Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFF] Skąd wziąć bolec do zawiasów albo jak zlikwidować luz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

w drzwiach u kierowcy mam lekki luz na zawiasie górnym dokłądnie mówiąc na łączeniu zaiwiasu jest luz na tym bolcu któy przechodzi przez zawias i jak otwieram drzwi to lekko mi opadaja i jak są lekko uchylone to jak je podnosze to widać luz na tym bolcu jak otworze mocno to wtedy juz sie nie podnoszą i tego nie widać .

naczytałem się dużo o regulacji drzwi i wiem że można podnieść w pionie przy zawiasie ale mi nie trzeba całości w pionie tylko ich koniec bo początek drzwi jest na dobrej wysokości.

Najchętniej wymieniłbym ten bolec i byloby ok ale dzwoniłem do ASO i powiedzieli że mają tylko całe zwiasy :kwasny: .

Mam pytanie gdzie można dostać taki bolec

i zauważyłem że na bolcu jest jakaś śruba chya czy ona może służyć do jakiejś regulacji ??

prosze o wasze sugestje i podpowiedzi

dziękuje :a4fan:

Opublikowano

prawdopodobnie nigdzie nie dokupisz samego bolca przerabiałem temat i wiem,w ASO tylko kompletne zawiasy proponują ewentualnie pozostaje ci wybic stary wymierzyć i dotoczyć nowy

Opublikowano

Faktycznie nie ma możliwości dokupienia - jeśli zdecydujesz się na toczenie proponuję zakup śruby klasy 10.9 i przetoczenie jej wg zdemontowanego sworznia

Opublikowano

Dzięki wielki

powiedzcie tylko czy to zdaje dobry egzamin i czy pozniej to sie jeszcze dużo szybciej nie wybija .

i jeszcze jedno czy do tego wybijanie trzeba sie jakos specjalnie zabrac ( cos w drzwiach rozkrecac) czy bez problemu przy otworzonych drzwiach da sie rade to zrobić ??

aha no i ile was to kosztowało ?? :mysli: :> w ASO koszt całego zawiasu to 98 zl

dzięki wielkie za podpowiedzi. :a4fan:

Opublikowano

to zależy czy masz bardzo zapieczony ten bolec, u mnie sie nie dało wybic i musiałem całe drzwi zdejmowac i dopiero wtedy poszło ogólnie jest kupe roboty przy tym zabiegu i potem musisz jeszcze dobrze drzwi ustawic na zawiasie zeby wszystko dobrze spasowało