Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Sposoby na pozbycie się brzydkiego zapachu w aucie (papierosów)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

znalazłem tylko jeden wątek na forum odnośnie tego tematu. A myślę sprawa dotyczy bardzo wielu naszych autek. Jakie znacie sposoby, aby pozbyć się zapachu fajek (i nie tylko)?

Czytałem o praniu tapicerki (w profesjonalnej firmie), ale nie wiem czy to da oczekiwany skutek :wallbash:. Ja prałem sam i efekt ładnego zapachu starczył na kilka dni :thumbdown:

Ktoś napisał na forum także o sposobie z kawą :gwizdanie:...

Opublikowano

mam ten sam problem,poprzedni właściciel palił,ale zarzekał sie że nie :shocked: ale ja nie pale wiec wyczułem :) ,bede prał tapicerke w sobote to dam znać co i jak ,oczywiście nie sam, tylko profesjonalista sie tym zajmnie

Opublikowano
  • Autor

samo ozonowanie nic chyba nie da, bo całe auto (w tym tapicerka) jest tym przesiąknięte :kwasny: może lepszy efekt się otrzyma się robiąc dwie rzeczy na raz: ozonowanie + pranie tapicerki...

Opublikowano

dzwoniłem do tych gośći i robia wszystko i nie są bardzo drodzy tylko dla mnie za daleko http://www.carwellness.pl

Opublikowano

pozbyłem się zapachu palonych papierosów w następujący sposób: do naczynia np. patelnia duża wlałem 250mil denaturatu i postawiłem na podłodze w samochodzie, pozamykałem drzwi,okna. Samochód stał w garażu do czasu odparowania denaturatu, następnie wietrzenie. Fakt ,że 2 dni czuć było"dyktę " ale po tym czasie było ok.

Opublikowano

ja oddalem firmie zajmujacej sie praniem/czyszczeniem aut, całe brudy, podusfitke itd. super wyczyscili... koszt. juz dokladnie niepamietam ale 120-150zl za auto, a dodam ze wczesniej kupilem preparaty pianki i inne cuda, i nie zdały rezultatu, tak jak ja chcialem, a mialem plamy po kawie itd. po starych wlascicielach na siedzeniach, pzdr

Opublikowano

tez polecam ozonowanie

Opublikowano

Ozonowanie klimy niszczy grzyby w układzie klimatyzacji ale nie wytępi zapachu fajek ze środka auta. Zasadniczo nic nie pomoże w całkowitym pozbyciu się zapachu, jeśli przez dłuższy czas ktoś palił w aucie. Wiem to z autopsji bo paliłem w aucie i z czasem nawet mi to przeszkadzało. Prałem tapicerkę po wyciągnięciu całej z auta i tylko zmniejszyło to zapach. Polecam sposób z kawą ze względu na jej higroskopijne właściwości. Słyszałem też o sposobie z kadzidełkami, mianowicie kładziesz jedną sztukę na nawiewie na szybę (oczywiście nieodpalone) i powinno to pomóc, ale nigdy tego nie próbowałem.

Opublikowano

Podobno w samochodach po powodzi pozbywa się smrodu wkładając gdzieś do środka kostkę zapachową (taką do wc) albo jakiś odświeżacz (też z wc :decayed:) i zostawia na 2-3 dni na słońcu. Kostka się rozpuszcza a zapach wsiąka w tapicerkę. Ile w tym prawdy, nie wiem ale tak słyszałem :wink4:

Opublikowano

Podaj ten sposób na kawe? Na czum to polega?

Opublikowano
  • Autor

rozsypujesz kawę lub wsypujesz do jakiegoś pojemnika i trzymasz w aucie. ponoć pochłania zapach :gwizdanie: ale jeszcze tego nie sprawdziłem

Opublikowano

rozsypujesz kawę lub wsypujesz do jakiegoś pojemnika i trzymasz w aucie. ponoć pochłania zapach :gwizdanie: ale jeszcze tego nie sprawdziłem

z tą kawą, to słyszałem, że jak w lodówce coś "zdechnie" i jest przykry zapach, to też dobrze jest wsadzić do środka kawę w jakimś pojemniku, podobno w miarę dobrze wyciągnie "niemiłe" zapachy.

Opublikowano

Kolego jak widzę w Twoim opisie bywasz czasami w Poznaniu a to nie daleko Bydgoszczy, ja miałem podobny przypadek tylko że u mnie śmierdziało tytoniem (auto z Holandii, więc tytoń też inny:):)), za pranie całego auta 180zł, (a4 b5 kombi) , u mnie smród zanikł, a i zaraz wygląda higieniczniej. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

kawa pochlania zapach oddajc swoj aromat wciaga wilgoc i smrod :) musialbys czesto wymieniac rozsypywana kawe podobno to dziala ale tez pokrojona cytryna schowana np. W skarpete(czystą :P) zostaw az wyschnie mozna wozic kilka dni zabija smrod np. w przepoconych butach wiec mozna sprobowac w aucie.

Opublikowano

Kolego jak widzę w Twoim opisie bywasz czasami w Poznaniu a to nie daleko Bydgoszczy, ja miałem podobny przypadek tylko że u mnie śmierdziało tytoniem (auto z Holandii, więc tytoń też inny:):)), za pranie całego auta 180zł, (a4 b5 kombi) , u mnie smród zanikł, a i zaraz wygląda higieniczniej. Pozdrawiam

Potwierdzam, tylko pranie tutaj da rade. W Cordobie próbowałem domowych sposobow i ni chu chu.

Samemu nie mając doświadczenia a wypożyczając sprzęt do prania też mało zdziałasz. No chyba ze sie teoretycznie obcykasz gdzies :naughty:

Opublikowano

Może spróbować najpierw ozonowanie a potem jakaś pianka do prania tapicerki mało inwazyjna np. tuf tuf (z tego co pamiętam)

Opublikowano

Kompleksowe pranie tapicerki + odgrzybianie lkimy powinno rozwiązać problem smrodu po papierosach :wink4:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Rowniez polecam kompleksowe pranie. Ja znalazlem mobilna myjnie parowa. Przyjechal facet porzadnie wypral wszystko karcherem, plastiki i cala reszte para. Teraz jest czysciutko i pachnaco. Koszt 150 zł, ale efekt naprawde swietny.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja miałem podobnie jak wracałem z wakacji i klima padła :P 4 osoby były mokre od potu, potem nie dało sie do auta wejść tak śmierdziało. Nic nie pomogło tylko pranie tapicerki karcherem (100zł) widać wtedy ile brudu, kurzu itp jest w fotelach