Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] DPF / FAP budowa, jak to działa i jak o niego dbać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Codziennie pracujemy z filtrami DPF/FAP ... generalnie VAG nie odwalił lipy i układy oczyszczania spalin działają bardzo dobrze...ale do czasu...

Filtr zakładany w fabryce spokojnie wystarcza na ok 200tyś km, dystans ten skraca się lub wydłuża w zależności gdzie i jak auto jest eksploatowane.

Najważniejsze co trzeba robić aby filtr cząstek stałych pożył jak najdłużej to:

- częsta wymiana oleju i filtrów

- w razie wystąpienia jakiejkolwiek usterki związanej z wtryskiem paliwa,dolotem i wydechem należy jak najszybciej usunąć awarie

- nie wpadać w panikę jak na wyświetlaczu zapali nam się kontrolka informująca o zatkanie DPFa, nie gasić silnika tylko przejechać się za miasto...

Jeśli ktoś będzie miał filtr do wymiany to tez nie ma tragedii(pomijam ASO)...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

skoro juz jestesmy przy temacie DPF'a - napisales, ze powinien wytrzymac do okolo 200K - da sie jakos sprawdzic stopien zuzycia filtra? wiadomo, filtr sie wypelnia, aktywuje sie procedura wypalania, wypalam go do 0% (wg VAG'a) i tak w kolko. czy to wypalenie do 0% swiadczy o kondycji DPF'a? czy w miare zuzycia sie filtra nie bedzie sie wypalal do 0%?

Opublikowano
- nie wpadać w panikę jak na wyświetlaczu zapali nam się kontrolka informująca o zatkanie DPFa, nie gasić silnika tylko przejechać się za miasto...

Uhm, szczególnie jak, przykładowo, jadę z chorym dzieckiem do lekarza, albo jadę do pracy. :gwizdanie:

"Szefie? Sorry, ale spóźnię się godzinkę, bo muszę przeprowadzić procedurę dopalania cząstek w DPF-ie"

Idea może i dobra z tym DPF-em/FAP-em, ale wykonanie - żenada. Koncerny motoryzacyjne już nawet nie starają się maskować parcia na kasę klientów zmuszanych do wizyt w serwisach.

Czekam tylko, jak w nowych autach pojawi się kontrolka: "Zapier.... do serwisu, bo jak nie, to Ci zgasnę na środku skrzyżowania i takiego ch...a mnie odpalisz" :D

Opublikowano

Uhm, szczególnie jak, przykładowo, jadę z chorym dzieckiem do lekarza, albo jadę do pracy. :gwizdanie:

"Szefie? Sorry, ale spóźnię się godzinkę, bo muszę przeprowadzić procedurę dopalania cząstek w DPF-ie"

Idea może i dobra z tym DPF-em/FAP-em, ale wykonanie - żenada. Koncerny motoryzacyjne już nawet nie starają się maskować parcia na kasę klientów zmuszanych do wizyt w serwisach.

Czekam tylko, jak w nowych autach pojawi się kontrolka: "Zapier.... do serwisu, bo jak nie, to Ci zgasnę na środku skrzyżowania i takiego ch...a mnie odpalisz" :D

eee nie jest tak zle. kupilem auto w lipcu, przejechalem 20K kilometrow i raz jeden widzialem ta kontrolke (w pierwszych miesiacach gdy nie do konca nie wiedzialem co i jak). teraz automatyczne wypalanie DPF'a wlacza mi sie co okolo 250-300 km (nie to awaryjne, bez kontrolki), czuje i slyszy, ze silnij inaczej pracuje ale pare minut i wg VAG'a zapelnienie spada do 0%. jak do tej pory naprawde nie moge narzekac. nie powiem, zeby to bylo zupelnie przezroczyste ale na pewno nie jest to powod, zebym drugi raz nie kupil samochodu z DPF'em.

Opublikowano

VAG'a zapelnienie spada do 0%. jak do tej pory naprawde nie moge narzekac. nie powiem, zeby to bylo zupelnie przezroczyste ale na pewno nie jest to powod, zebym drugi raz nie kupil samochodu z DPF'em.

a jak sprawdzacie poziom zapełnienia?

ja juz mam przejechane 209 tys auto kupiłem przy stanie 180 i tylko raz mi sie to pojawiło akurat w korku w krakowie :polew: i wtedy zonk musialem najpierw z korku wyjechać.

a jeżeli filtr mi się uwali po prostu go wywale i po kłopocie

Opublikowano

a jak sprawdzacie poziom zapełnienia?

VAG'iem, measure blocks, grupa 75 dla ENGINE.

Opublikowano

a jak wyglada procedura wypalania DPF-a Vag-iem ???

Opublikowano

a jak wyglada procedura wypalania DPF-a Vag-iem ???

hmm Ty stary wyjadacz forumowy jestes wiec nie wiem czy sobie jaja robisz i czepiasz sie sformuowania czy powaznie pytasz...

w kazdym razie VAG'iem nie wypala sie DPF'a tylko VAG'iem mozna wymusic procedure wypalania DPF'a. opisane jest to miedzy innymi tutaj:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=105959.msg1231304#msg1231304

Opublikowano

hmm wiesz nie wszyscy mają pojęcie o takim czymś jest dużo informacji na ten temat zarówno sprzecznych jak i prawdziwych

dzięki za informacje na pewno sie sprzyda:)

Opublikowano

hmm wiesz nie wszyscy mają pojęcie o takim czymś jest dużo informacji na ten temat zarówno sprzecznych jak i prawdziwych

dzięki za informacje na pewno sie sprzyda:)

no moze... ale jednak mysle, ze devastation sobie jaja robi

Opublikowano

nie robie sobie jaj :angry: :angry:

mam dużą wiedze w zakresie mechaniki silników, skrzyn biegów, zawieszen, hamulców, wydechów

a elektronika nie jest moją najmocniejsza stroną

stąd tez i moje zapytanie

Opublikowano

nie robie sobie jaj :angry: :angry:

mam dużą wiedze w zakresie mechaniki silników, skrzyn biegów, zawieszen, hamulców, wydechów

a elektronika nie jest moją najmocniejsza stroną

stąd tez i moje zapytanie

a to przepraszam. wyzej wrzucilem link jak VAG'iem wymusic procedure wypalania DPF'a, mam nadzieje, ze sie przyda.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie kupujcie aut z tymi DPF i nie będzie problemu :)

Opublikowano

Nie kupujcie aut z tymi DPF i nie będzie problemu :)

z tymi to znaczy z jakimi? w ogole bez dpf'a? to moze byc problem bo od 2005 obowiazuje norma emisji spalin euro 4, ktorej efektem wlasnie sa filtry czastek stalych. norma ta w stosunku do euro 3 ograniczyla emisje czastek stalych dwukrotnie. a od 2009 obowiazuje euro 5, ktora jest jeszcze bardziej restrykcyjna (euro 4 - 0,025 g/km a euro 5 - 0,005 g/km). przed DPF'em to juz raczej nie uciekniemy.

Opublikowano

ale nie wiem co wy macie ja nie mam nic do dpf fakt jest lipa bo nie jest dopracowany, lecz w ogole nie przeszkadza mimo duzego przebiegu

Opublikowano

a od 2009 obowiazuje euro 5, ktora jest jeszcze bardziej restrykcyjna (euro 4 - 0,025 g/km a euro 5 - 0,005 g/km). przed DPF'em to juz raczej nie uciekniemy.

kolego Euro 5 obowiązuje od 2011r....i to jest początek końca diesli dla szaraków...każdy nowy samochód musi mieć DPF...

Dla silników 1.9/2.0 stopień nasycenia/zapełnienia sadzą/popiołem znajdziecie w grupie 068.

Co do wypalania serwisowego...nie chcesz zabić DPFa...nie wypalaj go serwisowo dla zabawy/sprawdzenia "jak to działa"...

Podczas procedury serwisowej temperatura spalin jest wyższa niż w czasie standardowego wypalania filtr może się podtopić lub całkowicie uszkodzić, zwłaszcza jak któryś z wtrysków niedomaga czy któryś czujnik temperatury nie działa prawidło...

Opublikowano

a od 2009 obowiazuje euro 5, ktora jest jeszcze bardziej restrykcyjna (euro 4 - 0,025 g/km a euro 5 - 0,005 g/km). przed DPF'em to juz raczej nie uciekniemy.

kolego Euro 5 obowiązuje od 2011r....i to jest początek końca diesli dla szaraków...każdy nowy samochód musi mieć DPF...

no coz, wiki mowi, ze od 2009 - dlatego tak napisalem - ale moze wiki sie myli

http://pl.wikipedia.org/wiki/Europejski_standard_emisji_spalin#EURO_V

Co do wypalania serwisowego...nie chcesz zabić DPFa...nie wypalaj go serwisowo dla zabawy/sprawdzenia "jak to działa"...

Podczas procedury serwisowej temperatura spalin jest wyższa niż w czasie standardowego wypalania filtr może się podtopić lub całkowicie uszkodzić, zwłaszcza jak któryś z wtrysków niedomaga czy któryś czujnik temperatury nie działa prawidło...

masz na mysli procedure polegajaca na wklepaniu kodu 21295? korzystalem z tego ze dwa razy i jak patrzylem na temperature VAG'iem to dla tego samego zakresu obrotow i predkosci w tym trybie wypalania oraz w tym, ktory odpala sie automatycznie (bez zadnej kontrolki) - byly zblizone.

w BRD (nie wiem jak w innych 2.0) jest przed turbo czujnik EGT i fabryczny soft ma limit temperatury ustawiony na 800C, . dzieki temu czy podczas "palowania" czy wypalania DPF'a, ta temperatura nie powinna byc przekroczona (jesli zostanie to ECU przytnie dawke paliwa).

Opublikowano

w BRD (nie wiem jak w innych 2.0) jest przed turbo czujnik EGT i fabryczny soft ma limit temperatury ustawiony na 800C, . dzieki temu czy podczas "palowania" czy wypalania DPF'a, ta temperatura nie powinna byc przekroczona (jesli zostanie to ECU przytnie dawke paliwa).

Co z tego że limiter będzie ustawiony na 800C jak w praktyce zwłoka jest i tak za duża i czujniki wskazują temperaturę 820-830C..

Ty masz do czynienia tylko ze swoim jednym(czy tam kilkoma) autem, ja usuwam problemy z DPFami na co dzień, przerabiamy nie raz takie przypadki że sam byś się zdziwił "jak to jest możliwe"...wiem co jest w sofcie, bo nie raz ten soft modyfikujemy pod różnymi względami...

Możesz robić tak jak chcesz, ja swoje wywody opieram na własnym doświadczeniu z setkami aut, a nie na zasłyszanych teoriach, moim zdaniem nie powinno się wypalać filtra DPF w trybie serwisowym bez celu bo może to doprowadzić do jego uszkodzenia :)