tommylee Opublikowano 27 Grudnia 2007 Opublikowano 27 Grudnia 2007 a więc naszedł mnie diabelski pomysł. Mój ASN jest ośką i ma 5 biegów Co by było gdybym wrzucił do niego skrzynię 6 też od ASNa ale w quattro. Jakby ta skrzynia się zachowywała gdyby nie miała podpiętego wału napędowego? Strasznie mnie temat nurtuje, proszę mnie tu nie poturbować tylko o konkretną techniczną odpowiedź pzdr TOm
Musashi Opublikowano 2 Stycznia 2008 Opublikowano 2 Stycznia 2008 raczej nie bardzo, w quatro monent napędowy jest rozłozony na 2 osie nie pamietam proporcji. a w osce 100% na jedna. i to jest rozwiazane doborem przelozen w skrzyni i mechanizmu roznicowego. ktory wlasnie czesc momentu oddaje na tylne kola. zeby ta skrzynia wogole dzialala musialbys zablokowac wyjście na wał napędowy tylnych kół. wydaje mi sie ze z tej skrzyni nie uzyskasz odpowiedniego momentu napedowego. pozatym po co kombinowac przeciez z tym silnikiem byly montowane skrzynie 6 biegowe np typ skrzyni GJU, GVC, EVJ, FSG, FYU, jezeli bardzo tobie zalezy mozesz poszukac. tylko pamietaj gdy bedziesz sprzedawac samochod potencjalny kupujacy bedzie sie zastanawial dlaczego byla wymieniana skrzynia...
tommylee Opublikowano 2 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2008 No tak, ale do napędu ośki nie było chyba skrzyń 6 biegowych tak? Te co mi napisałeś to chyba tylko do quattro
tommylee Opublikowano 2 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2008 Sa 6-gear w osce kod silnika AVF tak ale moja 3,0V6 to kod ASN, a skrzynie z diesla to raczej nie pasują he?
Tukan Opublikowano 2 Stycznia 2008 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Tak faktycznie zamyslilem sie na temat TDI :gwizdanie:
Musashi Opublikowano 2 Stycznia 2008 Opublikowano 2 Stycznia 2008 jeszcze raz potwierdzam i poprawiam: wg danych serwisowych z silnikami ASN z napedem na przód w B6 montowane byly skrzynie o symbolach GJU, GVC. pozostale ktore podalem z rozpedu, sa z innych modeli audi.
tommylee Opublikowano 9 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2008 Ok, czy może ktoś z danych serwisowych podać mi czy do silnika 3,0V6 (ASN) montowane były skrzynie 6 biegowe ale PRZEDNIONAPĘDOWE? Jeżeli tak to proszę o symbol takiej skrzyni:) pozdrawiam Tomek
Musashi Opublikowano 9 Stycznia 2008 Opublikowano 9 Stycznia 2008 przeciez podalem dane z serwisówek a wiec jeszcze raz pełnym zdaniem: w samochodach z napędem na przód, z silnikeim 3.0V6 ASN, montowane byly skrzynie 6-biegowe o oznaczeniach GJU, GVC jeżeli sprawdza ktoś po roczniku samochodu (czyli 2002) to nie znajdzie. te skrzynie weszły dopiero w B7. czyli od 11.2004 jezeli ktos wie ze tak nie jest zdementujcie
tommylee Opublikowano 9 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2008 w samochodach z napędem na przód, z silnikeim 3.0V6 ASN, montowane byly skrzynie 6-biegowe o oznaczeniach GJU, GVC jeżeli sprawdza ktoś po roczniku samochodu (czyli 2002) to nie znajdzie. te skrzynie weszły dopiero w B7. czyli od 11.2004 jezeli ktos wie ze tak nie jest zdementujcie to ciekawe, bo w B7 silnik ASN już nie występował, lekki meksyk z tym chyba jest
Musashi Opublikowano 10 Stycznia 2008 Opublikowano 10 Stycznia 2008 oczywiscie ze były tutaj np kawałek katalogu. akurat w tym katalogu podana jest moc 160 kW wiec powinien to silnik BBJ katalog z 2006 roku. ale pamietam jak weszlo B7 to tez sciagnalem sobie 2005 i tam bylo 162kW czyli musiałbyc ASN i bylo na 100% tez 6 biegow. postaram sie poszperac gdzies na plycie powinienen jeszcze miec tamten gadałem z kumplem i trochę ryliśmy. ustalilismy, że z ASN-ami te skrzynie były montowane: w B6 w 2004 roku w sedanach( nadwozie 8E20FC) i avantach (8E50FC) a w B7 były montowane w 2004 i 2005 (8EC0FC) roku ale tylko w sedanach.
Rekomendowane odpowiedzi