Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AEB] Pytanie do posiadaczy A4 1.8T AEB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi: chciał bym zapytac czy to jest prawidłowe? jak wciskam bieg nawet 1 puszczam sprzęgło auto mi rusza ale obroty spadaja o kreske nawet 2 do dołu :( przy 2 biegu i puszczaniu bez gazu auto potrafi zgasnąc jak by go cos dusiło lub trzymało :( to mnie troche martwi czy to jest normalne czy nie? jak to jest w waszych A4 z tym silnikiem? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Opublikowano

Mówimy o ruszaniu bez gazu na samym sprzęgle?

Jeździłeś wcześniej dieslem?

Opublikowano

Jak na moje to nie żadna wolnossąca pojemność żeby się w takie coś bawić :PP Sprzęgło + gaz i do przodu :naughty: albo jak kto woli do tyłu :rolleyes:

Generalnie nie próbowałem takiego czegoś, ale niedługo wyjeżdżam wiec spróbuje i dam znać :)

Opublikowano

chcesz na dwójce ruszyć na samym sprzęgle? :blink:

Opublikowano

Ja mam tak że przy ruszaniu jak dam nawet tylko lekko gaz to tak jakoś ciężko rusza jak za mało to nawet zgasnąć potrafi ale jak ruszy to już normalnie reaguje na gaz idzie jak burza w każdym zakresie ale to ruszanie też mi się nie podoba

Opublikowano

DV-ka do sprawdzenia

Opublikowano

Witam :hi: chciał bym zapytac czy to jest prawidłowe? jak wciskam bieg nawet 1 puszczam sprzęgło auto mi rusza ale obroty spadaja o kreske nawet 2 do dołu :( przy 2 biegu i puszczaniu bez gazu auto potrafi zgasnąc jak by go cos dusiło lub trzymało :( to mnie troche martwi czy to jest normalne czy nie? jak to jest w waszych A4 z tym silnikiem? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

To przecież mała benzynka - normalka. Gorzej by było jak byś na dwójce puszczał sprzęgło i lekko dodawał gazu a auto by się nie ruszało :cool1:

Opublikowano

Czyli widze ze to normalne w tym motorze, tak jezdziłem wczesniej dislem, nie ruszam tak na codzien jezdze dynamicznie to tylko do testu, zeby opisac sprawe bo jak kolega piotrek260180 pisze mnie to tez troche drazni :confused4: a lubię miec w autku wszystko cacy.

kolego devastation o co chodzi z DV-ka to zawór upustowy? gdzie on sie znajduje jak go sprawdzic?

Opublikowano

DV- ka znajduje sie przy turbo

a znajdziesz ja poprzez maly przewod podcisnieniowy ktory idzie do niej od kolektora ssacego

Opublikowano

juz chyba wiem co to :) to ta gruszka przy turbo? ale czy ona ma wpływ na ruszanie? turbo jeszcze sie nie uruchamia na starcie przy ruszaniu :mysli: ale jak bede miał czas sprawdze ten zaworek czy trzyma cisnienie

Opublikowano

juz chyba wiem co to :) to ta gruszka przy turbo? ale czy ona ma wpływ na ruszanie? turbo jeszcze sie nie uruchamia na starcie przy ruszaniu :mysli: ale jak bede miał czas sprawdze ten zaworek czy trzyma cisnienie

DV to DV

Gruszka to gruszka (WG)

Dwie różne rzeczy

Opublikowano

sprawdz jak najszybciej DV-ke

a gruszka przy turbo to nie WG tylko aktuator

WG jest w srodku w turbo

Opublikowano

sprawdz jak najszybciej DV-ke

a gruszka przy turbo to nie WG tylko aktuator

WG jest w srodku w turbo

Kwestia nazewnictwa. Jedni mowią akutator, inni gruszka a inni WG

Tak samo jest okreslenie klapka WG

Nie ważne chodzi o to samo :>

Opublikowano

macie racje myliłem sie własnie sprawdziłem w autku jak to wyglada , w jaki sposób mozna sprawdzic ten zawór? jest jakis domowy sposób czy trzeba odwiedzac mechanika?

Opublikowano

nie potrzebujesz zadnego mechanika, wycignij go, zassij przez ta cienką rurkę powietrze

jak tłoczek wewnatrz sie podnosi i nie ma zadnej nieszczelnosci to jest ok

pamietaj aby zamontowac go tak jak go wyciągnałes

Opublikowano

Witajcie dzis wyjołem DV mam małe pytanko gdy zasysam powietrze musze którys otwor zaslepic? bo jak ciągne bez zaslepiania to ciągne bez problemu, jak zaslepie ten z boku to sa opory ale cos syczy tłoczek sie nie podnosni a wygląda zdrowo :confused4: chyba DV mam walnięte? czy potrzeba duzego cisnienia zeby go podniesc? czy to jest przyczyną mego opisu bo ostatnio nawet turbo mi nie ciagnie bo dmucha zaledwie 04 bar :(

Opublikowano

awaria WG

albo otwarty albo nadpalony