guardian Opublikowano 2 Stycznia 2008 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Witam aktualnie jeżdżę na seryjnym programie ale na wiosnę zamierzam zafundować mojemu dieselkowi jakiś fajny sofcik. Wiecej zmian odnośnie podnoszenia mocy nie zamierzam już robić. W związku z powyższym chcę zakupić jeden wskaźnik pomocniczy (nie pytajcie dlaczego jeden). Oto opcje do wyboru: 1. EGT 2. temp. oleju 3. ciśnienie oleju 4. boost (doładowanie turbo) Pytania: 1. który najkorzystniej wybrać (...i dlaczego)? 2. jaka jest waszym zdaniem "hierarchia" ważności zakładania wskaźników?...może ktoś zrobiłby z tego ankietę?...napewno się przyda pozdrawiam wszystkich poruszających się 4-rings
Gość Trzeniu Opublikowano 2 Stycznia 2008 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zasadnicze pytanie ... po co Ci to? Bo z zadanego pytania wynika że sam nie wiesz co chcesz ale jednak chcesz. jakoś kulawo moim zdaniem będzie to wyglądądać w limuzynie B6
guardian Opublikowano 2 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zasadnicze pytanie ... po co Ci to? Bo z zadanego pytania wynika że sam nie wiesz co chcesz ale jednak chcesz. jakoś kulawo moim zdaniem będzie to wyglądądać w limuzynie B6 1. po co...?....taki kaprys jakiś mnie dopadł ostatnio 2. czy będzie w limuzynie pasować czy nie to w sumie już moja sprawa..ja proszę tylko o opinie który montować w pierwszej kolejności
pre_pl Opublikowano 2 Stycznia 2008 Opublikowano 2 Stycznia 2008 boost, ale chociaż kup jakiś porządny.... Tylko to raczej będzie dla bajeru.
Ali_TDI Opublikowano 2 Stycznia 2008 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Jeśli możesz zamontować tylko jeden to temperature oleju lub boost. Co wybrac zalezy głównie od stylu jazdy. Jeśli jeździsz dużo po autostradach z dużymi prędkościami to zdecydowanie temperatura oleju. Jeśli zdarza ci się to bardzo rzadko to proponuje możesz zamiast tempteratury oleju założyć boost, bo jest bardziej "widowiskowy"
gregory Opublikowano 3 Stycznia 2008 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Trzy lub więcej wskazników do chipsa no ja was prosze Boost najważniejszy i więcej ci nie trzeba do samego chipsa.
OLO_GDA Opublikowano 3 Stycznia 2008 Opublikowano 3 Stycznia 2008 ja mam w moim autku fabrycznie temp oleju i wydaje mi sie ze to powienienes miec jezeli chcesz dbac o auto (szczerze to sie zdziwilem ze w audi tego nie montuja seryjnie)... przedewszystkim jak jest zimny silnik to wiesz kiedy olej sie zagrzal a nie tylko woda w silniku... czasami roznica jest duza i wiadomo kiedy mozna "pokatowac" juz bez obaw turbine i reszte silnika...
gregory Opublikowano 5 Stycznia 2008 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Ja też w moim AEB mam fabrycznie temp. oleju i jak OLO_GDA napisał przydaje się to podczas zagrzewania bo zdarza się, że temp. wody jest już 90st. a olej zagrzewa się pózniej. Ale poza tym to tak przyzwyczaiłem się do tego że ta wskazówka przeważnie stoi w jednym miejscu, że mało na to zwracam uwage. Podczas normalnej jazdy olej ma temp. 100st. a podczas pałowania dochodzi do 120st.(przy 180 jest dopiero czerwone pole na wskazniku). Poza tym nic się nie dzieje na tym wskazniku. Nuda
Rekomendowane odpowiedzi