Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ALL B5] Sprawdzenie poduszek powietrznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio zastanawiałem się jak to jest z tymi poduszkami w swoim samochodzie. Czy w ogóle one tam są czy może wszystko jest crackowane jakimiś zaślepkami czy sterownikami. Wiadomo poduszki powietrzne mogą ratować życie i szkoda kiedyś pluć sobie że czegoś zaniedbałem że zaoszczędziłem czy coś w tym stylu... Wie może ktoś z was ile może kosztować sprawdzenie poduszek elektronicznie i fizycznie (rozkręcając kierownice, przód i boki) 4 poduszki, oraz czy są w stanie w ogóle stwierdzić poprawność układu?

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Odkręcić możesz sam bez ściągania kierownicy i zobaczyć czy wkłady są - teoretycznie możesz się podłaczyć VAGiem i sprawdzić czy łączy się z poduszkami ale tak jak piszesz, może być jakiś emulator sterownika - w ASO na pewno Ci powiedzą i zdiagnozują te poduszki jak trzeba - kosz od 50 do 350zł w Gdańsku (za diagnoze komputerową, zalezy co robią)

Opublikowano

Zawsze można w coś rypnąć i zobaczyć czy wystrzela, jak tak, to wiadomo ze były :polew:

Generalnie z tego co się orientuje, to jak przekręcimy kluczyk w pozycji 1(tak żeby świeciły kontrolki) to powinna pokazać się kontrolka od AIR BAG'u, jeśli jej nie będzie to możliwe jest ze są pozakładane jakieś rezystory czy coś innego

Opublikowano

Zawsze można w coś rypnąć i zobaczyć czy wystrzela, jak tak, to wiadomo ze były :polew:

Generalnie z tego co się orientuje, to jak przekręcimy kluczyk w pozycji 1(tak żeby świeciły kontrolki) to powinna pokazać się kontrolka od AIR BAG'u, jeśli jej nie będzie to możliwe jest ze są pozakładane jakieś rezystory czy coś innego

U mnie jest z lampkami idealnie czyli gaśnie sama bez innych ale wiem że można je emulować itd... więc lampki i vag to nie sposób. Najlepiej będzie jak zadzwonię do nich stworzyłem posta żeby poznać wasza opinie bo z życia wiem ze ci ludzie w audi czasami nie wiedza o czym mowia albo cos wciskaja na sile aby naciagnac wlasciciela samochodu.... :blink:

Opublikowano

Jeżeli chodzi o stronę pasażera to jak zdejmiesz boczek deski rozdzielczej po stronie pasażera i przyświecisz latarką to powinieneś zobaczyć poduszkę. Kierownica - ewentualnie odkręcanie. W fotelach to namacaj pod tkaniną jak wyglądają zaślepki - ale raczej nikt innej tkaniny w to miejsce nie będzie wszywać - prędzej wymienione fotele będą - tak mi się wydaje.