Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wymiana przegubu zewnętrznego bez ściągania wahaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

podkładke nr I wrzuciłem do pudełka o nazwie "przydaśki", jak i kilku inny mechaników :gwizdanie:

1sw9i.jpg

z tego co zaważyłem to ta podkładka występuje w autach z silnikami typu "V" w PB :hi:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pomylilem kolejnosc podkładek-pierwszy od półosi poszedl pierscien dystansowy a pozniej podkladka sprezynowa.wiem ze to nie tak mialo byc ale wzorowalem sie na starym przegubie-trzeba koniecznie to zamienic czy tak da rade?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

witam

czy mozna kupic sama oslone przegubu? szykuje sie mi wymiana oslony i czy moglby ktos wrzucic nr tej oslony do ajm/atj? i jaki smar mam dokupic do tego?

rozumiem ze ta operacja bedzie wygladac dokladnie tak jakbym wymienial przegub?

Opublikowano

smar jak i całą resztę będziesz miał razem z osłoną w przypadku Spidana nr 21092, detal w IC 42,61 zł

• 2 lata później...
Opublikowano

Elegancki opis wymiany :wink:

Ja się zabrałem za przeguby przy okazji wymiany wszystkich wahaczy, więc dostęp miałem bardzo dobry.

Przeguby jakie założyłem to LOBRO (takie jak były pierwotnie) - LOBRO i SPIDAN to marki handlowe NGK :wink:

Odpowiadając na pytanie kolegi pijjafca kilka postów wyżej - Tak musisz złożyć te części w poprawnej kolejności, ponieważ pierścień z tworzywa wyrobi się na półosi. Skutkiem tego może być zablokowanie przegubu, ponieważ półoś wsunie się w niego głębiej.

Smar należy wprowadzić do przegubu przed montażem. W serwisówce "Sam naprawiam A4" jest podana ilość smaru jaka powinna znajdować się w samym przegubie a jaka w osłonie. Ja zrobiłem na oko dałem 3/4 smaru w przegub, a pozostałą część w osłonę (można dołożyć troszkę smaru grafitowego).

Kilka zdjęć jakie zrobiłem podczas montażu:

Na fotografi: przegub, osłona, smar, opaski, śruba, pierścień z tworzywa, pierścień zabezpieczający, 3 stalowe pierścienie (sprężyny) - wykorzystujemy jedną.

03_12_8.jpg

Na tej fotografii kolejnosć montażu: opaska -> osłona -> sprężyna (zwrócić uwagę na kształt sprężyny) -> pierścień z tworzywa -> przegub.

03_12_10.jpg

Pozdrawiam

PS.

Na youtube znalazłem filmik o wymianie przegubu - zawsze to dodatkowe zobrazowanie co i jak przy wymianie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam mam pytanie czy mozna osobno kupic ten pierscien z zew.przegubu?jestem w uk i niema nigdzie moze macie jakis numer dzieki i pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W zestawie z osłoną są wszystkie elementy montażowe oprócz przegubu, koszt takiego zestawu to ok.25zł.

Ja wczoraj próbowałem wyjąć przegub bez rozpinania wahaczów, nawet odkręciłem końcówkę drążka kierowniczego i za uja nie udało mi się wyjąć przegubu z piasty :kwasny: Może jutro zrobię kolejne podejście do wymiany.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy ściąganie zacisku i tarczy w 2.8 quattro automat będzie konieczne?

Posiada ktos numer przegubu na przód do mojego auta?

Z gory dziękuje!

Edytowane przez Mateusz00

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

W zestawie z osłoną są wszystkie elementy montażowe oprócz przegubu, koszt takiego zestawu to ok.25zł.

Ja wczoraj próbowałem wyjąć przegub bez rozpinania wahaczów, nawet odkręciłem końcówkę drążka kierowniczego i za uja nie udało mi się wyjąć przegubu z piasty :kwasny: Może jutro zrobię kolejne podejście do wymiany.

nieraz nie chce wyjsc to wystarczy lekko zwrotnice podniesc na lewarku, zyskujemy dodatkowe mm bo wachacze beda w naturalej pozycji i zwrotnica bede szeżej