zawsze zapytać jakoś normalniej żeby sprawdzili.

z tyłu jest mała kostka z diodami

Opublikowano
:wink4: dzięki
Opublikowano

Czy ktoś mi może powiedzieć skąd wziąć zasilanie i masę jeżeli chcę zamontować pakiet oświetlenia w drzwiach i są tylko czerwone odblaski ? Czy chcę zamienić czerwone odblaski na czerwone lampki z boku drzwi i białe od spodu.

Opublikowano

Mozesz wpiac sie pod lampke podsufitki (pomaranczowa kostka przy drzwiach kierowcy) ale wtedy nie bedzie ori i wszystkie lampki beda sie zaswiecac jednoczesnie a ori to lampka pod dane drzwi i do tego musi byc odpowiedni modul komforu - jak chcesz wiedziec wiecej to uzyj szukajki :tongue4:

Opublikowano

Chyba źle mnie zrozumiałeś - Tobie chodzi o podświetlenie pod nogami już w aucie a mi chodzi o oświetlenie drzwi. Wiem że do oświetlenia w kabinie można podpiąć się pod moduł komfortu albo pod lampke podsufitki. A mi chodzi o drzwi mam auto tylko z czerwonymi odblaskami i w ich miejsce chce czerwone lampki i białe od spodu tylko skąd będzie zasilanie ?

Opublikowano

Chyba źle mnie zrozumiałeś - Tobie chodzi o podświetlenie pod nogami już w aucie a mi chodzi o oświetlenie drzwi. Wiem że do oświetlenia w kabinie można podpiąć się pod moduł komfortu albo pod lampke podsufitki. A mi chodzi o drzwi mam auto tylko z czerwonymi odblaskami i w ich miejsce chce czerwone lampki i białe od spodu tylko skąd będzie zasilanie ?

wystarczy troche poczytać w tym wątku :cool1: oto cytat

"Moduł komfortu nie ma nic do światełek w tapicerce drzwi - kupujesz lampki i podłączasz je do sterownika drzwi (zwanego inaczej silniczkiem szyb). Jeśli chodzi o przód - zasilanie obu lampek podpinasz do pinu nr 13 a masę do pinu 21 w gniazdku 32 pinowym. Natomiast z tyłu zasilanie lampek ułatwiających wsiadanie w pin 2 w 16-pinowej (brazowej) wtyczce w module drzwi. Zasilanie lampki ostrzegawczej - pin 3 w 16-pinowej (brazowej) wtyczce w module drzwi. Masa wspólna z pinu 6 w tej samej wtyczce. To wszystko."

Opublikowano

Sorki fakt zle zrozumialem :kox: - przedmowca wyjasnil sprawe :good:

Dasz rade :tongue4:

Opublikowano

Wiesz ja już u siebie mam cały pakiet oświetlenia bez klamek ale tego nie potrzebuje. U kolegi są tylko te odblaski czerwone i nie wiedziałem jak to podłączyć ale już wiem :) bardzo dziękuje za cytat i pomoc :good:

Opublikowano

Witam czy tylna popielniczka w b7 avant jest podświetlana? jezli tak to jaki ma nr: katalogowy bo mam stara nie podświetlaną połamaną jak już bym kupował nowa to z podświetleniem :wink4:

Opublikowano

Witam czy tylna popielniczka w b7 avant jest podświetlana? jezli tak to jaki ma nr: katalogowy bo mam stara nie podświetlaną połamaną jak już bym kupował nowa to z podświetleniem :wink4:

Sama popielniczka nie ma podświetlania - jest to element który znajduje się w plastiku pod popielniczką (musiałbyś go wymienić). Numer części to 8E0 863 351 D [80zł]. Dostępne są 3 kolory (EC3 - szary, 4D9 - indygo, 6PS - czarny i 8C1 - beżowy). Poniżej przykładowe porównanie panelu gołego (bez literki na końcu) z wersją pod grzaną kanapę i pakiet oświetlenie (F).

rearpop.JPG

W popielniczce trzeba też wymienić blendę na 8E0 858 433 C [25zł].

Do tego będziesz jeszcze potrzebował 2-pinowej kostki 4B0 971 832 [10zł] którą podłaczysz do LED-a - przewody z tej kostki (masę i zasilanie) lutujesz do 2-żyłowej wiązki zasilającej podświetlenie podłokietnika (bo to pewnie masz). Potrzebujesz 2 piny do tej kostku czyli w ASO kupujesz też kabelek 000 979 009 [8zł] (tniesz go na pół i masz dwa piny).

Jeśli chodzi o wymianę uszkodzonej popielniczki - numer podam Ci, jak pokażesz jej foto (ma znaczenie materiał z jakiego wykonana jest pokrywka).

Tak BTW - wszystkie elementy (poza kostką, blendą i pinami) powinieneś znaleźć znacznie taniej na allegro lub ebay-u.

Opublikowano

Panowie żeby mieć podświetlenie drzwi, trzeba mieć boczek z gotowym otworem, czy można tą sprawę załatwić jakoś bardziej łopatologicznie, przez powiedzmy to jakieś ładne wycięcie. ?

I takie samo pytanie jeżeli chodzi o oświetlenie przestrzeni nóg. Jakie lampki tam podchodzą ? Może ktoś zarzuci numerem :good: Albo da jakąś ciekawą wskazówkę :gwizdanie:

Opublikowano

W boczkach masz miejsce na wyciecie otworów,spokojnie sobie z tym poradzisz.Co do lampek przestrzeni nóg to wyglądają one tak samo jak te z drzwi.Ostatnio demontowałem te lampki z a6 i tam w nich była mała dioda w obwodzie,nie wiem czy to jest tez wymagane przy oswietleniu nóg w a4 b6.

Opublikowano

Co do lampek przestrzeni nóg to wyglądają one tak samo jak te z drzwi.

Nie do końca ;)

Panowie żeby mieć podświetlenie drzwi, trzeba mieć boczek z gotowym otworem, czy można tą sprawę załatwić jakoś bardziej łopatologicznie, przez powiedzmy to jakieś ładne wycięcie. ?

I takie samo pytanie jeżeli chodzi o oświetlenie przestrzeni nóg. Jakie lampki tam podchodzą ? Może ktoś zarzuci numerem :good: Albo da jakąś ciekawą wskazówkę :gwizdanie:

W tapicerce drzwi masz na dole profil na lampkę - aby ją dołożyć wystarczy wyciąć w nim otwór (tylko ostrożnie, jeśli wytniesz za duży - lampka nie będzie się poprawnie trzymać - niby logiczne a jednak czasem ręka poniesie...).

Jeśli chodzi o oświetlenie przestrzeni nóg - pod schowkami (kierowcy i pasażera) są profile na lampki (zaślepione kawałkiem plastiku - wyciąć). Lampki pod fotelami wymagają specjalnego uchwytu 8E0 947 113 A 6PS [43zł]. Przy czym lampki z przód a tył są inne... Przód jest taki sam jak lampki wejściowe w drzwiach (3B0 947 415 B) [40zł]. Tylne lampki są większe (8E0 947 101) [43zł]. Wszystkie 4 mają taką samą, 2-pinową kostkę 893 971 632 [9zł] do której potrzebny jest kabelek 000 979 021 [14zł] lub 000 979 133 [8zł].

Przypominam, że dowolny przewód (np. 000 979 021) to kabel zakończony dwoma pinami... Kable są drogie w cholerę więc pamiętajcie o tym licząc sumę potrzebnych pinów.

Opublikowano

Dzięki wielkie :wink4:

Bartek za te Twoje odpowiedzi powinni dać specjalną nagrodę :naughty:

Tak wszystko wyłożyłeś, że nie ma żadnych wątpliwości, powiedz mi tylko czy Elsie znajdę schematy gdzie się wpiąć ? Czy po porostu odnaleźć kabel co idzie od krańcowego ? Tak się dopytuje, bo jeszcze boczków nie rozbierałem. A sam wiesz że tak w teorii, człowiek zawsze ma wątpliwości :wink4:

Opublikowano

Dzięki wielkie :wink4:

Bartek za te Twoje odpowiedzi powinni dać specjalną nagrodę :naughty:

Tak wszystko wyłożyłeś, że nie ma żadnych wątpliwości, powiedz mi tylko czy Elsie znajdę schematy gdzie się wpiąć ? Czy po porostu odnaleźć kabel co idzie od krańcowego ? Tak się dopytuje, bo jeszcze boczków nie rozbierałem. A sam wiesz że tak w teorii, człowiek zawsze ma wątpliwości :wink4:

..oj leniuszku nad głową wszystko napisane :cool1:

wystarczy troche poczytać w tym wątku :cool1: oto cytat

"Moduł komfortu nie ma nic do światełek w tapicerce drzwi - kupujesz lampki i podłączasz je do sterownika drzwi (zwanego inaczej silniczkiem szyb). Jeśli chodzi o przód - zasilanie obu lampek podpinasz do pinu nr 13 a masę do pinu 21 w gniazdku 32 pinowym. Natomiast z tyłu zasilanie lampek ułatwiających wsiadanie w pin 2 w 16-pinowej (brazowej) wtyczce w module drzwi. Zasilanie lampki ostrzegawczej - pin 3 w 16-pinowej (brazowej) wtyczce w module drzwi. Masa wspólna z pinu 6 w tej samej wtyczce. To wszystko."

Opublikowano

Z tapicerką i dodaniem pakietu oświetleniowego drzwi jest tak, że o wiele taniej wychodzi gdy kupisz boczki na allegro a następnie przełożysz wszystkie graty (lampki, klamkę i wiązkę). Jeśli podliczysz to co opiszę poniżej dojdziesz do tego samego wniosku ;)

3B0 947 415 B (lampka wejściowa) – [40zł] x4

8D0 947 411 (lampka ostrzegawcza) – [46zł] x4

893 971 632 (kostka 2-pin do lampki) – [10zł] x8

000 979 021 (pin do lampki) – [14zł] x8

000 979 018 (pin do kostki 32-pin) – [14zł] x1

8E1 837 019 G (klamka kierowcy) [116zł]

8E1 837 020 G (klamka pasażera) [116zł]

8E0 839 019 C (klamka lewy-tył) [116zł]

8E0 839 020 C (klamka prawy-tył) [116zł]

4D0 919 063 A (dioda do klamki) – [13zł] x4

8D0 972 623 AA (kostka do klamki) – [20zł] x4

000 979 018 (pin do klamki) – [14zł] x4

Dodatkowo dla wariantu elektrycznych podnośników w tylnych drzwiach:

000 979 018 (pin do kostki 16-pin) – [14zł] x2

Dodatkowo dla wariantu korb w tylnych drzwiach:

000 979 009 (pin do kostki 20-pin w słupku B)[8zł] x2

W oryginalnej instalacji tylnych drzwi z pakietem oświetlenie, znajduje się dodatkowa kostka 4-pin – aby uniknąć dodatkowych kosztów (kostka + piny) pomijamy ją i wpinamy się od razu w 20-pinową kostkę w słupku B.

Klamki dla B6 są dostępne w odcieniach:

2XE – błękitny „maritime”

27X – ciemnoszary „swing”

5QQ – beżowy „twist”

7PE – czarny „soul”

E82 – platynowy

Klamki dla B7 mają odcienie:

7A2 – niebieski „indygo”

7PE – czarny „soul”

8Q9 – beżowy „torrone”

E82 – platynowy

Teraz jeśli szybko podliczyć – wychodzi na to, że zrobienie jednych drzwi kosztuje ponad 300zł (x4 = 1200zł!!!!!). Jeśli dobrze poszukać tylne boczki wyposażone w pakiet dorwiecie za 50-100zł. Przód jest niestety droższy – zwykle 200-300zł, ale to i tak znacznie taniej niż rezanie na nowych gratach z ASO. Tym sposobem montujecie pakiet za jakieś 500 do 700zł czyli prawie połowę taniej – nie pierdzielicie się z lutowaniem i montowanie nowych wiązek, no i zostaje Wam jeszcze tapicerka na sprzedaż ;)

Montaż w drzwiach przednich:

Masa lampek oraz oświetlenia klamki jest wspólna – podłącza się ją do pinu 21 w szarej kostce 32-pin sterownika drzwi. Pin będzie już zajęty zatem pozostaje „mostek”(kabelek ma kolor brązowy). W 2-pinowych kostkach lampek i klamki, masie przyporządkowano pin nr 1 (czyli pin 2 zarezerwowany jest dla zasilania).

Teraz „plus”. Zasilanie iluminacji klamki podpinamy do pinu 6 w 32-pinowej szarej kostce sterownika drzwi. Ten pin także będzie obsadzony (mostek z przewodem niebiesko-brązowym). Zasilanie lampek ostrzegawczej i wsiadania jest wspólne – pin 13 w 32-pinowej szarej kostce sterownika drzwi (nie obsadzony, użyjemy nowego pinu).

Lewe i prawe przednie drzwi podpięte są do sterownika w ten sam sposób.

Montaż w drzwiach tylnych:

Musimy podzielić instalację na wariant z elektrycznymi podnośnikami szyb oraz korby. Tutaj posłużę się wcześniej przygotowanymi schematami...

korby.JPG

ele.JPG

W zasadzie nie ma co objaśniać – wszystko jest rozrysowane na schematach. Jeśli z tyłu mamy elektryczne podnośniki to cała operacja jest bardzo prosta do przeprowadzenia. W przypadku korb jest troszkę gorzej – wypadałoby sprawdzić, czy fabryczna wiązka jest przygotowana na pakiet oświetlenie (ściągamy dolną osłonę słupka B i sprawdzamy czy wymagane przewody znajdują się po tej stronie wiązki). Całość została dokładnie opisana w wątku dot. „licht pakietu”: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=162929.0;highlight=licht+pakiet

Opublikowano

cholera ja nie mam jeszcze podświetlanych klamek do full pakietu oświetlenia-da radę same klamki podświetlana na allegro znaleść??

nie ma na allegro :disgust:

Opublikowano

cholera ja nie mam jeszcze podświetlanych klamek do full pakietu oświetlenia-da radę same klamki podświetlana na allegro znaleść??

nie ma na allegro :disgust:

a tu http://allegro.pl/klamka-podswietlana-audi-a4-model-b6-i1403604542.html

http://allegro.pl/klamka-wewnetrzna-lewy-tyl-lewa-audi-a4-b6-00-04-i1387809301.html

Opublikowano

Tak wyglada lampka pod fotel,a z drugiej strony tak jak te obok

8E0 947 101

dsc5122j.jpg