Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Ściąga w prawo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, od niedawna jestem na forum. Zalogowałem sie bo chce prosic was o pomoc. Przy jeżdzie moim audi a4 2,5 tdi 1998r ściąga mnie w prawo. Najbardziej jest to widoczne na nierównościach, gdzy kierownica skacze - obraca sie w prawo, gdy po nich jade. No a na prostym i równym odcinku, kierownica powoli skręca sie w prawo no i samochód zjezdza z drogi. Miałem na wiosnę wymieniane wszystkie wahacze, drązki. Byłem na przeglądzie i zbierznośc oraz kąt pochylenia koła są ok. jutro chce jeszcze pojechac sprawdzic kąt wyprzedzenia koła (chociaż nie jestem pewny czy to wogóle sie sprawdza w audicach). Proszę o pomoc. A no i oczywiście koła juz zmieniałem stronami i ciągle to samo - czyli zjeżdża na prawo.

[ Komentarz dodany przez: Keżor: 2006-09-11, 21:57 ]

najpierw to zapraszam do newbie żebyśmy wiedzieli coś o Tobie i zapraszam do przeczytania regulaminu :!:

Opublikowano

jak dla mnie dwie możliwości: źle ustawiona zbierzność albo samogód po dzwonie:)

Opublikowano

meidzer, zapraszam do przywitania i zapoznania sie z regulaminem.

Moze jednak gdzies jest luz, bo skoro zbierznosc i reszte sprawdzales i jest oki to mi nic nie przychodzi na mysl.

Opublikowano

Sprawdz cisnienie w oponach, jak jest spora roznica, to moze sciagac.

Opublikowano
Sprawdz cisnienie w oponach, jak jest spora roznica, to moze sciagac.

przecież zamienił koła stronami to by sciągało raz w lewo raz w prawo.

ale to będzie chyba wina że sie zrobił czteroślad po dzwonie :sad:

Opublikowano
ale to będzie chyba wina że sie zrobił czteroślad po dzwonie

nie strasz kolege :shock:

Opublikowano

Najpierw powiedz jakie masz opony bo jak 235 to na dziurach i koleinach zawsze ci bedzie kierownice wyrywało z łapek :mrgreen:

Opublikowano

jak pojedziesz do dobrego serwisu od geometrii to Ci powiedza co jest przyczyna...!

Opublikowano

Ja tez tak miałem,okazało sie ze zbieznosc i geometria,na szczescie udało sie wszystko wyrównac i niunia smiga jak po torze :cool: Pan Geometria Zaprasza :wink:

Opublikowano
  • Autor

Ciśnienie w kołach sprawdzałem na samym początku i to samo - skręca. Wczoraj byłem na stacji diagnostycznej i sprawdzili mi kąt pochylenia koła i prawe wyniosło - 45', a lewe - 2'.

Zbierznośc jest dobra i wyniosła -2mm. Sprawdzili też kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy i tu im sie nie zgadzało, ale nie wiedzieli jakie są właściwe wartości bo w ich katalogach akurat tych nie było, a wynosiły one 3stopnie30' - prawa, 6stopni15' - lewa.

Sprawdzili też kąt pochylenia sworznia zwrotnicy i wyniosły one 6stopni40' - prawa strona i 6stopni - lewa strona - i tu też tych wartości nie było w ich katalogach, więc nie wiadomo czy są prawidłowe.

Może ma ktoś możliwośc gdzieś sprawdzenia czy te wartości są dobre i czy mieszczą sie w normie.

[ Dodano: 2006-09-13, 11:04 ]

Zastanawiam sie czy naprzykład łożyska z przodu nie mogą powodowac, ze samochod mi skręca.

A najgorsze w tym zawieszeniu jest to, że tych kątów które mi pomierzyli na stacji diagnostycznej nie da sie wyregulowac, bo tam podobno wszystko jest na stałe.

A co do tego czy auto było po dzwonie zanim je kupiłem to nie wiem, ale mam je juz równo rok i jak je kupiłem to wszystko było okz nic nie ściągało, poprostu wszystko grało. Dopiero na wiosnę zaczeły mi pukac wahacze no i przed latem postanowiłem je wymienic. Wymieniłem wszystkie 8em i końcówki drążków. Dalej zastanawiam sie dlaczego ściąga...

Opublikowano

a wahacze jakies renomowane sa czy tzw no name, moze ich dlugosci sie nie zgadzaja, przy dolnych wahaczach sa po dwa otwory mocujace, moze przy zakladaniu ktos sie machna

Opublikowano
  • Autor

szczerze to wahacze nie wiem jakiej są firmy, ale kupowałem je w sklepie motoryzacyjnym przy jakimś salonie samochodowym. a o tym ze są dwa otwory do montarzu dolnych wahacz to nie wiedziałem. jutro to sprawdze jak znajde chwilke, bo może faktycznie ktoś sie pomylił. a w które otwory powinno byc zamontowane?

Opublikowano

/witam,skorzystam z okazji i podlacze sie pod temat , poniewaz mam podobny problem,sciaga w prawo :( jak kupilem autko było wszytko ok dopoki nie wymienilem jednego whacza i koncowki.Wtedy zaczeły sie problemy :( 3 stacje diagnostyczne i tylko 1 zrobila na tyle ze jest w miare ok :( wahacz kupilem firmy Febi ten najwiekszy chyba i najdrozszy :( dolny lewy , i zmienilem koncowe , pojechalem na diagnostyke no i problem niby dobrze a jednak sciaga, aha w miedzy czasie wymienilem opony to powiedzieli ze od opon , pojechalem wymienilem na inne i nic dalej to samo, zamienilem przod z tylem i nic :( na szarpakach nic nie wykazalo ale jak sam zaczelem szarpac nowy wahacz i z drugiej strony stary mialem wrazenie jak by ten stary byl nowszy :) "hehe" tzn sztywniejszy :( czy mial ktos taki problem ze bylo ok i po zmianie paru czesci jest zagadka :( nie mam pojecia cio moze byc :(

Opublikowano

Zastanawiam sie czy naprzykład łożyska z przodu nie mogą powodowac, ze samochod mi skręca.

To takze moze byc przyczyna. Widzialem kiedys na stacji diagnostycznej jak nie mogli zdiagnozowac seata, ktorego sciagalo na jedna strone i okazalo sie, ze lozysko z jednej strony mialo opor ale i grzalo sie. Sprawdz czy jest cieplo ;)

Opublikowano
  • Autor

Z tym łożyskiem to jeszcze nie sprawdzałem, ale to napewno zrobie. Ale czy w przypadku gdyby łożysko było wadliwe i do wymiany, to np. nie wydawało by z siebie jakiś dziwnych dźwięków. Jak poznac czy łożysko jest dobre, lub czy sie grzeje?

[ Dodano: 2006-09-17, 13:29 ]

dark79 dziękuje za pomoc. Sprawdziłem to mocowanie dolnych wahaczy i okazało sie ze faktycznie są dwa otwory, a najlepsze jest to, że właśnie lewy wahacz u mnie zamontowany jest w otwór zewnętrzny, a po prawej stronie w otwór wewnętrzny. Zamieniłem mocowanie w drugi otwór lewego wahacza i jest OK. Samochód mknie prościutko jak strzała. Podjade jeszcze w poniedziałek na stację diagnostyczną, żeby sprawdzili parametry, ale myślę że teraz jest wszystko ok i mogę spokojnie wyjechac we wtorek na urlop w góry. Najważniejsze ze juz mi w żadną stronę nie skręca. Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązywaniu mojego problemu. Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

;) hehe co do sciagania w prawo tak powinno byc to w celach bezpieczenstwa, jak zasniemy za kierownica to auto nie skreci nam na przeciwlegly pas gdzie moze czekac nas czołowka, tylko polecimy do rowu ;) co najciekawsze delikatne sciaganie objawia sie w wielu autach, jezdzilem A4, Beta oplami astra czy omega i kazdy tak mial :P

wiec olac sprawe nie ma co sie lamac i zachodzic w glowe :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
;) hehe co do sciagania w prawo tak powinno byc ...

Kolega żartuje oczywiście ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Żarty nie zarty ale wydaje mi sie ze jak sciaga w prawo "troszke" to jest norma bo zalezy tez chyba od pochylu drogi:) jezeli nie prosze o sprostowanie;)

Opublikowano

sprawdz ciśnienie w kołach