Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

SPOCIKI KRAKOWSKIE - WTOREK godzina 20:00 Galeria Kazimierz!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, edraven napisał:

Jak coś ma się wysypać to i tak się wysypie, tuning zwyczajnie ujawnia słabe ogniwo. Jak ktoś się obawia to po prostu nie modzi auta. 

i to jest właśnie słowo klucz

tuner sprzedaje chipa a to co w tym czasie dzieje się ze skrzynią to nie jego brożka byle się nie rozsypała u niego na wałkach a potem to już będzie  , że klient przekręcił bo pewnie butował a czy hamownia zabrała jej 1 , 5 czy 10kkm "życia" tego nikt pewnie tak naprawdę się nie dowie.

od razu mówię nie piję do ciebie po prostu to taki biznes żeby sprzedać chipa musisz zrobić to o co się spieramy a że mamy inne zdanie na temat czy to szkodzi skrzyni to inna sprawa

i jeszcze jedno temat tyczy się decyzji Radka i przebiegu auta bo np. w s-tronicach jest obcja tzw. wolnego koła i skrzynia ma taką opcję że przejdzie w tak zwany luz po zdjęciu nogi z pedału gazu w ustawieniach trybu jazdy efficiency ale to nie jest też typowa skrzynia hydrokinetyczna więc może w s-tronicach jest to inaczej rozwiązane niż w tipach.

Edytowane przez FANTOMAS

• Odpowiedzi 121,5 tys.
  • Wyświetleń 4,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
29 minut temu, edraven napisał:

tu dobrze widać i można sobie ocenić ile czasu skrzynia goni grubo ponad 100km/h przy min. obrotach

Z ciekawości jaka jest skrzynia w RS7 tip czy s-tronic ?

Edytowane przez FANTOMAS

Opublikowano
2 hours ago, Radekst said:

Edraven, nie kumasz o co chodzilo. Ja wlasnie probowalem takim dwom na spocie uzmyslowic ze NIE DA SIE zrobic hamowni bez zrzucania na N. Natomiast oni uwazali, "ze pier*ole". Dla tego dzwonilem, potwierdziles tylko moje slowa.

Radek jeśli chodzi o mnie to byłem po prostu zdziwiony. Hamowałem w życiu raz auto z manualna skrzynią i nawet nie przywiązywałem uwagi czy ktoś wrzucał luz czy nie i po co. Nie kłóciłem się tylko byłem po prostu zdziwiony. Nie znam się na mechanice ani na żadnych tuningach. Zadzwoniłeś do Krzyśka, który powiedział jasno, ze inaczej nie da się zmierzyć mocy i przystałem na to. Nikt się z Tobą nie kłócił, ani ja, ani Cuber, ale obaj twierdziliśmy tak samo jak Krzysiek, że mimo wszystko nie ma co dramatyzować. A to jak Ty podszedłes do hamowania auta z automatyczna skrzynią to Twoja sprawa, zrobiłeś co uważałeś za słuszne i spoko :) 

Edytowane przez skotyman

Opublikowano
1 hour ago, FANTOMAS said:

tu dobrze widać i można sobie ocenić ile czasu skrzynia goni grubo ponad 100km/h przy min. obrotach

Z ciekawości jaka jest skrzynia w RS7 tip czy s-tronic ?

W RS6/RS7 jest tip montowany :) 

Opublikowano
12 godzin temu, FANTOMAS napisał:

Myślisz że producent hamuje 100% aut ? jeśli już to robi to wyrywkowo i myślę , że nikt z nas nawet o tym nie wie bo czego oczy nie widzą tego sercu nie żal bo jak sprawdzisz w jakim stanie w środku są bebechy skrzyni w momencie zakupu auta ? skąd możesz wiedzieć , że akurat twoje auto trafiło z taśmy na hamownię a potem na lawetę i do salonu ? chyba że producent jest na tyle uczciwy że takie auto idzie dalej na inne testy a potem na żyletki .

Producenci nie hamują samochodów, hamują sam silnik bez skrzyni biegów

Znalezione obrazy dla zapytania hamownia silnikowa

https://automatykab2b.pl/technika/43534-modernizacja-hamowni-w-zakladzie-produkcyjnym-silnikow-spalinowych-do-samochodow-osobowych

Opublikowano

Nie będę cytował kolejnego cytowania cytowania.

Owszem ciśnienie smarowania na N spada, ale dalej skrzynia dostaje olej, ale mniej.

Druga sprawa , niech każdy oceni sam czy kilka bądź kilkanaście sekund pracy na biegu jałowym w trakcie pomiaru zrobi takie spustoszenie (zwłaszcza że skrzynia puszczona na N jest odciążona, więc ciśnienie smarowania nie mus być aż tak duże jak w przypadku zapiętego biegu)

Trzecia sprawa, tryb P jest trybem podobnym do N tylko z mechaniczną blokadą wałka zdawczego. Czy nie trzymamy auta na trybie P jak czekamy w aucie na parkingu aż baba wróci z biedry? Swoją drogą trzeba pamiętać że kolejność zatrzymywania auta do postoju to hamulec nożny, hamulec postojowy i dopiero tryb P, po to żeby nie wy***ać tej blokady na amen (zwłaszcza jak się mieszka w terenie pagórkowatym)

Dużo gorszym przypadkiem jest sytuacja z hamowaniem samochodów 4x4 (dot. wszystkich dopinanych napędów) na rolkach na hamowni z niezsychronizowanymi osiami pomiarowymi. nieogarnięty operator źle rozpoczynając pomiar lub robiac pomiar nieprzygotowanym autem może nieświadomie doprowadzić do spięcia drugiej osi jeżeli sterownik uzna że właśnie potrzebuje napędu 4 kół. 

Opublikowano

Tak to czytam i czytam i drapię się w głowę i dalej czytam i tak sobie myślę: sprzęgło, które zaprojektowane jest aby ciągnąć przyczepę przy maksymalnym załadowaniu samochodu w górach w 50 stopniowym upale ma się zepsuć po wbiciu trybu N i swobodnym spadku prędkości.

Strasznie to to papierowe.

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, Radekst napisał:

Szkoda, ze na spocie nie klaskales jak mowilem dokladnie to co Edraven tylko wygadywales jakies farmazony.

Słucham jakie farmazony ?

Radek o czym Ty pier.....  

Zadałem pytanie , ile Ci wyszło odpowiedziałeś ze nie wiesz ale mniej wiecej 240-250 ,  stad kolejne pytanie dlaczego ? odpowiedziałeś że nie hamowałeś i rzuciłeś sie z pretensjami do Nas że jak to to nie wiecie ze nie hamuje się automata gdyż wyrzucenie na N może spowodować uszkodzenie mi skrzyni.....   okazuje sie ze cały świat się myli hamując eSy , eRSy AMG itd itp 

Wtedy wszyscy ku zaskoczeniu przecierali oczy , zadzwoniłeś do Krzyska .... z pytaniem czy podczas hamowania automatu wyrzuca sie na N ..... ale nie zapytałeś czy to szkodzi i od razu stwierdziłęś  ze uszkodzi skrzynie bo dla Ciebie było to oczywiste ....

Równie dobrze mogłes kupic boxa na alliexpres ..... ;) 

ps. hamownia nie tylko mierzy moc ale pokazuje inne rzeczy na wykresie ;)  np. w jakiej kondycji jest Twój silnik , Turbina etc 

Opublikowano
  • Autor
10 godzin temu, skotyman napisał:

Nikt się z Tobą nie kłócił, ani ja, ani Cuber, ale obaj twierdziliśmy tak samo jak Krzysiek, że mimo wszystko nie ma co dramatyzować. A to jak Ty podszedłes do hamowania auta z automatyczna skrzynią to Twoja sprawa, zrobiłeś co uważałeś za słuszne i spoko :) 

Dokładnie wraz z tym ze pierwszy raz słyszymy ze nie mozna hamujac automata wyrzucić na N bo uszkodzi skrzynię ;) 

Opublikowano
  • Autor

Zresztą nie ważne , ile osób tyle teorii kazdy robi jak uwaza po temacie 

Opublikowano

Ale pierd*lisz bajki. Nie mowilem, ze nie wolno robic hamowni w automacie, tylko, ZE JA NIE ROBILEM BO SIE OBAWIALEM O STAN SKRZYNI. W d*pie mam to czy ty robisz hamownie czy nie, JA nie robilem bo sie obawialem, ze moze to pociagnac za soba jakies konsekwencje w postaci uszkodzenia skrzyni. A dzwonilem do Krzyska po to, ze ty z drugim kolega mowiliscie, ze podczas pomiarow nie wrzuca sie automata na N. Wiec skoncz wypisywac te herezje.

Koncze z toba dyskusje bo jest to strata czasu na odnoszenie sie do twoich wyimaginowanych teorii i opowiesci.

Edytowane przez Radekst

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, Radekst napisał:

Ale pierd*lisz bajki. Nie mowilem, ze nie wolno robic hamowni w automacie, tylko, ZE JA NIE ROBILEM BO SIE OBAWIALEM O STAN SKRZYNI. W d*pie mam to czy ty robisz hamownie czy nie, JA nie robilem bo sie obawialem, ze moze to pociagnac za soba jakies konsekwencje w postaci uszkodzenia skrzyni.

Koncze z toba dyskusje bo jest to strata czasu na odnoszenie sie do twoich wyimaginowanych teorii i opowiesci.

Radek po pierwsze to hamuj troszkę bajerę do mnie  ! Po drugie brednie teraz opowiadasz aż sie słuchac tego nie da ! Odrwacasz kota ogonem ( jak Jarek K. )  

Kolejna rzecz jakich teorii i opowiesci skoro Ja na spocie z Tobą zamieniłem jedno zdanie na ten temat ! Człowieku ocząśnij się ! Nie pleć głupot ! 

Jasno mówiłeś ze jak sie hamuje to się skyrznia może uszkodzić  gdy wrzucisz na N !  I dlatego nie hamowałeś Audi!  Stad tez padło stwierdzenie to jak wszyscy tunerze na swiecie hamują automaty ?  ( moze nie słuchałeś należycie o czym rozmawialiśmy z Skotyman ) 

Wtedy zadzowniłeś do Krzyska z zapytaniem jak sie hamuje i powiedział ze wyrzuca się na N .......   

Tyle w temacie 

Opublikowano

Nie do wiary co za bajkopisarz...

Opublikowano

8 minutes ago, Cuber said:

Kolejna rzecz jakich teorii i opowiesci skoro Ja na spocie z Tobą zamieniłem jedno zdanie na ten temat ! Człowieku ocząśnij się ! Nie pleć głupot ! 

Jasno mówiłeś ze jak sie hamuje to się skyrznia może uszkodzić  gdy wrzucisz na N !  I dlatego nie hamowałeś Audi!  Stad tez padło stwierdzenie to jak wszyscy tunerze na swiecie hamują automaty ?  ( moze nie słuchałeś należycie o czym rozmawialiśmy z Skotyman ) 

Dokładnie. Zamieniliśmy w sumie 2 zdania z Tobą i zaczęliśmy się zastanawiać jak w takim razie innych tunerzy hamują automaty. Nikt nikogo nie pouczał jak powinno się to robić, bo ani ja, ani Cuber nie mamy takiej wiedzy. Krzysiek rozwiał wszystkie wątpliwości i nie wiem po co wałkować ten temat. Radek wyluzj. Każdy robi jak uważa i nikt nie ma z tym problemu. 

Edytowane przez skotyman

Opublikowano
4 minuty temu, skotyman napisał:

Każdy robi jak uważa i nikt nie ma z tym problemu. 

+1

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, skotyman napisał:

Dokładnie. Zamieniliśmy w sumie 2 zdania z Tobą i zaczęliśmy się zastanawiać jak w takim razie innych tunerzy hamują automaty. Nikt nikogo nie pouczał jak powinno się to robić, bo ani ja, ani Cuber nie mamy takiej wiedzy. Krzysiek rozwiał wszystkie wątpliwości i nie wiem po co wałkować ten temat. Radek wyluzj. Każdy robi jak uważa i nikt nie ma z tym problemu. 

Skoty , okazuje się że jednak mówiliśmy coś innego . 

13 minut temu, Radekst napisał:

Nie do wiary co za bajkopisarz...

Wyjaśnij gdzie te bajki ? Bo zaczynasz opowiadać i siać propagande jak TVP 

Opublikowano

Skoncz juz.

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, Radekst napisał:

Skoncz juz.

Sam skończ !  

Opublikowano
40 minut temu, Radekst napisał:

Skoncz juz.

Radek, bo mam takie nieśmiałe pytanie... Po jakiego ch... już drugi raz umawialiśmy się na program a ty pojechałeś do kogoś innego? Jak chcesz pogadać to wystarczy się odezwac bez deklaracji. Ale nie stresuj się nic nie straciłem bo i tak wiedziałem że zrobisz po swojemu. Aż się ciśnie , ups i did it again bo z B5 było to samo. 

Opublikowano
13 minut temu, edraven napisał:

Radek, bo mam takie nieśmiałe pytanie... Po jakiego ch... już drugi raz umawialiśmy się na program a ty pojechałeś do kogoś innego? Jak chcesz pogadać to wystarczy się odezwac bez deklaracji. Ale nie stresuj się nic nie straciłem bo i tak wiedziałem że zrobisz po swojemu. Aż się ciśnie , ups i did it again bo z B5 było to samo. 

nie umawialismy sie na konkretne terminy, mowilem tylko, ze bede chcial zrobic program w niedalekiej przyszlosci.

faktycznie, najpierw chcialem robic program u ciebie (nie ukrywam, ze z racji nizszej ceny), ale stwierdzilem finalnie, ze przy okazji rozrzadu, uszczelnienia silnika i kilku innych pierdół od razu zrobie program u tego samego tunera co zawsze, zeby w razie 'W' nie bylo zbednej spychologii na inny serwis. Gdyby nie to, ze wysrala sie pompa wody, to mozesz wierzyć lub nie, ale robilbym program u ciebie, chocby ze wzgledow oszczednosciowych, a wiem, ze robiles nie jednej osobie od nas program i wszyscy sa zadowoleni, wiec mialem zaufanie, ze zrobisz to dobrze.

a odnosnie B5 to nie przypominam sobie zebym wspominal, ze chce jakies mody robic u Ciebie gdyz od samego poczatku moim autem zajmowal sie tylko jeden serwis (zarowno pod wzgledem napraw eksploatacyjnych jak i tuningu) i systematycznie przez 4-5 lat wprowadzalismy coraz to nowsze zmiany.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Konto

Nawigacja

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.