Jump to content

[ALL B6] Podświetlane wskazówki licznika


MarcinRoz
 Share

Recommended Posts

Witam, :hi:

Nie wiem czy to dobry dział, ale mnie trapi pytanie.. dlaczego niektóre wersje mają podświetlane wskazówki prędkościomierza zaledwie po wł. zapłonu bez wł. świateł postojowych, bądź mijania) a niektóre nie??? Czy da się to zmienić np. odpowiednim kodowaniem, czy trzeba ingerować w elektrykę?[br]Dopisany: 08 Kwiecień 2011, 21:14_________________________________________________up

Link to comment
Share on other sites

a nie wszystkie tak mają????

Link to comment
Share on other sites

Daj fotke jak masz :wink4: Ale powinny byc wszystkie podswietlane

Link to comment
Share on other sites

Nie mam foty ale chyba się nie zrozumieliśmy o co mi chodzi :) Po przekręceniu kluczyka w jedych wersjach wszystkie wskazówki świecą się na czerwono, a w innych dopiero po wł. min świateł postojowych. Pytam o to bo już widziałem kilkanaście a4-ek i niektóre ( w tym moja ) są bez tego "bajeru" :kox: aa i dodam, że chodziło mi o wszystkie wskazówki czyli, prędkościomierza, obrotów,paliwa i temp.

Link to comment
Share on other sites

mi właśnie o to chodziło i dobrze cię zrozumiałem :wink4:

Link to comment
Share on other sites

Zależnie od licznika można sobie ustawić opcję podświetlania po włączeniu zapłonu.

Link to comment
Share on other sites

Adres 17 - Instruments

10 - Adaptacja --> kanał 19

Tutaj ustawiamy kodowanie wg swojej konfiguracji.

?xxxx: Illumination Option

0 - Needle and Scala only active at 'Light on"

1 - Needle already active at 'Ignition on'

2 - Scale already active at 'Ignition on'

3 - Scala (2. Map) and Needle at "ignition on" active

Link to comment
Share on other sites

i tak trzeba jezdzic caly rok na swiatlach... w nocy tez :) po co Ci ma podswietlac wskazuwki w dzien?? i tak tego podswietlenia nie widac... :mysli:

Link to comment
Share on other sites

i tak trzeba jezdzic caly rok na swiatlach... w nocy tez :) po co Ci ma podswietlac wskazuwki w dzien?? i tak tego podswietlenia nie widac... :mysli:

Odpowiem Ci w b. prosty sposób :) otóż jestem obecnie w NL, a tu nie ma tego obowiązku.. i rozpocząłem też ten wątek ze wzgl. na moich kolegów również właścicieli a4 b6 :cool1:[br]Dopisany: 10 Kwiecień 2011, 23:18_________________________________________________domin79 dzięki za kodowanie :oklaski:

Link to comment
Share on other sites

i tak trzeba jezdzic caly rok na swiatlach... w nocy tez :) po co Ci ma podswietlac wskazuwki w dzien?? i tak tego podswietlenia nie widac... :mysli:

Odpowiem Ci w b. prosty sposób :) otóż jestem obecnie w NL, a tu nie ma tego obowiązku.. i rozpocząłem też ten wątek ze wzgl. na moich kolegów również właścicieli a4 b6 :cool1:[br]Dopisany: 10 Kwiecień 2011, 23:18_________________________________________________domin79 dzięki za kodowanie :oklaski:

okey rozumie :) tak tylko zapytalem bo mnie to zainteresowalo ;) pozdro

Link to comment
Share on other sites

Adres 17 - Instruments

10 - Adaptacja --> kanał 19

Tutaj ustawiamy kodowanie wg swojej konfiguracji.

?xxxx: Illumination Option

0 - Needle and Scala only active at 'Light on"

1 - Needle already active at 'Ignition on'

2 - Scale already active at 'Ignition on'

3 - Scala (2. Map) and Needle at "ignition on" active

No i lipa... wskazówki nie świecą...( u mnie kodowanie jest dziwne bo tylko 100) nie mam pełnego FIS-a .. może dlatego? Choć sądzę, że to jednak kwestia licznika.. ja mam z początku 2001 a inne widziałem z podświetleniem ale już od 2002r.

Link to comment
Share on other sites

Dodam coś od siebie: nie wiem dokładnie w których rocznikach opcja ta występowała, ale wiem, że jak cofa się licznik to ginął pierwotne kodowania. jak ktoś się nie przyłożył i nie zakodował ponownie takich drobiazgów jak podświetlenie wskazówek to takie są efekty. Więc z dużą dozą prawdopodobieństwa można przypuszczać, że nie świecące wskazówki są efektem cofania licznika. Jak się mylę proszę mnie poprawić. Co do ponownego kodowania po cofnięciu mam 100 % pewności, widziałem takie sytuacje.

Link to comment
Share on other sites

mam 100 % pewności, widziałem takie sytuacje.

może tak jak piszesz

ale mamy pewność czym się zajmujesz

:bicz3: :lol1:

Link to comment
Share on other sites

Dodam coś od siebie: nie wiem dokładnie w których rocznikach opcja ta występowała, ale wiem, że jak cofa się licznik to ginął pierwotne kodowania. jak ktoś się nie przyłożył i nie zakodował ponownie takich drobiazgów jak podświetlenie wskazówek to takie są efekty. Więc z dużą dozą prawdopodobieństwa można przypuszczać, że nie świecące wskazówki są efektem cofania licznika. Jak się mylę proszę mnie poprawić. Co do ponownego kodowania po cofnięciu mam 100 % pewności, widziałem takie sytuacje.

Tak tylko ja próbowałem wielu opcji kodowania i nic...

hmmmm dziwne.. kupiłem auto ( osobiście w Belgii) z przebiegiem 198tys. Książka była... sprawdzałem też po vinie i 5 m-cy wcześniej był ostatni wpis na 182 tyś. Na prawdę sugerujesz, że mam cofnięty licznik? No chyba, że o te 15 tyś km....

Link to comment
Share on other sites

Osobiście się nie zajmuje :tongue4: więc spokojnie, widziałem natomiast co się dzieje po cofnięciu.

Kolego MarcinRoz być może zależy to od wersji zegarów tu nie mam pewności.

Link to comment
Share on other sites

Panowie a to nie jest związane z czujnikiem światła który jest na blacie prędkościomierza?

fakt może masz ściemnione do 0

Link to comment
Share on other sites

Panowie,

miałem wskazówki które się świeciły non stop i będąc na serwisie kazałem zmienić jezyk na Angielski z Niemieckiego , po jakimś czasie zauważyłem że wskazówki mi sie nie świecą , sprawdziłem kodowanie na kanale 19 w instrumentach i jest 1000 czyli jedynka z przodu oznacza siwecenie wskazówek po przekręceniu kluczyka , zresztą zaświecały sie zaraz po otwarciu drzwi razem z licznikiem i zegarem .

na pytanie "może ściemnione " odpowiadam ze próbowałem wszystkiego i nic ,

macie jakąś podpowiedz co może być namieszane ?

pzdr. PJ

Link to comment
Share on other sites

zaświecały sie zaraz po otwarciu drzwi razem z licznikiem i zegarem

To masz jeszcze inaczej. Ja mam tak że jak otworzę auto to świeci sie tylko zegar i licznik. Po włączeniu zapłonu gdy mam wyłączone światło w środku to zapalają sie dodatkowo wskazówki a gdy jest światło włączone to tez podświetla się cała tarcza i świeci juz cały licznik jak przy włączonych światłach. Jeśli chodzi o kodowanie to jutro moge sprawdzic jakie jest u mnie.

Link to comment
Share on other sites

Panowie,

miałem wskazówki które się świeciły non stop i będąc na serwisie kazałem zmienić jezyk na Angielski z Niemieckiego , po jakimś czasie zauważyłem że wskazówki mi sie nie świecą , sprawdziłem kodowanie na kanale 19 w instrumentach i jest 1000 czyli jedynka z przodu oznacza siwecenie wskazówek po przekręceniu kluczyka , zresztą zaświecały sie zaraz po otwarciu drzwi razem z licznikiem i zegarem .

na pytanie "może ściemnione " odpowiadam ze próbowałem wszystkiego i nic ,

macie jakąś podpowiedz co może być namieszane ?

pzdr. PJ U mnie też jest kodowanie 1000,kluczyki w kieszeni otwieram drzwi i podświetla się tylko data i przebieg km.,tarcze i wskazniki ciemne natomiast po zapłonie tylko igły (wskazniki) tarcze po pozycji. [br]Dopisany: 29 Sierpień 2011, 07:26_________________________________________________sory nie 10000 tylko 11001

Link to comment
Share on other sites

Podświetlanie tarcz, wskazówek i lcd (do wyboru) przekodowuje się z poziomu vas - działa tylko na autach wyprodukowanych po 2002.

Ponadto w liczniku, w prędkościomierzu jest fotorezystor który reguluje nasycenie podświetlania (jak jest słonecznie świeci mocniej, w ciemnościach gasi podświetlanie tracz (jeśli aktywne) pozostawiając podświetlając wskazówki).

Link to comment
Share on other sites

2001r też działa

...dokładnie :) a wszystko zależy od modelu licznika , ja mam 2004 r autka a niemoge zmienić sobie kodowania na podoświetlanie wskazówek po zapołonie :confused4:

Link to comment
Share on other sites

... a wszystko zależy od modelu licznika...

Znaczy, różni producenci, jakaś konkretna seria czy jeszcze coś innego?

Pytam z ciekawości, bo też mam auto z 2004r. i u mnie to podświetlenie wskazówek po zapłonie działa.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Link to comment
Share on other sites

2001r też działa

może napisze inaczej licznik musi być wyprodukowany w 2002r lub później czyli cryprto,

a to czy będzie jezdzil w aucie z 2001 czy 4 nie ma znaczenia.

Znaczy, różni producenci, jakaś konkretna seria czy jeszcze coś innego?

nie producent jest tylko jeden: BOSCH - tylko są rożne wersje, z tego co wykładają na szkoleniach pierwsze softy (nie crypto) nie miały takiej możliwości podobnie jak sterowanie zegara falami radiowymi - dla tego nie można ich przekodować, zresztą VAS podaje podobna informacje przy kodowaniu.

Link to comment
Share on other sites

2001r też działa

może napisze inaczej licznik musi być wyprodukowany w 2002r lub później czyli cryprto,

a to czy będzie jezdzil w aucie z 2001 czy 4 nie ma znaczenia.

Znaczy, różni producenci, jakaś konkretna seria czy jeszcze coś innego?

nie producent jest tylko jeden: BOSCH - tylko są rożne wersje, z tego co wykładają na szkoleniach pierwsze softy (nie crypto) nie miały takiej możliwości podobnie jak sterowanie zegara falami radiowymi - dla tego nie można ich przekodować, zresztą VAS podaje podobna informacje przy kodowaniu.

..znaczy że do do auta z 2004 wsadzili mi licznik z 01 :mysli: coś mi tu niegra :mysli:

Link to comment
Share on other sites

2001r też działa

licznik musi być wyprodukowany w 2002r lub później czyli cryprto

:gwizdanie:

Link to comment
Share on other sites

..znaczy że do do auta z 2004 wsadzili mi licznik z 01 :mysli: coś mi tu niegra :mysli:

nie wiem kto i co ci wsadził do auta,

nie wiem kto i czym ci to koduje...

będziesz łaskaw podać więcej szczegółów można analizować problem (nr czesci, wersje softu, date produkcji - wszystkie dane masz powyżej kanału 79- oraz sprzęt jaki posiadasz (jakim to kodujesz))

nie wymagaj od kabelka wyprodukowanego w chinach wartości 3$ prawidłowej pracy, dla przykładu male opóźnienie czasowe w protokole powoduje przerwanie funkcji, tym samym powrót do wcześniejszych ustawień.

Jeżeli dalej będziesz odporny na wiedzę nie rozwikłasz swego problemu który zapewne leży w nieumiejętności przekodowana tacho i/lub niskiej jakości sprzętu .... choć widzę ze przedmówcy wiedza lepiej - proponuje podjechać do nich nie to zrobią.

Oczywiście to Twoje tacho i jeśli chodzi o mnie możesz sobie z niego zupę nagotować.

Link to comment
Share on other sites

więc ja dałem redę najtańszym kabelkiem za 40zeta i vag 311 i bez problemu poszło (adaptacja kanał19)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...