Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Problem z szarpaniem na przyśpieszeniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam... :hi: Od dłuższego czasu próbuje znaleźć podobny przypadek jak u mnie, ale niestety na forum nie widzę identycznego problemu. Wiec opiszę mój problem od początku..

Zacznę od tego, że na VAGu nie wyświetla żadnego błędu :mysli:

Silnik podczas nadepnięcia na gaz zaczyna szarpać,po lekkim puszczeniu gazu przestaje i baaardzo powoli przyspiesza bez szarpania. Na początku były to bardzo lekkie mało odczuwalne szarpnięcia w czasie ok 2 tygodni szarpania tak wzrosły, że nie idzie normalnie przyspieszać..

Wskaźnik doładowania pokazuje nawet do 1.1 bara (wiec przeładowuje) po ściągnięciu kostki z N75 ładuje do 0.2

Wtedy szarpania zmalały, lecz nie do końca.Dlatego zastanawia mnie czy to wina N75 czy czegoś innego..Wężyki i cały dolot wydaję się ok. Dodam jeszcze ze po odpaleniu samochodu (na zimnym silniku) przez bardzo krótki moment silnik wchodzi normalnie na obroty..

Ogranicza mnie fakt że jestem za granicą i po 1 nie chciałbym zostawić fortuny u mechaników..po 2 nie mam części zamiennych do sprawdzenia. Od niedawna posiadam interfejs dlatego na razie jestem zielony jeśli chodzi o logi.

Jeśli ktoś ma sposób na mój problem byłbym wdzięczny za poradę.. :notworthy: Pozdrawiam.. :good:

Opublikowano

sprawdź szczelność dolotu z filtra -turbina i turbina przepustnica ,najlepiej wepnij ciśnienie tylko nie duże w wężyk od podciśnienia i zatkaj wlot dolotu wtedy sprawdzisz całość .Jak będzie gdzieś upuszczać to już będziesz wiedział ;D mam to samo co ty ,ja tak zrobiłem i wyszło ze IC mi puszcza ;/

Opublikowano
  • Autor

Hmm... :mysli: gdyby IC puszczał, nie byłoby słychać uciekajacego powietrza?? Bo u mnie sprawdzałem i nic nigdzie nie słychać jeśli chodzi o nieszczelność..

Opublikowano

a jak to sprawdziłeś ? jak nie nieszczelność to zawór n75 zobacz czy sprawny ,no i gruszkę (WG) czy nie puszcza

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzałem na słuch, bo powinno być słychać..może sie mylę.. :mysli: Nie wiem jak dokładnie sprawdzić N75, napięcie na kostce wynosi u mnie 6,5V wiec nie chciałem podłaczać 12..!! Gdy go wymontowałem i dmuchnąłem w najdłuższy króciec od dolotu to czułem lekki przepływ powietrza..nie wiem czy nie powinien byc w tym momencie całkowicie zamknięty..??!! :mysli:

Opublikowano

6,5v to dobrze a co do szczelności to na włączonym silniku nic nie usłyszysz i na jałowym niema takiego ciśnienia , sprawdź tak jak ci mówiłem wtedy będziesz miał pewność ze nie ucieka ,a jak obroty lekko ci nie skaczą może ?

Opublikowano
  • Autor

Może i masz racje, ale czy takie lekkie puszczanie IC byłoby powodem takich mocnych szarpań i przeładowania aż do 1.1 bara?? :mysli: hmm..a możliwe żeby sonda lambda miała coś z tym wspólnego??

Opublikowano

cewki

Opublikowano
  • Autor

możliwe żeby to były cewki jeśli nawet przy 5 tyś obrotów do których z bólem dochodzi, po lekkim puszczeniu gazu jedzie jakby nigdy nic..zero szarpania..!! Lecz gdy znowu wcisnę mu gaz, od razu zaczyna szarpać..Sam już nie wiem na czym się najbardziej skupić.. :mysli:

Opublikowano

w jakim stanie masz DV-ke ?

Opublikowano

f*ck, dzis stalo mi sie dokladnie to samo:/

vag nie pokazuje bledow, cewek nie wywala, czyscilem przepustnice, robilem adaptacje, przez 2 minuty chodzil ok, po czym zaraz znowu lipa:/

w poniedzialek bede podmienial cewki na inne zobaczymy co tam sie dzieje

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem w jakim stanie jest DV.. Jak go najlepiej sprawdzić??

Opublikowano

wyciągnac i sprawdzic

opis jest na forum

Opublikowano

podmienić

Opublikowano

nie, nawet nie to, DV bardzo łatwo sprawdzic

nie trzeba do tego zadnej filozofii

Opublikowano
  • Autor

jeszcze mam pytanie.. czy kąt wyprzedzenia zapłonu nie jest winny?? może w tą stronę by spojrzeć..hmm.. :mysli: dodam że po dodaniu gazu i szybkim puszczeniu słychać w filtrze powietrza tak jakby szarpany odgłos powietrza..nie wiem czy to normalne..!! słychać także przy szarpaniu na obciążeniu strzelanie w dolot... :mysli:

Opublikowano

to sa objawy pracy DV-ki

teraz musisz ja wymontowac i sprawdzic czy działa prawidłowo i czy jest szczelna

Opublikowano
  • Autor

to sa objawy pracy DV-ki

teraz musisz ja wymontowac i sprawdzic czy działa prawidłowo i czy jest szczelna

ok..jutro rano go sprawdzę i dam znać.. więc twierdzisz że reszta tzn. N75 lub zapłon odpada tak??

Opublikowano

:good:[br]Dopisany: 08 Kwiecień 2011, 22:27_________________________________________________

to sa objawy pracy DV-ki

ok..jutro rano go sprawdzę i dam znać.. więc twierdzisz że reszta tzn. N75 lub zapłon odpada tak??

a kto to wie. przez forum nikt ci nie powie, musisz sam sprawdzać i eliminować poszczególne elementy

Opublikowano
  • Autor

:good:[br]Dopisany: 08 Kwiecień 2011, 22:27_________________________________________________

to sa objawy pracy DV-ki

a kto to wie. przez forum nikt ci nie powie, musisz sam sprawdzać i eliminować poszczególne elementy

Kolego :hi: myslę że po to jest forum żeby sobie pomagać i ewentualnie podpowiedzieć od czego zacząć.. Gdybym miał sprawdzać wszystko po kolei nie byłoby tego postu..a ja traciłbym niepotrzebnie czas na sprawdzanie "chybił-trafił" tym bardziej że nie wiem czego się czepić..a tak po podpowiedzi Devastation jutro pogrzebie przy DV-ce :good: