Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Nie mozna utrzymac obrotow na postoju idzie od razu do ~2500tyś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Tak jak wyzej,mam problem z tym wozem :disgust: :disgust: .Jak jest zimny to ok,jak delikatnie sie nagrzeje okolo 50 stopni zaczynaja sie cyrki mianowicie,przy przyspieszaniu raptowniejszym szarpniecie/zadlawienie po czym idzie.Nie mozna utrzymac obrotow na postoju przy rowno wcisnietym gazie na vagu pokazuje np. 3% w grupie 10 idzie az do 2600 obrotow.Nizszych sie nie da potencjometr pedalu gazu ok.Wszystkie niskie wartosci idzie utrzymac np 0.39,mowie o grupie 10,ale silnik chodzi dalej tak samo,zaczyna reagowac jak wcisne gaz tak do 2.75(w innym afn wtedy sa obroty rzedu 1000).Jak mu ustawie nizsza dawke np.5.2mg to jest ok z obrotami.Ale jest wtedy slaby,dlatego wole tak.Ale nie daje to spokoju,chce go zchipowac,wiec chce naprawic usterke.Aha proces postepuje,kiedys bylo ze szedl do 1500obr potem 1800 teraz okolo 2600.Moze to byc czujnik polozenia walu.Walcze z tym problemem juz prawie 2lata

Opublikowano

Kolego mój wujek miał podobny problem z obrotami w audi 80 tdi 90km i poszedł mu nastawnik. obroty samoczynnie szły w górę i samochód gasł i nie dało go odpalić. Ale w momencie ostygnięcia silnika wszystko wracało do normy. Może to nastawnik ci daje zwarcie i szaleje. To jest tylko moja sugestia nie musisz się do tego ustosunkować

Opublikowano

W nim to druga pompa i 4 nastawnik siedzi wiec watpie :naughty::kox:

Nic nigdy nie zgasl,trzyma idealnie 861 obroty.Ale jak delikatnie wciskam gaz to obroty sie powinny podwyzszyc do 1000 a tutaj ida w gore az do 2600

Opublikowano

Skoro wymieniałeś pompę i nastawnik, do tego potencjometr od gazu sprawny, to jedyne co zostaje to chyba sterownik silnika ?

Opublikowano

Skoro wymieniałeś pompę i nastawnik, do tego potencjometr od gazu sprawny, to jedyne co zostaje to chyba sterownik silnika ?

ten to juz czwarty