Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Moment dokręcania łożysk w przedniej piaście

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś wie jakim momentem dokręca się półoś w piaście w przednim kole - dane z książki.

Problem powstał po wymianie jednego łożyska, mechanik wymienił po ok 2 tyś zaczęło znowu szumieć (łożysko Optimal). Ponowna wymiana, reklamacja i dostawca twierdzi, że za mocno było dokręcone. Dałbym spokój bo moze trafiłem na feler, ale po zrobieniu następnego 1 tyś znowu się odezwało chyba to samo, bo jeszcze nie sprawdzałem na 100%.

Mechanik twierdzi, że tam nie da się za mocno dociągnąć bo jest tam jakiś dystans. Znajomy, a zarazem mechanik, dobry i solidny jak do tej pory przez parę lat nigdy nie miałem żadnych wpadek (może już czas)

Podczas wymiany łozyska widać było że jeden koszyk z kukami zmienił kolor czyli tak jakby dostawca łożysk miał rację, że za mocno dokręcone i pracowało po duży obciążeniem.

Kto ma rację bo nie man zamiaru wymieniać łożysk co 3 tyg. a wydaje mi się że mój znajomy ostatnio ma za dużo siły, albo za duży klucz i w tym jest problem, ale do tego potrzebuje danych z książki.

Opublikowano

Łożysko Optimal i wszystko jasne. Chociaż wersja ze zbyt mocnym dokręceniem też jest całkiem prawdopodobna - klucz dynamomentryczny powinien załatwić sprawę. masz tam łożyska kulkowe więc nie bardzo jest możliwość ich zbyto mocnego dokręcenia w sumie. no chyba że ktoś sie baaaaardzo postara.

Opublikowano

Nie wiem czy są jakieś dane w książce ale łożyska dokręca się w piaście koła w ten sposób że najpierw łożysko dokręca się aż do momentu gdy koło swobodnie się nieobrace a potem odkręca o 1/6 do 1/2 obrotu.

Opublikowano
  • Autor
Łożysko Optimal i wszystko jasne.

Co masz na myśli, jakieś sugestie co do tego producenta?

Opublikowano

tak to łożyska z tak zwanego dalekiego wschodu pakowane w pudełka z napisem OPTIMAL GERMANY

Opublikowano
Nie wiem czy są jakieś dane w książce ale łożyska dokręca się w piaście koła w ten sposób że najpierw łożysko dokręca się aż do momentu gdy koło swobodnie się nieobrace a potem odkręca o 1/6 do 1/2 obrotu.

Przód się tylko dokręca.

Ja zawsze dokręcam na siłe, nawet przy pomocy rurki i nigdy nie miałem takich problemów.

Całkiem możliwe, że jest półoś krzywa i rozwala łożysko, lub piasta jest wyrobiona.

Hehe sprawdziłem i na 100% nic się nie popuszcza.

Dokręcasz momentem:

Dla śrub M14: 115 Nm + 180 stopni

dla śrub M16: 190 Nm + 180 stopni.

Opublikowano
  • Autor

tak to łożyska z tak zwanego dalekiego wschodu pakowane w pudełka z napisem OPTIMAL GERMANY

Łożysko oryginał Optimal Germany napisy widoczne na łożysku, a nie na opakowaniu.

Z piastą i półosią jest wszystko OK bo wcześniej auto zrobio ok. 140 tyś w tym ja ok 30 bez żadych zdarzeń które mogły by być przyczyną uszkodzeń.

Następna wymiana i dociągnięcie w/g danych i zobaczymy co się będzie działo. :?:

Opublikowano

Łożysko oryginał Optimal Germany napisy widoczne na łożysku, a nie na opakowaniu.

Z piastą i półosią jest wszystko OK bo wcześniej auto zrobio ok. 140 tyś w tym ja ok 30 bez żadych zdarzeń które mogły by być przyczyną uszkodzeń.

Następna wymiana i dociągnięcie w/g danych i zobaczymy co się będzie działo. :?:

różnica między OPTIMAL GERMANY a MADE IN GERMANY jest ogromna - ale cóż eksperymentuj dalej powodzenia.

a tak na marginesie SKF produkuje łożyska samochodowe do ciężarówek z gwarancją na milion (1000000) kilometrów - to jest dopiero przebieg;)

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Masz rację Radek321, ale ten sposób jest dobry tylko wtedy, gdy mamy do czynienia z łożyskami stożkowymi, np. w piascie koła tylnego.

• 1 rok później...
Opublikowano

Troche odgrzeje kotlecika, wiem ze to temat B5 ale czy ktos mi moze powiedziec jakim momentem dokrecamy polos w piascie przedniego kola w B6?? szukalem na forum ale nieudalo mi sie nic znalezc :no:

• 7 lat później...
Opublikowano

Też bym prosił o taką informacje jaka siła dla B6 przód

Opublikowano
3 godziny temu, marcin120383 napisał:

Też bym prosił o taką informacje jaka siła dla B6 przód

Według "Sam naprawiam" śruba M14 115nm, śruba M16 190nm na podniesionym aucie i potem dokręcenie na kołach obracając śrubę o 180 stopni.

Opublikowano
W dniu 8.02.2017 o 10:04, przem8 napisał(a):

Według "Sam naprawiam" śruba M14 115nm, śruba M16 190nm na podniesionym aucie i potem dokręcenie na kołach obracając śrubę o 180 stopni.

dzięki za info :hi:

Witam a więc tak po wymianie łożyska jest głośniej niż przed problem jest bo myślałem że mechanik słabo dokręcił ale jest dokręcone teraz 200 Nm i 180 stopni i hałas jest dalej 

zauważyłem że jak wyrzucę na luz to też hałasuje i jak ruszę lewarkiem zmiany biegów w lewo lub w prawo to robi się głośniej w czym tkwi przyczyna 

dodam jeszcze że łożysko do włożenia było pobijane a nie wciskane na prasie czy mógł je uszkodzić nie mocno delikatnie pobijał przez stare łożysko 

co jest grane proszę o pomoc z góry dzięki 

Opublikowano

Wadliwe łożysko może się trafiło. Z reklamacją do mechanika jak wymiana nic nie dała.

Opublikowano
7 minut temu, przem8 napisał:

Wadliwe łożysko może się trafiło. Z reklamacją do mechanika jak wymiana nic nie dała.

a jest możliwe że po wymianie jest z tym lewarkiem że jak wezmę go na bok to jest głośniejszy hałas dodam że tak nie było przed wymianą a łożysko FAG także nie najgorsze 

Opublikowano

Lewarek z łożyskiem jakoś mi się nie łączy i nie słyszałem o takim przypadku. A w czasie jazdy jak skręcasz lewo, prawo to hałasy się nasilają lub słabną?

Opublikowano

cały czas tak samo tylko jak lewarkiem ruszam 

Opublikowano

Witam a co powiecie na zmianę oleju w skrzyni bo jak wyło łożysko to się na nim skupiałem a teraz ten hałas jest bardziej słyszalny jak już jest cisza z łożyskiem no i ten lewarek jak ruszę w lewo czy prawo to się nasila