Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kupno klimatyzatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie zastanawiam się nad kupnem klimatyzatora wolnostojącego. Mieszkam w bloku na samej górze, słońce przez cały dzień świeci w okna. Kilka dniu upałów i w chałupie robi się nie do wytrzymania. Czy ktoś z was używa takiego urządzenia? Ile prądu potrafi pożreć klimatyzator ( nie będzie włączony cały czas, tylko wtedy gdy wracamy z pracy), czy taki wolnostojący klimatyzator ogarnie 52m2 mieszkanie?

Ogólnie jeśli ktoś ma takie urządzenie to prosiłbym o opinie czy warto kupić taki sprzęt.

Gość Damian A4
Opublikowano

Przy cenach prądu to dla takiego mieszkania klimatyzator jest nieopłacalny raczej :wink4:

Opublikowano

Przy cenach prądu to dla takiego mieszkania klimatyzator jest nieopłacalny raczej :wink4:

A coś więcej w tym temacie? dlaczego nieopłacalny?

Gość Damian A4
Opublikowano

Nie powiem Ci ile ale to wpierdziela od groma prądu :naughty:

Opublikowano

Mam taki klimatyzator w pracowni na poddaszu, raczej nie ogarnie on całego mieszkania, ja mam taki o mocy 2,3kW, ja bym raczej nie rozważał czy jest to opłacalne, tylko czy da się bez niego wytrzymać. Jest to urządzenie dość energochłonne i myślę że przez te klika godzin dziennie zużyje miesięcznie prądu za około 100-200zł, w zależności od intensywności użytkowania. Ja od siebie dodam tyle-bez tego nie mogłem normalnie myśleć i pracować, także uważam że urządzenie warte swoich pieniędzy i tych miesięcznych wydatków

Opublikowano

100-200zł miesięcznie :shocked: niemożliwe sądziłem że wzrost rachunków za miesiąc będzie o około 30zł ale że aż tyle

Gość Damian A4
Opublikowano

100-200zł miesięcznie :shocked: niemożliwe sądziłem że wzrost rachunków za miesiąc będzie o około 30zł ale że aż tyle

:polew: :polew: :polew:

100-200zł miesięcznie :shocked:niemożliwe aż tyle

a jednak :decayed:

Opublikowano

pobór prądu 1400W, więc jeśli będzie chodził 5-6 godzin dziennie to raczej nie pożre aż takich pieniędzy

Gość Damian A4
Opublikowano

1.4 razy 5godz = 7 KW/h czyli przy stawce np. 1.3zł za 1KW/h masz niecałe 10zł dziennie :naughty:[br]Dopisany: 05 Czerwiec 2011, 12:28_________________________________________________Tanio w h*j :decayed:

Opublikowano

tylko nie wolno stojacy klimatyzator i tak trzeba wystawic rure na zewnacz jak jusz cos to klima scienna i zeby miala inwenter pobiera mniej pradu i najlepiej dobrej marki mniej awaryjnosci

Opublikowano

ja zamontowałem do 50m mieszkania klime z jednostką wewnętrzną i zewnętrzną, wolno stojąca odpada na taki metraż no chyba, że do samego klopa :decayed:

Opublikowano

i tak trzeba wystawic rure na zewnacz

i to właśnie jest gwóźdź do trumny, nie mam możliwości żadnych rur na zewnątrz wywalać, tak więc klimatyzator w samochodzie jeden wystarczy :)

Opublikowano

przecież instalację możesz puścić w kanałach wentylacyjnych a chłodziare na dachu..

Opublikowano

przecież instalację możesz puścić w kanałach wentylacyjnych a chłodziare na dachu..

ale taką wolno stojącą to jak chcesz na dach wrzucić :mysli:

Opublikowano
1.4 razy 5godz = 7 KW/h czyli przy stawce np. 1.3zł za 1KW/h masz niecałe 10zł dziennie

Bez przesady kWh kosztuje około 57 groszy, czyli 1.4 razy 5godz = 7 KW/h*0,57 zł = 3,99 zł/dziennie

Opublikowano

ale itak musisz wystawic dosc gruba rure na zewnocz jak dlamnie wolno stojacy klimatyzator to poraszka robie przy tym[br]Dopisany: 07 Czerwiec 2011, 18:42_________________________________________________kazda klimatyzacja scienna jest przeznaczona na okreslony metraz mieszkania ja na 30 metrach kwadratowych mam klime 12 tysecy BTU jest mrozno

Opublikowano

tylko nie wolno stojacy klimatyzator i tak trzeba wystawic rure na zewnacz

Ja mam w pracy taki wolno stojący. Biuro ~17-20 metrów kwadratowych, dwa duże okna od strony wychodniej, wychodnio-południowej. Przy wczorajszych 30 stopniach około godziny 10 jak wystartowałem koło południa miałem 24. Klimy musi dygać cały czas, przerwa na 10 minut to zaraz powrót gorączki - piszę o tym ze względy, że moje urządzonko generuje pewien hałas i jak dla mnie komfort jest niski. Co do rury odprowadzającej ciepło - koniecznie musi być dobrze zrobione. Leci powietrze gorące mocniej jak z odkurzacza z drugiej strony i jeszcze mocniej. Położenie rury niezabezpieczonej sprawi, że zaraz gdzieś ucieknie dlatego ja wyrwałem kratkę wentylacyjną z ściany :kox: trochę ją rozmontowałem, filtry mechaniczne w środku i przykręciłem krętami do ujścia rury a resztę kratki uszczelniłem grubym kartonem o taśmowanym na biało (z lewej strony widać). Wywalenie rury przez okno to pomyłka. Ubytek zimnego powietrza jest zbyt duży...

Prąd nie wiem, nie płace ale zrobiłem fotkę wlepy, proszę sobie policzyć.

2011_06_08_09_10_14.jpg

2011_06_08_09_15_03.jpg

Opublikowano

Wywalenie rury przez okno to pomyłka. Ubytek zimnego powietrza jest zbyt duży...

Trzeba sobie z tym trochę inaczej poradzić, ja wsadzam szybę z plexi (w niej mam zrobiony odpowiedni otwór na rurę), kończy się lato plexi wyjmuję i okno zamykam i nie mam problemu później w zimie że ciężko uszczelnić taki wylot, myślę że przy takim rozwiązaniu dużo tego zimnego nie ucieka