Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

SPOCIKI KRAKOWSKIE - WTOREK godzina 20:00 Galeria Kazimierz!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Radekst napisał:

a odnosnie B5 to nie przypominam sobie zebym wspominal, ze chce jakies mody robic u Ciebie gdyz od samego poczatku moim autem zajmowal sie tylko jeden serwis (zarowno pod wzgledem napraw eksploatacyjnych jak i tuningu) i systematycznie przez 4-5 lat wprowadzalismy coraz to nowsze zmiany. 

Koledzy, może ktoś odświeży pamięć Radkowi?

Przy okazji, multi w B8 Marcina

Audi A4 B8 Multitronik.jpg

Edytowane przez edraven

• Odpowiedzi 121,5 tys.
  • Wyświetleń 4,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ale wy sie kochacie. 

Opublikowano
4 minuty temu, edraven napisał:

z checia bym sobie przypomnial

1 minutę temu, OGr napisał:

Ale wy sie kochacie. 

o, i jest nawet osoba odpowiedzialna za moje wybory odnosnie tunera, jeszcze za czasow B5 :D

Opublikowano
9 minutes ago, edraven said:

Przy okazji, multi w B8 Marcina

Audi A4 B8 Multitronik.jpg

Przyrost bardzo fajny biorąc pod uwagę co wyszło w serii :thumbup1:

Opublikowano
Teraz, skotyman napisał:

Wszystkie Multi mają słabiutka serie, silnik zdrowy. W manualu ten sam soft miałby 180KM i 400Nm. Wcześniej przywróciłem Marcinowi pierwotną wersję softu sprzed akcji serwisowej.

Opublikowano

Powitać :hi:

Panowie nie ma co się obrażać o głupoty, dajcie już spokój. Wiem że była pełnia ale to przemija :lol1: relax

Fajny przyrost mocy u Marcina. Na pewno odczuł to pod nogą :kox:

Edek jak zwykle profi robota ?

edit:

Kto się wybiera w tym roku do Bukowiny?

Edytowane przez D4NTE

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, D4NTE napisał:

Kto się wybiera w tym roku do Bukowiny?

Patrz na listę ;) 

Opublikowano
W dniu 31.01.2019 o 09:41, edraven napisał:

Owszem ciśnienie smarowania na N spada, ale dalej skrzynia dostaje olej, ale mniej.

Krzysiek mam Cię naprawdę za kumatego w te klocki ale nie wiem jak mam ci to już tłumaczyć.

Może tak...
W fizyce jest coś takiego jak termodynamika ciał stałych w której  jedno z twierdzeń  w uproszczeniu brzmi  prędkość +tarcie = wytworzeniu energii cieplnej.
Czyli w skrócie
 duża prędkość obrotowa + mniej oleju = wyższa temp. tarczek
wyższa temp. tarczek + mniej oleju = krótsze życie tych elementów

Druga sprawa , niech każdy oceni sam czy kilka bądź kilkanaście sekund pracy na biegu jałowym w trakcie pomiaru zrobi takie spustoszenie (zwłaszcza że skrzynia puszczona na N jest odciążona, więc ciśnienie smarowania nie mus być aż tak duże jak w przypadku zapiętego biegu)

Czas trwania wyhamowania skrzyni to raczej dobre kilkadziesiąt sek. a nie kilka sek. i sam podałeś , że robi się to kilkukrotnie. 
Powtarzam -  ja nie twierdzę , że robi to spustoszenie w skrzyni.
Ja twierdzę , że wpływa to w mniejszy lub większy sposób negatywnie na jej stan techniczny w zależności od jej stanu i przebiegu i na pewno skraca żywotność tarczek. Nie bez powodu wszyscy którzy serwisują i sprzedają auta ze skrzynią ASB ostrzegają , żeby nie wrzucać trybu N podczas jazdy bo to szkodzi skrzyni.

Trzecia sprawa, tryb P jest trybem podobnym do N tylko z mechaniczną blokadą wałka zdawczego. Czy nie trzymamy auta na trybie P jak czekamy w aucie na parkingu aż baba wróci z biedry? Swoją drogą trzeba pamiętać że kolejność zatrzymywania auta do postoju to hamulec nożny, hamulec postojowy i dopiero tryb P, po to żeby nie wy***ać tej blokady na amen (zwłaszcza jak się mieszka w terenie pagórkowatym)

Tutaj Krzysiek nie bardzo rozumiem co chciałeś przekazać tym przykładem ? Tryb P wrzuca się tylko i wyłącznie gdy auto jest zatrzymane. Ciśnienie oleju jest minimalne ale bebechy praktycznie stoją w miejscu lub ledwo co się kręcą ten sam stan będzie na postoju przy wrzuconym N ale na rolkach przy 200k/h w skrzyni wszystko kręci się z kosmicznymi prędkościami a przy wrzuceniu N magistrala olejowa jest pod minimalnym ciśnieniem więc nie wiem do czego ma być to twoje porównanie z tym wrzucaniem na P ?

Krzysiek rozumiem twój upór bo bronisz metod pracy w swojej branży ale przedstawianie argumentu , że wszyscy tak hamują i nic się nie dzieje mnie nie przekonuje bo nie znalazłem żadnej wiarygodnej publikacji na to co mówisz a wręcz przeciwnie zawsze gdy pojawia się hasło na temat ASB i wrzucania  N w czasie jazdy od razu jest ostrzeżenie że tak nie wolno robić. Chcesz mi powiedzieć że oni wszyscy pieprzą głupoty?

Napisze jeszcze raz . Aby zrobić chipa ze strojeniem potrzebna jest hamownia. Niestety dla strojenia silnika z ASB trzeba się pogodzić z tym , że ten proces niesie za sobą jakieś ryzyko pogorszenia stanu skrzyni. Gdy skrzynia będzie w dobrym stanie z małym przebiegiem to można domniemywać , że hamowanie nie da o sobie od razu znać lub w najbliższej przyszłości ale w przypadku skrzyni która ma już grubo nalatane to takie hamowanie może uruchomić reakcję łańcuchową.

Ogólnie posiadaczom aut z ASB polecam przeczytanie poniższego artykułu na 10 pkt. , 3 dotyczą błędów z wyborem nastawu N

https://www.motofakty.pl/artykul/10-najczestszych-bledow-ktorymi-kierowcy-psuja-automatyczne-skrzynie-biegow.html

Edytowane przez FANTOMAS

Opublikowano
W dniu 31.01.2019 o 09:58, trepek napisał:

Tak to czytam i czytam i drapię się w głowę i dalej czytam i tak sobie myślę: sprzęgło, które zaprojektowane jest aby ciągnąć przyczepę przy maksymalnym załadowaniu samochodu w górach w 50 stopniowym upale ma się zepsuć po wbiciu trybu N i swobodnym spadku prędkości.

Strasznie to to papierowe.

a kto powiedział że nasze auta ktoś zaprojektował do ciągnięcia przyczepy w górach ?

Do ciągnięcia przyczepy to zaprojektowana jest skrzynia w ciągniku siodłowym a nasze auta co najwyżej są dostosowywane w mniej lub bardziej sensowny sposób jeśli producent odpowiednio dobrał wydajność zespołu chłodnic i wentylylatorów . W każdym serwisie ASB ci powiedzą , że jeśli chcesz się długo cieszyć skrzynią a chcesz nią ciągać np. przyczepę kempingową dużo po górach i w upałach to bez dodatkowej chłodnicy oleju trzeba się liczyć z szybkim zużyciem lockup-u i ogólnym przyśpieszonym zużyciu elementów ciernych ze względu na przegrzewanie. Przy ciągnięciu ciężkiej przyczepy autem z hydrokinetyczną ASB najbezpieczniej jeździć na ręcznej zmianie ("tip") biegów i pilnować obrotów. Nie wybierać trybu D tak aby nie jechać na zbyt niskich obrotach . Dawniej stare skrzynie miał specjalny tryb do jazdy w górach vel. właśnie do ciągnięcia przyczepy.

Konkludując masz rację teraz to wszystko jest takie „strasznie papierowe” ....bo tak to projektują żeby się rozkraczyło najlepiej zraz po gwarancji i żebyś przyleciał z  pieniędzmi w zębach po nowe.

Edytowane przez FANTOMAS

Opublikowano
W dniu 31.01.2019 o 14:54, skotyman napisał:

Moc i moment odczuwalny jak najbardziej na plus ale niestety nie zdążyłem się nacieszyć ? Jak odbiorę auto z naprawy pojeżdżę więcej to podzielę się wrażeniami

Opublikowano
  • Autor

Marcin a kiedy odbierasz Audiole ? Coś juz wiesz wiecej ? 

Opublikowano
6 godzin temu, Cuber napisał:

Marcin a kiedy odbierasz Audiole ? Coś juz wiesz wiecej ? 

Do czwartku mi przedłużyli zastępcze auto - jutro będę dzwonił co i jak z samochodem

Opublikowano

witam

Panowie potrzebuje cos wyciąć na CNC u nas ktos to ogarnia?

chodzi o mała pierdółke:)

Edytowane przez Zemis

Opublikowano
20 godzin temu, Marcin_K napisał:

Moc i moment odczuwalny jak najbardziej na plus ale niestety nie zdążyłem się nacieszyć ? Jak odbiorę auto z naprawy pojeżdżę więcej to podzielę się wrażeniami

Gdzie robisz?

Opublikowano

Panowie szukam kogoś kto ogarnia zaciski hamulcowe? Regeneracja i malowanie

Opublikowano
9 godzin temu, D4NTE napisał:

Gdzie robisz?

U Bełtowskiego

Opublikowano
2 godziny temu, Gibons napisał:

Panowie szukam kogoś kto ogarnia zaciski hamulcowe? Regeneracja i malowanie

Dev z forum robi też z wysyłką kwestia co masz założone i lub co chcesz założyć  dzwoniłem pytać o swoje całkiem dogadany facet ?

Opublikowano
Teraz, Marcin_K napisał:

Dev z forum robi też z wysyłką kwestia co masz założone i lub co chcesz założyć  dzwoniłem pytać o swoje całkiem dogadany facet ?

Tak wiem też ogarnia mi zaciski. Szukam czegoś na miejscu bo mam kilka kpl i nie bardzo opłaca się to słać i odsyłać.

Opublikowano

ja tam bym się nie bał robić programu u @edraven nawet jeśli to automat :D skoro trzeba wrzucić na N to trzeba...wątpię, żeby przy tak krótkim czasie skrzynia miała się zepsuć

Opublikowano
  • Autor

dzieki za spota :hi:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Konto

Nawigacja

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.