Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Kiedy należy zmienić rozrząd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,mam pytanie odnośnie kolejnej wymiany rozrządu w tym silniku.Samochód ma przejechane w obecnej chwili 208 000 km z ksiązką serwisową.Pierwsza wymiana rozrzadu była przy 120 000 km.Kiedy według Waszej wiedzy i doświadczenia powinna być nastepna wymiana rozrzadu?czy należy wymienić komplety rozrząd?

Opublikowano

no kolego najlepiej już wymieniać niby można robić 120tys ale po przejechaniu 90tys powinno się sprawdzić stan napinacza a jak się to już rozbierze to lepiej wymieniać a jak wymieniać to kpl razem z pompą wody wszystkie rolki napinacz

Opublikowano
  • Autor

dlatego czytam to co pisza chłopaki na forum i wole sie upewnić kiedy zmienić.Poprzedni właściciel (niemiec) tłumaczył że kolejny na 240 000 km ale to wydawało mi się dziwne bo z tego co mówią fachowcy ,że prawidłowo nastepny co 90 000 km należy robić.

Opublikowano

i tak w tych silnikach jest wydłużony okres wymian wcześniej było co 60tys

Opublikowano

co 90 tyś wystarczy :)

Opublikowano

gorzej jak ma 300000km :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

spokojnie,auto sprawdzone :)

Opublikowano

u mnie pierwsza wymiana byla przy 115tys

autko kupilem z przelotem 216tys (przeglad w niemczech 208tys)

kompletny rozrzad robilem przy 230tys

tak ze spokojnie sie nie spiesz

wymiany w tym silniku sa co 120tysi

ewentualnie dla spokoju ducha możesz ten okres delikatnie skrocic

Opublikowano

Witam

mam podobny dylemat, może mi ktoś podpowiedzieć co ile należałoby wymienić rozrząd w 2.5 tdi AKN. Z góry dziękuję za odpowiedź

Opublikowano

Witam

mam podobny dylemat, może mi ktoś podpowiedzieć co ile należałoby wymienić rozrząd w 2.5 tdi AKN. Z góry dziękuję za odpowiedź

:szukaj: to nie boli

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=19567.0;highlight=b5+akn+rozrz%B1d

Opublikowano

Dziękuję najwyraźniej źle szukałem :hi:

Opublikowano

Dla spokoju wymień kompletny rozrząd,pompa wody,zimeringi na wałku,filtry(wszystkie),olej a jak tak to tylko MOTUL,a jak Motul to tylko od Dzika bo masz od razu super fachową pogadankę na temat auta,a że jesteś z Gorzowa to do Dzika do Szczecina S3 masz 30min :good: Polecam!!!

Opublikowano

Wymień ten rozrząd i licz kilometry do nastepnej wymiany :wink4:

olej a jak tak to tylko MOTUL

możesz to uzasadnic?

Opublikowano

Olej Motul - najlepszy do silników diesla gdzie układ wtryskowy oparty jest na PD. Miałem juz w zyciu parę dieselków i miałem mieszane uczucia co do tego oleju.Ale po rozmowie z Dzikiem zdecydowałem sie zakupić Motula. Coś niesamowitego!!! Silnik chodzi pod każdym wzgledem bosko!!! Duzo by pisać... najlepiej samemu spróbować.Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Właśnie będe przechodził na Mobila niby jest zalany Motul przez niemca i zobaczę czy rzeczywiście jest różnica.

Tata jeździł passatem z takim samym silnikem i cały czas na Mobilu (nic się nie działo), dlatego kazał wymienić mi na Mobila przy kolejenej wymianie. zobaczymy

dam znać co i jak .. :)

A co rozrządu z doświadczenia wymieniam po każdym zakupie auta, lepiej dmuchać na zimne.

Opublikowano

Kolego w 1,9 PD co 90tys wymiana rozrządu,pasek wytrzyma więcej ale rolki nie i nie ma zmiłuj każda książka serwisowa i mechanicy od TDI są zgodni.

Opublikowano

Kolego w 1,9 PD co 90tys wymiana rozrządu,pasek wytrzyma więcej ale rolki nie i nie ma zmiłuj każda książka serwisowa i mechanicy od TDI są zgodni.

do roku 2004 co 90 tys. po 2004 co 120tys.

tak jak napisales, ze pasek (powinien) wytrzymac tak samo jak i pozostale czesci (rolki, itd) wiec warto czasem zerknac w ten rozrzad i posluchac :wink4: oraz co jakis czas zrobic logi dyn. i analizowac :naughty: gr 4

Opublikowano

Proponuję zmienić kompletny rozrząd przy przebiegu 210 tys km i będzie z dyńki, na 90 tys, pewnie auto prędzej sprzedasz :wink4:

Opublikowano

Ja nie tak dawno kupiłem audi a4 b6 avf 2004 r i w tym tyg odebrałem z wymiany rozrządu,oleju,filtrów. Przebieg licznikowy 192 tys (jaka prawda to nie wiem). Wymieniłem kompletny rozrząd,olej,filtry oraz napinacz,pasek oraz rolke (wszystko 6pk). Za części dałem 1145 plus wymiana i tak jak mówią co 90 tys,lepiej wymienić i miec spokój:) A olej zalałem castrola,zobaczymy jak będzie chodził:)

• 1 rok później...
Opublikowano

Koledzy na dniach szykuj sie do wymianki rozrzadu w a4 b6 wojaszka i teraz pytanko do was,wiem napewno ze jego silnik 1,9 nie ma juz hydraulicznego napinacza ,ale zastanawiam sie czy sa do wymiany potrzebne jakies specjalne klucze? wolalbym sie nei zaskoczyc a dobrze przyszykowac tak wiec prosze o rady.

Dodam ze bede robil najpierw 19 tdi afn a nastepnie dizla od wojka.