Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Gdzie usunąć DPF-sprawdzone warsztaty.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamiast walic łbem w scianę nie pisz bzdur.Ta kontrolka tylko informuje o zapchaniu filtra a nie mowi nic ze trwa dopalanie!

Co wcale nie jest jednoznaczne.Innymi słowy dopalanie może trwac a wcale kontrolka tego nie sygnalizuje.

Nie wprowadzaj w błąd.

Potwierdzam

Proces wypalania nie jest nigdzie sygnalizowany, dopiero jak cos nawali w układzie to ci sie ten symbol na FIS ie zapali. [br]Dopisany: 12 Wrzesień 2011, 15:18_________________________________________________acha i smród z wydechu czuć mimo filtra z tym ze jest on taki specyficzny....

Opublikowano

Myślę ze osoby czytajace ten temat juz same wywnioskują jak profesjonalne rady sa w tym temacie...

Kontrolka zapali się jesli nawala czujniki cisnien (co jest oczywiste) lub czesciej jesli filtr po prostu sie zapcha.

Moment kiedy filtr sie wypala mozna wywnioskowac z innych objawow zachowania silnika.I wtedy byłoby dobrze go nie gasic zeby proces sie zakonczył.[br]Dopisany: 12 Wrzesień 2011, 15:23_________________________________________________

acha i smród z wydechu czuć mimo filtra z tym ze jest on taki specyficzny....

Oczywiscie ze tak.Mocno gryzacy zapach.

Opublikowano

acha i smród z wydechu czuć mimo filtra z tym ze jest on taki specyficzny....

Oczywiscie ze tak.Mocno gryzacy zapach.

o tak gryzie...

Interesuje mnie jeszcze, jak wyczuć, kiedy proces jest załączony.

Opublikowano

Wyzsze spalanie,podwyzszone obroty na biegu jałowym(np jak stoisz w korku).W zaleznosci od marki i silnika sa tez inne objawy np spadek mocy.

Opublikowano
  • Autor

No ale przynajmniej temat się rozwinął :decayed: no i pavel sprytny jesteś, zadajesz pytanie i sam na nie odpowiadasz, no i powodzenia z filtrami życzę.

Opublikowano

Hipo nic Ci sie nie zapala nie szukaj dziury w całym.

Mozesz profilaktycznie bedac na autostradzie wrzucic 4 bieg okolo 2200-2400 obroty i tak 15-20 minut jechac..(jesli 4 bieg za duza da ci predkosc zrzuc na 3)

Jak bedzie chcial to proces sie uruchomi.[br]Dopisany: 12 Wrzesień 2011, 15:45_________________________________________________

No ale przynajmniej temat się rozwinął :decayed: no i pavel sprytny jesteś, zadajesz pytanie i sam na nie odpowiadasz, no i powodzenia z filtrami życzę.

Nie jestem sprytny..a nuz sie czegos dowiem czego nie wiem......

Ale skoro mylisz sie to bez sensu ludzi wprowadzac w błąd..filtr DPF u wielu sieje grozę i strach z tego co widzę to najlepiej eliminować błędne informacje..

Opublikowano

dzięki Pany.

przy tym aucie wolę dmuchać na zimno...

w BMW E87 2.0d miałem wymieniany silnik bo turbo zaciągneło olej i wyrzuciło wydechem (samo-zapłon)

Opublikowano

Ja mam wprawdzie dosc nieduzy przebieg bo 40 kilka tysiecy km ale zapalila mi sie kontrolka dwa razy...

Jesli moge dac jakas radę zeby przestawala sie zapalac to u mnie pomoglo...zaprzestanie uprawiania ecodrivingu.. :)

Trzymam go na troszkę wyzszych obrotach a nie zmieniam biegu jak tylko mogę(albo np jak komputer sugeruje)..

Po prostu na niskich obrotach on sie jeszcze szybciej zatyka podobnie jak i na biegu jałowym(np dawniej potrafiłem gadac w zatrzymanym aucie godzinę z włączonym silnikiem i to chyba nie było dobre dla DPF-a)

Na autostradzie czasem go pogonię mocniej i od dluzszego czasu mam spokoj.

Opublikowano

panowie mam pytanie:

jaka jest masa krytyczna popiołu,przy której DPF się całkiem zapycha bez możliwości wypalenia?

ASO twierdzi że 60gram popiołu i DPF na szrot,a tymczasem u mnie vag pokazywał z miesiąc temu 86gram popiołu,a stopień zanieczyszcznie DPF 5,5% o co więc chodzi?

dodam że żadna kontrolka dpf czy check nie zapaliła mi się nigdy

Opublikowano

No wszędzie podają jako stan krytyczny 60 gram..ale dlaczego masz 86 i nic sie nie zapaliło to nie wiem..

Opublikowano

To ja przyłącze się do pytania,możne ma ktoś namiary na warsztaty w województwie świętokrzyskim?

Opublikowano

Wyzsze spalanie,podwyzszone obroty na biegu jałowym(np jak stoisz w korku).W zaleznosci od marki i silnika sa tez inne objawy np spadek mocy.

dodam jeszcze że silnik wtedy bardziej szarpie przy zmianie biegów. No i nie da się wywołac procesu wypalania stylem jazdy.

Opublikowano

DPF można nazwać raczej "zbiornikiem" jak filtrem, bo sadza się w nim zbiera do momentu wypalenia. Jak już napisał kolega :hi: nie można sprowokować włączenia się procesu wypalania samym stylem jazdy. :no: . Można sobie natomiast "wyobrazić" w jaki sposób szybciej go zapełnimy: porównując jak zachowuje się stary klekot bez DPF-a. Zmulony albo katowany produkuje kłęby sadzy z komina :evil: Te właśnie cząsteczki sadzy(niem.Russpartikeln) ma za zadanie zneutralizować DPF. Innymi słowy tzw."przegonienie" tak samo dobija to ustrojstwo jak mulenie. :kox:

Tyle teoria.

W praktyce moim zdaniem nie warta skórka za wyprawkę, bo auto więcej spala, traci na dynamice, podnosi drastycznie koszty eksploatacji. Natura tez moim zdaniem straciła po podliczeniu wszystkich kosztów ;(

Kto zyskał? Na pewno politycy :sick3: i związani z nimi lobbyści . pzd.[br]Dopisany: 12 Wrzesień 2011, 22:07_________________________________________________Jakieś namiary na warsztat w południowo-wschodniej Polsce :) ,który temat w miarę ogarnia?

Opublikowano

No mnie tez w tym regionie interesowalby jakis renomowany warsztat. Tylko ze ja potrzebowalbym jednak katalzator wsadzic, bo same rury to nie dla mnie....

Opublikowano

A ja bym potrzebował warsztat w Krakowie lub okolicach. Coraz bardziej mnie korci usunąć DPF-a. Na razie mi w żadnym razie nie przeszkadza ale niepokoi mnie przybywanie oleju silnikowego.

Opublikowano

A ja bym potrzebował warsztat w Krakowie lub okolicach. Coraz bardziej mnie korci usunąć DPF-a. Na razie mi w żadnym razie nie przeszkadza ale niepokoi mnie przybywanie oleju silnikowego.

To niech Cie szybko zainteresuje.Przybywa go, bo miesza sie z olejem napedowym.Walek rozrzadu wytrze sie szybko.

Opublikowano

Wiem, wiem dlatego robię zmianę co 10 000 km.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja wywalam śmiecia.już programowo usunięty,dziś go wyjąłem i wybebeszę,a jutro rurka w środek

Opublikowano

W województwie Lubelskim polecam Firmę Tune-Soft w celu usunięcia filtra, jak również podniesienia mocy. Przeprowadzałem tam usługę, ale tylko Chiptuning, gdyż filtr cząstek stałych mnie nie dotyczy. Poniżej link do ich witryny.

http://www.tune-soft.pl

Opublikowano

Jacek001 ile sobie życzą za usunięcie DPF'u ? I czy jest to zmiana w sterowniku czy emulator ?

Robbi mógłbyś wstawić foto jak to wygląda ? Rura z kwasiaka czy zwykła ? Również będę usuwał DPF mimo, że mam 97 000 przebiegu ( a podobno pada przy 200 000 ), mam jakiś namiar w Puławach, ale jeszcze nie dzwoniłem.