beemek88 Opublikowano 3 Marca 2011 Opublikowano 3 Marca 2011 Witam.Mój problem polega na tym że kupiłem samochód z fabrycznym tempomatem który nie działał.Na forum czytałem że trzeba go uruchomić Vag Com`em co też zrobiłem niestety nie przyniosło to żadnych zmian czy może ktoś wie w czym tkwi problem?
steve69 Opublikowano 3 Marca 2011 Opublikowano 3 Marca 2011 ... czy może ktoś wie w czym tkwi problem? Podłączyć VAG-a i sprawdzić: manetkę tempomatu czujnik położenia pedału hamulca czujnik położenia pedału sprzęgła -- Pozdrawiam. Sławek
beemek88 Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Opublikowano 3 Marca 2011 Sławek a jak to zrobić??? Vaga mam od wczoraj wiec dopiero się uczę
steve69 Opublikowano 3 Marca 2011 Opublikowano 3 Marca 2011 Sprawdzenie czujników położenia hamulca i sprzęgła ------------------------------------------------- 01-Engine -> Meas.Bloks-08 -> Group 006 W drugim okienku powinny być widoczne trzy zera (000). Po wciśnięciu sprzęgła pierwsze zero zmienia się na jedynkę (100). Po wciśnięciu hamulca drugie i trzecie zera zmieniają się na jedynki (011). Przy jednoczesnym wciśnięciu sprzęgła i hamulca masz same jedynki (111) Sprawdzenie działania manetki tempomatu --------------------------------------- 16-Steering wheel -> Meas.Blocs-08 -> Group 004 Pierwsze i trzecie okienko (ale na 100% pewny nie jestem). Przy "manewrowaniu" tempomatem powinny się potwierdzać wszystkie położenia manetki. -- Pozdrawiam. Sławek
beemek88 Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Opublikowano 3 Marca 2011 wielkie dzięki Sławek zaraz idę obadać a więc już przetestowane pedały działają :> natomiast nie moge się połączyć z kontrolerem kierownicy (steer wheel nr 16) wyskakuje komunikat o braku odpowiedzi można gdzieś indziej sprawdzić manetkę tempomatu?
krzyniek Opublikowano 3 Marca 2011 Opublikowano 3 Marca 2011 beemek88 będąc w "silniku" w drugim okienku sprawdzałeś pedały a w czwartym mogłeś przy okazji sprawdzić przycisk włączający tempomat a jak już chcesz tak sprawdzać to dalej będąc w grupie silnika (01-engine, meas. blocs 08) przejdź do grupy 022 i tam [nie pamiętam dokładnie ale chyba w drugim okienku] będziesz miał wyłączony tempomat 000000 włączony tempomat 000011 fix 000111 + 010111
beemek88 Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Opublikowano 4 Marca 2011 sprawdziłem i niestety okazało się że manetka nie daje żadnego sygnału więc co dalej??? dziwny jest fakt że skoro mam fabryczny tempomat to powinien być bezpiecznik numer 11 a tymczasem gniazdo jest puste,nie ma pinów na bezpiecznik
krzyniek Opublikowano 7 Marca 2011 Opublikowano 7 Marca 2011 więc co dalej??? sprawdzić czy manetka jest w ogóle podłączona
Raftik Opublikowano 10 Marca 2011 Opublikowano 10 Marca 2011 sprawdziłem i niestety okazało się że manetka nie daje żadnego sygnału więc co dalej??? dziwny jest fakt że skoro mam fabryczny tempomat to powinien być bezpiecznik numer 11 a tymczasem gniazdo jest puste,nie ma pinów na bezpiecznik O widzę, że kolega ma podobny przypadek do mojego, wg VIN mam tempomat, mam również tą gruszkę tempomatu przy przepustnicy widoczną na poniższych fotkach, mam manetkę ale tempomat nie działa i gniazdo bezpiecznika nr 11 mam również puste nie ma blaszek na bezpiecznik Czy udało się koledze rozwiązać problem ? bo chętnie bym uruchomił to u siebie. Dodam, że auto mam z 98 roku po pierwszym mini lifcie i może rozkład niektórych bezpieczników jest inny i dlatego w miejscu nr 11 nie ma gniazda na bezpiecznik od tempomatu ? Dla potwierdzenia to o coś takiego mam przy przepustnicy:
beemek88 Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Opublikowano 12 Marca 2011 Czy udało się koledze rozwiązać problem ? bo chętnie bym uruchomił to u siebie. niestety nie udało mi się i nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić gdzie dokładnie znajduje się ta gruszka???[br]Dopisany: 12 Marzec 2011, 15:31_________________________________________________ więc co dalej??? sprawdzić czy manetka jest w ogóle podłączona narazie nie mam czasu nic rozkręcać przy kierownicy
krzyniek Opublikowano 12 Marca 2011 Opublikowano 12 Marca 2011 Czy udało się koledze rozwiązać problem ? bo chętnie bym uruchomił to u siebie. niestety nie udało mi się i nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić gdzie dokładnie znajduje się ta gruszka??? Ty masz diesla (jak wnioskuje z opisu) a kolega ma benzyniaka,u Ciebie nie ma żadnej gruszki, masz tempomat elektroniczny a kolega w benzyniaku pneumatyczny
Raftik Opublikowano 12 Marca 2011 Opublikowano 12 Marca 2011 Krzyniek kolego - może ty jesteś w stanie mi pomóc ? jak to ustrojstwo uruchomić i od czego zacząć sprawdzać usterkę ?
fenix_ Opublikowano 12 Marca 2011 Opublikowano 12 Marca 2011 Może wina tkwi w manetce, też mi nie działał tempomat, motałem się sprawdzałem vagiem... okazało się, że manetka nie kontaktuje, a autostradzie zacząłem nią trochę szarpać i włączac tempomat, za którymś razem zaskoczyła. MANETKA poprosu miała wypalone te styki.
beemek88 Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Opublikowano 12 Marca 2011 a gdy się włączy już ten tempomat to zapala sie jakaś kontrolka na desce?
krzyniek Opublikowano 13 Marca 2011 Opublikowano 13 Marca 2011 a gdy się włączy już ten tempomat to zapala sie jakaś kontrolka na desce? w B5 nie mamy kontrolki tempomatu
andr3i Opublikowano 13 Marca 2011 Opublikowano 13 Marca 2011 fabrycznie nie posiadam tempomatu wiec postanowilem sie wzbogacic o niego zakupilem manetke i modul czy moze mi ktos powiedziec jak to po podlaczeniu potem zakodowac VAGiem z gory dziekuje
krzyniek Opublikowano 13 Marca 2011 Opublikowano 13 Marca 2011 fabrycznie nie posiadam tempomatu wiec postanowilem sie wzbogacic o niego zakupilem manetke i modul czy moze mi ktos powiedziec jak to po podlaczeniu potem zakodowac VAGiem z gory dziekuje http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=23501.0;highlight=kodowanie+tempomatu+b6
Raftik Opublikowano 15 Marca 2011 Opublikowano 15 Marca 2011 Ja niestety się poddałem, podłączyłem VAG i w 01-Engine -> Meas.Bloks-08 -> Group 006 mam zupełnie inne wartości nic wskazane powyżej (u mnie jakieś % + wartości z sondy lambda itd) więc zacząłem szukać i znalazłem coś co powinno odpowiadać wartościom tej grupy dla tempomatu w Group 000, tu jakieś pola binarne więc tylko to mnie zaciekawiło, ale niestety po naciśnięciu pedału hamulca i sprzęgła żadne wartości się nie zmieniają, również w 16-Steering wheel nie wykrywa mi manetki więc mimo tego, że mam gruchę i manetkę od tempomatu to nie wiem jak ją uruchomić. Ps. W miejscu bezpiecznika nr 11 nie mam bezpiecznika a co lepsze nawet styków żeby go wpiąć.
Rekomendowane odpowiedzi