Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AGB] Głośna praca skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co może powodować "wycie" skrzyni biegów? Słyszalne na 3 i 4 biegu najbardziej.

Zmieniłem skrzynie, a w niej synchro od 1,2,3 biegu, całe graty od 2-ki i atak koło przełożone z mojej starej skrzyni, operacja ta miała zlikwidować odgłos, ale niestety nic to nie zmieniło.

Problem będzie zgłebiany dalej w warsztacie, ale może ktoś ma jakieś sugestjie?

Opublikowano

łozyska sprawdzone? mysle sobie ze przycyzny moze trzeba szukac w mechanizmie roznicowym. wyglada na to ze halas sie nasila ze wzrostem predkosci samochodu.

a jak jest na luzie? sluchales jaka jest roznica w halasie ze skrzyni jadac z taka sama predkoscia na 3, 4 , 5 biegu? jezeli halas jest taki sam to raczej cos w mechanizmie roznicowym lub to problem lozysk walka odbiorczego skrzyni.

Opublikowano

Nie wiem czy,łożyska sprawdzone, hałas nie nasila się ze wzrostem prędk.., jest nawet iodwrotnie. Na 5 i 6 biegu nie słychać już tego odgłosu, na luzie jest cicho. jeżeli chodzi o głośność na 3 i 4 b. to jest podobna. Na 1 i 2 -ce też jest słyszalna, ale z mniejszą intensywnością.

Dzięki Musashi za rozjaśnienie sytuacji

Opublikowano

Kiedys skrzynia wyła, jak sie ja za mocno skreciło :decayed:. Nie znam budowy skrzynki od S4, ale moze byc podobnie. Sa jakies podkladki redukcyjne lub inna regulacja w szczegolnosci na przekladniach katowych(takich jak atak i kolo w mechanizmie roznicowym)?

Opublikowano

zaraz sprawdze[br]Dopisany: 12 Styczeń 2008, 12:48 _________________________________________________sa podkladki regulacyjne w mech roznicowym (sa 4 pkt regulowane). podobnie sa podladki regulacyjne walka napedowego skrzyni.

Opublikowano

Po wymianie skrzyni zaczął wyć torsen :blink:

Ciekawa teoria...

Opublikowano

torsen raczej odpada podobnie jak mechanizm roznicowy. przy tej samej predkosci na roznych biegach halasowaloby tak samo mozna bybylo wtedy wyciagac takie wnioski.

raczej ja widze w takim wypadku problem ktoregos z elementow wałka gónego w szzczególnosci lozysk

Opublikowano

Czy u Ciebie to "wycie skrzyni" bardziej słyszalne jest podczas obciążenia (podczas przyspieszania), a jak jedziesz stałą przędkością to jest prawie niesłyszalne, na luzie nic nie słychać?

Opublikowano

Czy u Ciebie to "wycie skrzyni" bardziej słyszalne jest podczas obciążenia (podczas przyspieszania), a jak jedziesz stałą przędkością to jest prawie niesłyszalne, na luzie nic nie słychać?

Dokładnie tak.
Opublikowano

Co może powodować "wycie" skrzyni biegów? Słyszalne na 3 i 4 biegu najbardziej.

Zmieniłem skrzynie, a w niej synchro od 1,2,3 biegu, całe graty od 2-ki i atak koło przełożone z mojej starej skrzyni, operacja ta miała zlikwidować odgłos, ale niestety nic to nie zmieniło.

Problem będzie zgłebiany dalej w warsztacie, ale może ktoś ma jakieś sugestjie?

Nienaturalny odgłos pracy skrzyni biegów może pochodzić z:

1.Łożyska poszczególnych biegów.

2.Łożyska wałka atakującego.

3.Łożyska przekładni głównej ( w quattro jest tam ich sporo)

4.Uszkodzenie zębów przekładni głownej.

5.Nieprawidłowy montaż przekładni głównej (''naciąg'' łożysk przekładni)

6.Hałas może pochodzić również z układu przeniesienia napędu np. łożysko podpory wału.

Opublikowano

no tak ale 3,4,5,6 odpada, przeciez gdy jest ta sama predkosc a biegi rozne to akurat na te elementy dzialaja te same sily.

Opublikowano

witam... u mnie jest podobna sytuacja. Hałas jest tak dokuczliwy , że nie słyszę już pomruków silnika . Hałas nasla wraz ze wzrostem prędkości i nie zależy od aktualnego biegu ( szumi również na luzie). Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny.. z góry dziękuję...

Opublikowano

A kiedy naciskasz sprzęgło jest cisza, czy też szumi?