Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Temperatura po raz kolejny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam krótkie pytanie.

Po nagrzaniu silnika do 90 st (według wskaznika na desce) po włączeniu nawiewów na max temp i siłę temperatura na wskaźniku spada do 65-70. Czy to jest normalne przy mrozie -8 st (akurat tyle było.

Po wyłączeniu nawiewów temp powoli wraca na 90st. Czy to normalny objaw czy raczej juz się wybierać do ASO po termostat ?

Opublikowano

Akcja miała miejsce podczas jazdy czy na postoju?

Opublikowano
  • Autor

Podczas postoju. Podczas jazdy w sumie nie sprawdzałem ale z tego co kojarze jechałem grzałem i nic temp nie spadała.

Przyuważyłem to jak chowałem samochód do garażu.

Opublikowano

W AVF to raczej norma - mam to samo, tylko nie spada tak szybko i nie aż tyle.

Opublikowano
  • Autor

Mówisz że norma ?

Ja nie wiem bo to pierwsza moja zima z AVF-em.

Jak na normę to i tak mi się to dziwne wydaje. A w AFN-ie szwagra też to zaobserwowaliśmy po wymianie termostatu i do końca nie wiadomo czy działa poprawnie.

NIdługo postaram się zVagować autko i zobacze co wyjdzie.

Opublikowano

miro, a po jakim czasie w taki mróz 10' wskazówka dochodzi Ci do 90' ?

Opublikowano
  • Autor

Kurde dlugo schodzi. Od siebie jechałem do szwagra jakies 8 km później u niego poklekotałem troche pod domem (jakieś 10 minut) pojeździłem parę razy przód tył i było 90.

Z tym że to tylko na blacie. A czy silnik był rozgrzany to głowy nie dam sobie uciąć. Verus sprawdź czy u Ciebie też tak się dzieje jak włączysz nawiewy na maxa, czy spadnie Ci temp.

Opublikowano

Ja jak odpalam auto włacza się dodatkowe dogrzewanie silnika. Poza tym wcześniej używam webasto - rano 20-30min wcześniej odpalam i po wejściu do auta w środku jest ciepło a silnik ma 65-80' ( zależy jak duży jest mróz )

Bez wcześniejszej pracy webasta 90' mam po 10-15km jadąc bardzo spokojnie i faktycznie na postoju przy wł. ogrzewaniu temp spada trochę poniżej 90'. Generalnie im niższa temp na zewnątrz tym gorzej i chyba to jest normą z tego co piszą użytkownicy diesli. Gdybyś miał walnięty termostat różnice z temp byłyby widoczne częściej a nie tylko przy temp <8'C

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,3411.0/all.html

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za linka poczytam. Autko Vagowałem dawno bo w czerwcu jak kupiłem i jakoś czasu nie było żeby powtórzyć testy. Wtedy wszystko było ok.

A teraz niedość że mam notlaufy (ale to inny temat) to mnie jeszcze ta temperatura zdziwiła.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Verus. Pozazdrościć wypasu w aucie.. :notworthy::a4fan:

Opublikowano

ogrzewanie postojowe super sprawa i wplywa korzystnie na eksploatacje silnika - uruchamiamy praktycznie cieply silnik.

niektorzy koledzy montuja sobie klimatyzaje w samochodach, coz za problem zamontowac i ogrzewanie postojwe.

1. AVF i AWX powinny przy temperaturze -5C nagrzewac sie do temperatury 90C po przejecheniu 5-6km przy wyłaczonym ogrzewaniu.

2. chwilowy spadek temp po wlaczeniu nagrzewnicy jest zjawiskiem naturalnym jednak w trakcie jazdy powinna wrocic do poziomu 90C.

3. na biegu jałowym bardzo długo osiagaja temp 90C

Opublikowano

W AVB jest tak samo.

Opublikowano

1. AVF i AWX powinny przy temperaturze -5C nagrzewac sie do temperatury 90C po przejecheniu 5-6km przy wyłaczonym ogrzewaniu.

Nie ma takiej możliwości - chyba, że od razu z garażu wyskoczę na trasę i bez piłowania to też ciężko w te 5-6km. Raz na próbę jak na wskaźniku miałem około 60 stopni, to dałem mu do 3200 obr. i wtedy to chyba po takiej ilości km się rozgrzał do tych 90 stopni.

W innym przypadku nie ma szans.

Ostatnio po przejechaniu w Warszawie 12km silnik wchodzi mi zaledwie na 80 stopni (temp. -9 stopni).

Opublikowano

to raczej normalne bo u mnie tez temperatura spada na postoju przy wlaczonym na max ogrzewaniu.

tez mnie to troche dziwilo ale zauwazylem tez rowniez ze silnik znacznie szybciej sie nagrzewa jesli ogrzewanie jest w ogole wylaczone. i tak jak podgrzeje auto troche pogrzewaniem postojowym ok 30 min i pozniej jadac na wylaczonym ogrzewaniu temperature 90 stopni osiagam po okolo 2 km. normalnie to trwa znacznie dluzej ponad 10 km.

Opublikowano

jak jest na zewnatrz duzy mróz to jest normalne ze majac 90 stopni i zatrzymujac sie na chwile,to na wolnych obrotach temperatura spadnie przynajmniej w dieslach ale zaznaczam tylko podczas wiekszych mrozów.Jak jest kolo zera to raczej nie powinno tak juz robic ;)

Opublikowano
  • Autor

Tak jak piszesz Piotr przy wyższych temperaturach nic się takiego nie działo. Dopiero jak spadło poniżej -5 to zauważyłem takie coś.

Opublikowano

powtarzam raz jeszcze :)

gdy z termostatem jest wszystko w porzadku i ogrzewanie jest wylaczone, w warunkach miejskich, temp -5C, - (Poznań-jazda przewaznie 2-3 bieg) silnik nagrzewa sie na odcinku 5-6km. jezeli jedziemy ze stała predkoscia na wysokim biegu, oczywiscie 8-12km. oczywiscie przy wylaczonym ogrzewaniu.

spadek temperatury silnika po włączeniu ogrzewania jest spowodowany tym ze nagrzewnica zachowuje sie jak chlodnica, tyle ze zamiast oddawac cieplo na zewnatrz oddaje cieplo do wewnatrz. a w bardzo zimne dni termostat bardzo ogranicza przeplyw plynu chlodzacego przez chlodnice, tak wiec wlaczajac ogrzewanie fundujemy silnikowi dodatkowe chlodzenie, i dopoki termostat sie nie przymknie temperatura silnika troche spada. :)

heh, ciekawy jestem jakby sie zachowywał dieselek w 30st mrozie. :naughty:

Opublikowano

cze

powiem ze swojego podworka-10-12 kilosow spokojnej jazdy i dotyka 90-temp -10(dzis Gdansk :shocked:)nagrzewanie wlaczona na auto stopni 19 :thumbup:

Opublikowano

Zgadzam sie z Musashim. Bardzo trudno jest utrzymać silnikowi optymalną temp pracy na postoju w przypadku, gdy podczas bardzo niskich temp próbujemy nadmiernie ogrzewać wnętrze.

Pamiętajmy, że układ chłodzenia musi "dawać radę" zarówno w ekstremalnie niskich temp jak i w tych bardzo wysokich, przekraczających niejednokrotnie grubo ponad 30 stopni (dodajmy do tego jeszcze jazdę w korkach z klimą!) ;)

ciekawy jestem jakby sie zachowywał dieselek w 30st mrozie. :naughty:

Dłuższy okres osiągnięcia "90-tki", częstsze spadki temp na postojach, czy w korkach.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj zrobiłęm mały test i przy -6 st C przy wyłączonym ogrzewaniu na blacie pojawiło się 90 st po przejechaniu jakichś 7 km. Więc nie jest tak źle. Oczywiście jak stałem i włączyłem ogrzewanie temp spadła. Zobaczymy co się będzie działo jak będzie koło 0.

Opublikowano

to calkiem normalny objaw moim zdaniem tym bardziej przy takim mrozie :audi: