Fear44 Opublikowano 1 Listopada 2022 Opublikowano 1 Listopada 2022 A nie jest czasami potrzebna magistrala LIN? jeszcze jedno pytanie czy podświetlenie uruchamia się razem z podświetleniem lampki podsufitki które świeci się cały czas, czy z podświetleniem po włączeniu świateł mijania?
MaTeo85 Opublikowano 1 Listopada 2022 Opublikowano 1 Listopada 2022 Powinno się świecić wraz z resztą podświetlenia wewnątrz, a czy niezbędny jest LIN to nie mam pojęcia, chociaż ze schematu wygląda jak by podświetlenie było sterowane osobno zasilaniem na pinie 1.
marcin94zmc Opublikowano 26 Grudnia 2022 Opublikowano 26 Grudnia 2022 Czy uda mi się założyć homelinka do tego MK 8K0 907 064 N?
lucasek Opublikowano 30 Grudnia 2022 Opublikowano 30 Grudnia 2022 (edytowane) U mnie działa na module 8K0907064AL Edytowane 5 Stycznia 2023 przez lucasek
michalspam94 Opublikowano 27 Stycznia Opublikowano 27 Stycznia Dla osób, które nie chcą wymieniać modułu komfortu i zrobić podobny efekt w budżetowej wersji polecam trochę druciarskie rozwiązanie. Kupujemy poniższe elementy: Przycisk od rolety elektrycznej (w moim przypadku był to nr 8K2959674J) Przekaźnik NO/NC z podstawą (najlepiej mini) i pinami Piny do kostki przycisku (w moim przypadku był to nr 000979009E) Pilota samokopiującego (najlepiej na baterię 3,3V lub 12V z tolerancją około +/- 5V, aby nie spalił nam się po odpaleniu auta), najlepiej z dodatkową antenką Przetworniczka 12V z tolerancją +/-5V na 3,3V (chyba że mamy pilota 12V z tolerancją +/- 5V) Trochę kabli i izolacji Przygotowanie pilota: Mój pilot samokopiujący miał 4 przyciski (A,B,C,D), aby usunąć i zaprogramować nowe piloty wymagana była obsługa przycisków "A" i "B". Był też na 3,3V. Sprawdzamy czy pilot po sklonowaniu oryginalnego otwiera bramę, jeżeli tak, to możemy przejść dalej. Wylutowywujemy przycisk (w moim przypadku był to przycisk "A") i w jego miejsce podłączamy kabelki, które podłączymy później do przekaźnika (OPCJONALNIE) Wylutowywujemy przycisk dodatkowy (w moim przypadku był to przycisk "B") i w jego miejsce podłączamy kabelki, które podłączymy do dodatkowego ukrytego przycisku. (W przypadku pilota 3,3V) Wylutowywujemy złącze baterii i wlutowywujemy w nie wyjście z przetworniczki. Na wejście przetworniczki podłączamy 2 przewody, które podłączymy później do zasilania przekaźnika po zapłonie i masy pojazdu. Podłączenie: Przewód ze styku masowego cewki przekaźnika (85) podłączamy do pinu 7 przycisku rolety Przewód ze styku dodatniego cewki przekaźnika (86) podłączamy do zasilania po zapłonie (np z zapalniczki) i łączymy go z przewodem zasilającym +12v dla przetworniczki Styki 87 i 30 podłączamy do przewodów z pilota (u mnie to był przycisk "A", sekcja "Przygotowanie pilota" krok 2. Przewód masowy przetworniczki podłączamy do masy pojazdu Działanie: Po zapłonie przycisk od rolety otworzy nam bramę, przycisk ukryty również może otwierać nam bramę (inną lub tą samą). Wciśnięcie obu przycisków przez 3 sekundy, trzymanie przycisku bramy i 3x wciśnięcie przycisku ukrytego skasuje nam zapisanego pilota. Po skasowaniu przytrzymanie przycisku bramy lub ukrytego i wciśnięcie oryginalnego pilota w pobliżu spowoduje, że zakodujemy nowy pilot. Rozwiązanie to jest tanie, spełnia swoje zadanie, ale nie jest tak doskonałe jak oryginalne z AUDI. Plusem jest natomiast koszt i fakt szybkiej modyfikacji. Koliduje to jednak z elektryczną roletą, więc w przypadku mojej A5 Sportback, gdzie chyba nie było takiej rolety nie przeszkadza, jednak w przypadku aut gdzie występowała można pomyśleć o innym przycisku. Do modyfikacji zachęcił mnie inny filmik na YT, jednak nie do końca opisywał to tak jak trzeba to podłączyć, więc przedstawiam swój punkt widzenia po wprowadzeniu drobnych korekt i ulepszeń: system jest zabudowany, nie trzeba wymieniać bateryjki, można programować pilota po jego zamontowaniu, nie trzeba wiercić miejsca na jacka, którym podłączalibyśmy pilota.
Rekomendowane odpowiedzi