pila24 Opublikowano 15 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Ja ustawiam to z lampą podpiętą pod zasilacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_mk2 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 19 godzin temu, pila24 napisał: Ja ustawiam to z lampą podpiętą pod zasilacz a możesz napisać w które piny w lampie się wpinasz i jakiego zasilacza używasz?? Też o tym myślałem, ale nie miałem pomysłu jak wykonać takie połączenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pila24 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 2 godziny temu, Lukasz_mk2 napisał: a możesz napisać w które piny w lampie się wpinasz i jakiego zasilacza używasz?? Też o tym myślałem, ale nie miałem pomysłu jak wykonać takie połączenie. Zasilacz labolatoryjny,można kupić poniżej 100 zł. A rozpiska pinów tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_mk2 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) jakie parametry musi mieć taki zasilacz, domniemywam, że 12V, a co jeśli chodzi o ampery??? Można by np podłączyć lampę pod zwykły prostownik?? Edytowane 16 Marca 2020 przez Lukasz_mk2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pila24 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) Można sobie policzyć przetwornica pobiera 35W czyli 35/12= 2,91 A Do tego żarówka h7 55w - 55/12= 4,58A Wychodzi niecałe 8 amperów,ale tak na serio lepiej wziąć mocniejszy sporo,mój na lini 12V ponad 10A i zabezpieczenie przeciw zwarciowe Najlepiej się podłączyć przez uciętą wtyczkę lampy Edytowane 16 Marca 2020 przez pila24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_mk2 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 no to raczej d..pa, nie znajdę takiego zasilacza - będę musiał podłączyć to pod auto i się mordować z odłączaniem i regulacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pila24 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 19 minut temu, Lukasz_mk2 napisał: no to raczej d..pa, nie znajdę takiego zasilacza - będę musiał podłączyć to pod auto i się mordować z odłączaniem i regulacją Sorry pomyłka,mam 33A na lini 12V. A zasilacz to przeróbka zwykłego zasilacza ATX. Koszt mały a mocy masz z dużym zapasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_mk2 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) mam coś takiego jak na zdjęciu. Tylko jak to uruchomić?? które piny muszę zewrzeć w złączu ATX, aby się włączył?? i z których pinów wyprowadzić zasilanie do lamp?? Edytowane 16 Marca 2020 przez Lukasz_mk2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pila24 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Masz 2 linie 12V,słabszy ale też da rade. Tutaj masz opis ,koszty przeróbki to własny czas i kilkanaście złotych na materiały Przeróbka zasilacza ATX na warsztatowy » grylewicz.pl GRYLEWICZ.PL Prawdopodobnie liczba opisów przeróbki komputerowego zasilacza ATX na warsztatowy jest nieskończona. I nic w tym dziwnego - po skróceniu wiązki przewodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_mk2 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 4 godziny temu, pila24 napisał: Masz 2 linie 12V,słabszy ale też da rade. Tutaj masz opis ,koszty przeróbki to własny czas i kilkanaście złotych na materiały Przeróbka zasilacza ATX na warsztatowy » grylewicz.pl GRYLEWICZ.PL Prawdopodobnie liczba opisów przeróbki komputerowego zasilacza ATX na warsztatowy jest nieskończona. I nic w tym dziwnego - po skróceniu wiązki przewodów zrobiłem coś takiego jak na zdjęciu - myślisz, że będzie ok?? nie rozumiem zbytnio o co chodzi z tymi dwoma liniami - czy +12V i -12V to dwie osobne linie?? W opisie który zalinkowałeś autor pisze o rezystorach, jak dobrze rozumiem jak nie robię żadnych diod to mnie one nie dotyczą?? Sory za głupie pytania, ale elektronik ze mnie żaden ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pila24 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Trzeba linie 5v obciążyć sztucznie,stąd te rezystory. Wkleje masz inny opis z wyjaśnieniem. A masz 2 osobne linie 12V z mniejszą wydajnością,lepiej jest z jedną mocniejszą linią. Zasilacz warsztatowy ze starego zasilacza ATX - poradnik Zrób to Sam MAJSTERKOWO.PL Potrzebujesz mocny i stabilny zasilacz warsztatowy? Przerób sobie stary zasilacz ATX na dobrej klasy zasilacz laboratoryjny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_mk2 Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 jednak nie ogarnąłem tego zasilacza i założyłem lampy na auto - teraz czekam do wieczora i zobaczę co z tego wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pila24 Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Ogólnie to wiązka z h7 musi trafiać w miejsce gdzie światło z projektora przechodzi w oświetlanie pasa o pobocza. Na filmiku masz pokazane jak wyglądają zgrane światła.Trzeba odłączyć przesłone bixa pierw by światło z niego nie nakładało się na wiązkę z h7. 20200124_154644_1.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_mk2 Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 jestem już po testach nocnych - generalnie muszę przyznać, że stare H7 to świeciły jak lampy naftowe. Z tego co widać to ustawienie chyba uda się skorygować samą regulacją - ale może jestem w błędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pila24 Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 (edytowane) Prawa lampa słabiej świeci i wiązka trochę inaczej na wyjściu wygląda,palniki różne masz? Ustawienie wysokości można w pewnym zakresie skorygować,ustaw światła tak by ich górne części wiązki światła w 1 lini były. Edytowane 17 Marca 2020 przez pila24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_mk2 Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 (edytowane) obecnie mam założone palniki, które dostałem razem z lampami, na razie poustawiam wszystko na nich, a jak już będzie wszystko git to wsadzę nowe, które kupiłem już z rok temu w ASO Edytowane 17 Marca 2020 przez Lukasz_mk2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pila24 Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 (edytowane) Lewą podnieś a prawą opuść tak by się spotkały na środku i powinno być ok z wysokością. Edytowane 17 Marca 2020 przez pila24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_mk2 Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 tak właśnie mam zamiar zrobić, do puki nie założę samopoziomu to na stację diagnostyczną z tym nie pojadę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_mk2 Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 (edytowane) tak wyglądają długie: VID_20200317_184803 (1).mp4 Edytowane 18 Marca 2020 przez Lukasz_mk2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_mk2 Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Dziś z uwagi na piękne okoliczności przyrody i ogólne ciepło, postanowiłem wyregulować sobie bixy i ku mojemu zaskoczeniu okazało się że nie mam otworów w błotnikach, które pozwoliłyby wsadzić imbusa i wyregulować światła góra/dół - czy jak auto nie miało fabrycznych bixów to zakładali inne błotniki?? A jeśli to norma to dysponuje ktoś jakimś szablonem, który pozwoliłby wywiercić dziury w odpowiednich miejscach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi