Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[S4 B5] Uderzenia przy zmianach biegów (Quattro)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

msz racje pet3r...

ale u mnie w okolicy (Irlandia) fachowcy to są "fachowcy"...A o quattro to słyszeli z TV w latach 80 - tych.... :wallbash:

a więc, u mnie też jest stukanie i luz na przeniesieniu napędu.

Wczoraj wymieniłem przegub wewn. lewy przód bo wyglądał że ma luz w porównaniu z prawym przegubem, ale nic się nie zmieniło.

W tamtym roku zmieniłem poduchy pod skrzynią, też nic..

Ostatnio zrobiłem taki test: podniosłem lewą stronę do góry i kręcąc kołem tylnim zauważyłem że muszę zrobić jakieś 20 stopni obrotu aby wał się poruszył. To samo jest w drugą stronę jak kręce wałem. Z przodu tego nie ma, jak zakręce przednim kołem to wał się kręci prawie od razu...

I co o tym myśleć??? Luzy w tylnym dyfrze...? Tak mi to wygląda. Patrząc w Etke mogą tam się wyrobić "flansze".... i wiele innych podzespołów.

Jeszcze chyba wymontuję tylne półosie i tam zobaczę czy nie ma luzów....

W każdym razie walka z "luzami" w quattro trwa... :)

no to dawaj do PL, tutaj połowa mechaników z ASO ma własne warsztaty więc nietrudno o kogoś obeznanego z quattro :)

Opublikowano

U mnie można powiedzieć ,ze w nowym aucie przebieg 8kkm też są odczuwalne wyraźne stuki w tylnym napedzie.podjechałem do ASO (gwarancja) i po dwoch dniach diagonza - wymiana calego tylnego zespołu napędowego.Na oględziny nawet przyjechał aż jakiś "specjalista" z firmy kulczyk w celu potwierdzenia diagnozy ( bardzo duży koszt naprawy gwarancyjnej ).Auto mi oddali informując ,ze częsci przyjdą za jakies 2 tyg ,więc dadzą zanć kiedy mam się do nich zgłosić na wymiane.Człowiek przyjmujący auto na serwis powiedział ,że to pierwzy taki przypadek z którym się spotkał.Ciekawi mnie co zrobią ,jeżeli po wymianie stuki nie ustaną , bo czytając ten cały temat to już sam wątpie żeby stuki ustąpiły a w szczególności po tym co już wymienił kolega Norbi i nie dało rezultatu. Dam znać jak już będe po calym zabiegu w ASO :)

Opublikowano
  • Autor

U mnie można powiedzieć ,ze w nowym aucie przebieg 8kkm też są odczuwalne wyraźne stuki w tylnym napedzie.podjechałem do ASO (gwarancja) i po dwoch dniach diagonza - wymiana calego tylnego zespołu napędowego.Na oględziny nawet przyjechał aż jakiś "specjalista" z firmy kulczyk w celu potwierdzenia diagnozy ( bardzo duży koszt naprawy gwarancyjnej ).Auto mi oddali informując ,ze częsci przyjdą za jakies 2 tyg ,więc dadzą zanć kiedy mam się do nich zgłosić na wymiane.Człowiek przyjmujący auto na serwis powiedział ,że to pierwzy taki przypadek z którym się spotkał.Ciekawi mnie co zrobią ,jeżeli po wymianie stuki nie ustaną , bo czytając ten cały temat to już sam wątpie żeby stuki ustąpiły a w szczególności po tym co już wymienił kolega Norbi i nie dało rezultatu. Dam znać jak już będe po calym zabiegu w ASO :)

Moję autko było już mocno leciwe, a jednocześnie miało praktycznie sportowe osiągi 5.0s do 100km/h. Jeździłem nim tak jak na osiągi przystało, więc mogło się wiele el. wyrobić. Wymieniłem wzystko co mogło być przyczyną (tak mi się wydawało :) ) i nic... U Ciebie nowy egzemplarz i takie kwiaty :blink:

Jestem ciekawy zakończenia sprawy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A więc tak. Przed chwilą odebrałem auto.Jestem świerzo po wymianie tylnego mostu i jak narazie cisza .Nic nie stuka ,puka w tylnym napędzie jak było wczesniej.Dokładnie wsłuchiwałem się w sytuacje w jakich stukanie było najwyrazniejsze i na razie jest :good: Czas pokaże tylko na jak długo będzie spokuj , czy za pare kkm spowrotem temat nie wroci.Tak z ciekawości koszt wymiany w ASO 12 tys pln.

Opublikowano

A co może być, jeśli stuka przy przyspieszaniu? to znaczy jeżdżę automatem Tiptronic, napęd quattro 2,5 TDI. Przy wciśnięciu gazu np. przy wyprzedzaniu, zadziała kickdown redukując bieg na niższy i w tym momencie słychać odczuwalny stuk, (można sie wystraszyć za pierwszym razem).

Co można podejrzewać, może ktoś się z tym spotkał?

pozdr...

Opublikowano

A co może być, jeśli stuka przy przyspieszaniu? to znaczy jeżdżę automatem Tiptronic, napęd quattro 2,5 TDI. Przy wciśnięciu gazu np. przy wyprzedzaniu, zadziała kickdown redukując bieg na niższy i w tym momencie słychać odczuwalny stuk, (można sie wystraszyć za pierwszym razem).

Co można podejrzewać, może ktoś się z tym spotkał?

pozdr...

podejrzewać można praktycznie wszystko, co było opisane w tym temacie. wjedź na kanał, podnieś jedno koło do góry (przód i tył, nie musi być jednocześnie) i kręć półosiami, wałem - może zauważysz gdzieś nadmierny luz lub zużycie np osłon przegubów.

Opublikowano

Własnie zostawiłem auto u mechanika, ale nie zpowodu stuków, tylko wylał mi się olej ze skrzyni biegów, na styku silnik-skrzynia biegów w ciągu kilkunastu sekund po trochę szybszej jeżdzie na autostradzie. Poszukam stosownego wątku do tego. A przy okazji sprawdzi się stuki, napiszę o wynikach. pozdr...

Opublikowano

Moje A4 jak w opisie ma już przejechane 166k km i po przeczytaniu tego tematu sprawdziłem, czy u mnie też nie stuka. Po przejechaniu się i redukcji na niższy bieg, czy też gwałtowne wciskanie i puszczanie pedału gazu - nie zauważyłem i nie usłyszałem stukania. Auto mam od nie dawna i nic nie wymieniałem z płynów jeszcze.....

Opublikowano

Witam, Ja posiadam A4 od niedawno i u mnie przy zmianach biegow nawet przy spokojnej jezdzie tez jest taki stuk. Po przegladzie zobaczymy czy wpadnie w oko jakiś mocno zużyty element. Jednak inna rzecz mnie nie pokoi troche. Na asfalcie gdy zawracam autem sluchać takie jakby szoranie opony (cos jakby zawracać BMW ze szperą 100%) CZy to normalne w w tym aucie z napedem na 4 koła? Dodam że opony mam szerokosci 255. Czy może tylni dyfer jest zatarty?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Koledzy u mnie sprawa podobna słychać stukniecie przy zmianie biegów zwłaszcza 2-3 i przy szarpnięciu gazem. wskoczyłem pod auto i znalazłem luz w dyfrze (szarpiąc oską słychać pukanie i widać jak rusza się część do której przykręcony jest przegub) i tu moje pytanie jak zlikwidować ten luz ?? Pod przegubem jest śruba ale sprawdzałem czy jest dokręcona przy wymianie przegubu (jakieś 10tyś km temu) i było ok. Wtedy też wyczułem ten luz ale szarpiąc za półośkę ale chyba był mniejszy i nie było słychać stukania.

Panowie jak radzicie rozkręcać dyfer i próbować usuwać luz czy dać sobie na razie spokój i poczekać aż padnie a wtedy wymienić na nowy (czytaj używany)??

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

...

Panowie jak radzicie rozkręcać dyfer i próbować usuwać luz czy dać sobie na razie spokój i poczekać aż padnie a wtedy wymienić na nowy (czytaj używany)??

Ja mam to samo i dalem se spokoj bo za duzo elementow ma luzy a jak chcecie na zero wszystko wyprowadzic to chyba 10 kzl nie pomoze i ... dalej moze stukac i pukac

Opublikowano

mialem to samo do czasu gdy nie przerobilem na RWD. za duzo masz czesci ktore sie zuzywaja. 8 przegubow 3 uklady roznicowe i skrzynia i jak tu ma byc dobrze. jak ciagnie jedna os jest inaczej

mialem juz 4 skrzynie u siebie w audi i jedna byla zje..... nie bylo szarpania jak na pozostaly.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Odgrzeje trochę bo mam pytanie:

"Czy dyfer od automatu pasuje do manuala" - przełożenie powinno być takie same ale wole zapytać.

Z góry dzieki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Haaaa mam to samo, nawet temat założyłem

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=223357.0

możecie Panowie obejrzeć prof. nagrania i napisać czy takie dźwięku was denerwowały ?? :naughty: