jacekm Opublikowano 4 Stycznia 2008 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Problem z kabelkiem jak w temacie Dzisiaj odebrałem kabelek,zainstalowałem na wyłaczonym necie,poszło OK Wyłaczyłem opcje samoaktualizacji.Podłączyłem sie do auta,zrobiłem test portu i wszystko było OK. Zabrałem sie do instalacji RNS-E. Kolejne podłaczenie kabla do auta zaowocowało brakiem komunikacji miedzy autem a laptopem Test portu wykazał "short to ground" Kabelek widziany,K2 OK tylko K1 lipa. Odinstalowywałem program i instalowałem na pozostałych USB, efekt ten sam W związku z tym że wtyczka bardzo cięzko wchodziła w gniazdo myślałem,że wypchneło jakiś pin z gniazda w samochodzie,po sprawdzeniu wszystkie są na miejscu. Na wyłączonym zapłonie dioda w fejsie jest zielona,po włączeniu zapłonu niestety robi się czerwona Mój stary kabel KKL pracuje poprawnie Do gniazda w aucie dochodzi 5 przewodów, KKL korzysta z 4 a HEX CAN ? Jak wyjąc gniazdo z tunelu auta ? (wiem,że jest na zatrzaski ale za diabła nie moge go wyjąć,gdzie podważyć,w którą stronę popchnąc itp) Czy może ktoś pomóc,doradzić ? Pozdrawiam i przepraszam za troszkę długawy opis
szogun0 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Jak zwarcie no to się nie podłączy. Sprawdź czy jest odpowiednie napięcie na linii K, bo jak będzie za niskie, to może widzieć jako zwarcie z masą. Gniazdo wyciąga się do dołu. Jak nie świeci zielona dioda na fejsie, to nie ma szans na połączenie. A może navi masz źle podłączone, albo przy niej coś zwiera?
jacekm Opublikowano 4 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zwory raczej nie ma,nie było powodu,no chyba,ze coś w navi ewentualnie w przejścu kostek iso Navi od Alvaro,raczej wykluczam uszkodzenie,odpala normalnie Na starym radiu taki sam obiaw,dioda na czerwono, bez włączonego zapłonu jest na zielono,właczam zapłon-dioda czerwona Stary kkl smiga Jedyna trudność to bardzo ciężo wchodzacy wtyk kabla do gniazda ale to czesto bywa,myslałem,że może wypchnąłem jakiś pin w gniazdku ( do czego jest ten 5 przewód ? ) Może jakiś link do rozmieszczenia przewodów w gnieździe ? Znalazłem ale tylko na 4-pinowe
demoralizator Opublikowano 5 Stycznia 2008 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Na forum www.vw-passat.pl w dziale diagnostyka vag jest temat o aktualizacji automatycznej programu do nowszych wersji. Nadpisuje ci pamięć w fejsie i kabelek wędruje niestety do kosza.Takie małe zabezpieczenie przed nieoryginalnymi kablami.
jacekm Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2008 Ta opcja została wyłączona zanim neta włączyłem. "The VAG-COM DIG cable is only available to the software version of 704.1 (Data version: 20070422). Never try to update it on Internet or it definitely will cause unavoidable hardware damage." Taka mam wersję w zakładce About w VAG-u. Program więc sie nie zaktualizował Możliwość wyłaczenia aktualizacji jest w : 1 Options 2 User Interface and Identyfication 3 W Check for free updates ustawiamy "Do not check updates" 4 Zatwierdzamy i po sprawie Chyba, że ktoś sam zaktualizuje Program przed każdym uruchomieniem ostrzega przed aktualizacją To takie małe info dla potomnych. U mnie ta opcja uszkodzenia odpada,pisałem o tym w pierwszym poscie
marewel Opublikowano 5 Stycznia 2008 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Ja mam taki kabelek i dopalilem na nim program Vag-com PL,nawet zadzialal ale tylko raz
jacekm Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2008 Problem rozwiazany Wymontowałem cały tunel,udało sie dopiero wyjać gniazdo. Piny wpięte prawidłowo. Podłczyłem fejs na wyjetym gnieździe i ....działa. Najwidoczniej problem leży na styku fejs-gniazdo. Troszkę dziwne bo "wchodził" do końca tylko,że z trudem, no i po pierwszym podłaczeniu działał Zostawię chyba gniazdo luzem pod popielniczka i bedzie OK Pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi