Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Paliwo (jakie i gdzie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja to głównie zalewam sie na Shellu. W moim miasteczku lipa,jest tylko orlen :sad: i jeszcze do tego droga wacha. Staram sie lać tam jak najmniej. Kiedy jestem w Świnoujściu lub w Szczecinie piewrsze co to odwiedzam Shella. W sumie najczesciej leje na fula,by paliwka jak najdłużej starczyło. W Międzyzdrojach leje tylko z musu jak baku sucho sie robi.

Na Shell leje najczesciej 95,ze wzgledu na cene,ale na to paliwo nie narzekam.

Na orlenie leje tą niby Verve,ale i nieraz zdarza mi sie zalać tam 95.

Ostatnio byłem w Gdańsku i zalałęm na stacji Lotos <stacja na zakręcie jak sie na Stogi jedzie> następnie tyle ch..jów nawrzucałem za kierownicą bo taka przesadzona była jakość tego paliwa ze max :???:

Opublikowano
  • Autor
Ostatnio byłem w Gdańsku i zalałęm na stacji Lotos <stacja na zakręcie jak sie na Stogi jedzie> następnie tyle ch..jów nawrzucałem za kierownicą bo taka przesadzona była jakość tego paliwa ze max :???:

tak jak mowie... stacje Lotos w Gdansku to straszna lipa.. mam wielu znajomych i nikt, absolutnie nikt nie zalewa swoich aut na tych stacjach...

Opublikowano

no dziwne ze stacja rafinerii ma drozsze i gorsze paliwo :roll: jezeli chodzi o 98/95 to na 98 autko powinno byc minimalnie cichsze (98 dokladniej sie spala) ale roznica osiagow bedzie praktycnie nieodczuwalna

Opublikowano
Wielokrotnie to sprawdzalem porownujac do paliw z Niemieckich stacji , roznica jest kolosalna :shock:

dokladnie, w zeszlym roku zrobilem z ojcem kilka km po Austrii - na tamtym paliwie (95 i 98) silnik pracowal duzo ciszej a cena byla nawet nizsza (1.011€ /litr).

co do paliwa w polsce - jak mialem auto to tankowalem na Statoilu (moj tata leje tam od kilku lat), Pb95, czasem Verve na Orlenie. tydzien przed sprzedaza Audiczki przejezdzilem na V-Power Racing i pierwsze co zauwazylem, to duzo lagodniejsze hamowanie silnikiem i cichsza praca, poza tym nie telepalo buda na biegu jalowym tak bardzo jak na 95. srednie spalanie wyszlo mi wtedy 18l /100 (jezdzilem sam - w ten sposob zegnalem sie z autem :D ).

Opublikowano

Ja leje z Baniaka ale w srodku jest Gnojówka z BP :twisted:

Opublikowano

Jak mowa o laniu paliwka nie wiem czy moge tu wtracic ten temacik a raczej go przeciagnac.. w sumie tez nie wiem co lac do autka a mam silniczek 2.6 doradzicie cos ? bylbym bardzo wdzieczny :)

Opublikowano
Jak mowa o laniu paliwka nie wiem czy moge tu wtracic ten temacik a raczej go przeciagnac.. w sumie tez nie wiem co lac do autka a mam silniczek 2.6 doradzicie cos ? bylbym bardzo wdzieczny :)

najlepiej benzynke :mrgreen: a tak na powaznie zalewaj na dobrych , sprawdzonych stacjach Shell, Statoil i najlepiej te drozsze paliwa.

Moj brat zrobil test:

zalał zbiornik tanim paliwem a potem drozszym - normalna jazda, a na drozszym przejechal sporo kilometrow wiecej. Czyli suma sumarum - OPŁACA SIE

Opublikowano

no tak.. ale czy 95 czy 98 ... czy moze jakies inne wynalazki :P

Opublikowano

ja nie leje na stacjach nawet nie pamietam kiedy osotatnio na niej bylem zalac autko moze raz lub 2 razy bylem :mrgreen: a tak to na lewo :wink::cool:

Opublikowano

Powiem Wam koledzy, że osobiście mam za...sty dylemat. Leję do swojej niuni od kiedy ją mam, tj. od 2001r., tylko i wyłącznie gnojówkę na Shellu, ew. czasem vervę na Orlenie. Mam mnóstwo znajomych, którzy leją od ładnych kilku lat do swoich aut, w tym kilku do audiczek (80, jedna a4 b6 i chyba z dwóch a6) ropę przywożoną zza wschodniej granicy (mam do przejścia z Białorusią niecałe 20km), oczywiście przez ich dobrych stałych i zaufanych dostawców. Każdy z tych moich znajomych puka się w czoło rozmawiając ze mną, bo oni płacą za ruski ON tylko po 2,70 i zarzekają się, że jakość tej ropy jest wyższa od naszej. I to daje do myslenia, bo co 2,70 to nie 4,03zł. Jeszcze nie zgrzeszyłem :wink: lejąc do niej ruską ropę, ale mnie naprawdę kusi.... :mrgreen:

Opublikowano

w polsce tylko BP i Shell , ulitmate i v power , nie mialem jak dotad problemu. w anglii tez BP bo mam pod domem. od kupna audiolki lalem zawsze ultimete , ostatnoio nie bylo :shock: i zalalem pare razy normalna 95 , musze powiedziec ze widoczny jest spadek mocy ale pali tyle samo tzn srednio 12 l/100 km.

Opublikowano

Ja leje PB 95 , na sprawdzonej stacji ;) A cena przykladowo dzisiaj tankowalem - 3.85 / L :mrgreen:

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj zalalem do pelna (byly juz opary) 95 na BP... Zdziwilem sie ile mam za to zaplacic (zdziw pozytywny) - wyszlo mi jakies 207zl... Mam nadzieje, ze tym razem zrobie troche wiecej niz 550km na calym baku (jakies 53l mi weszlo).. Jesli znowu spali mi jakies 9.5l/100km to sie zalamie:/

Opublikowano

Jedz na diagnostyke :razz:

Opublikowano

Ja tankuje na BP albo na statoil czasami na shellu. Wydaje mi sie że na statoil paliwo jest najlepsze. Ale paliwo z niemczech a z Polski to tak jak mercedes i trabant. Na paliwie niemieckim samochód całkiem inaczej chodzi.

Opublikowano

Ja leje 98 ze stacji kolo super marketu i jakos jedzie ;) wczoraj na probe wlalem na shellu v power ten 100 oktanowy i zdecydowanie lepiej silnik pracuje niestety cena jest zabujcza za 50zl niecale 10l :/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja to mam dylemacik, bo:

- na początku lałem "normalne" z dużych sieci-najczęściej Orlen. Tutaj nie było zasady. Zazwyczaj Helmut latał jak przecinak, czasem jakieś zakrztuszenie (domyślałem się, ze w takich przypadkach był problem ze stacją\paliwem)

- później na jakiś czas przerzuciłem się na paliwo hipermarketowe, bo tanie. Sam nie wiem co o nim myślleć. Tanie, opinie, że niezłe bo duży ruch więc nie kombinują, sam też nie zauważałem problemów.

- kolejny krok to przez jakieś 2 mies wyłącznie Verwa-coby sprawdzić czy rzeczywiście taka dobra. Silniczek chodzi jak brzytwa, ale nie tak, żeby zaczął latać.

- i ostatnio postanowiłem zaeksperymentować i wlalem Neste.

Jakie wnioski?

Tankowanie "normalnego" paliwka na przydrożnych stacjach kończyło się różnie (czasem jakieś krztuszenie), natomiast

Hipermarket=Verwa=Neste

Oczywiście w ogromnym uproszczeniu. Ale nie zauważyłem różnic w zachowaniu samochodu.

I co Wy o tym sądzicie? :???:

Opublikowano
  • Autor

powiem tak... jak już wczesniej pisalem.. po raz drugi odkad uzytkuje swoja niunie wlalem pb95 do pelna na dobrej stacji (BP). oto kilka wnioskow:

-spalanie skoczylo to ok. 10 - 10.5l/100 - wczesniej max 9.5l/100km

-silnik przy 4000obr mowil, ze nie chce isc dalej. wczesniej do 5000 szedl jak burza

-generalnie zaczal mulic

wczoraj (jako, ze konczylo sie paliwo) wrocilem na stara stacje (NESTE). Zalalem 20l pb98 i w silnik wstapil nowy duch..

nie ma sluchajcie reguly na to paliwo;/ ja osobiscie jestem zawiedziony 95 na BP. Moze 98 jest lepsza... W kazdym razie nie mam juz zamiaru nic zmieniac i od wczoraj leje pb 98 na stacjach NESTE.

Opublikowano

Ja od poczatku jak powstała stacja Neste w Lublinie,tankuje tam i nie mam żadnego problemu z autami. :wink: