Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Multitronic - szarpnięcie przy ruszaniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych forumowiczów :hi:

Od około tygodnia niepokoi mnie problem związany z moim Audi A4 1,9TDI AFV 130 kM z 2004 r. - skrzynia multitronic GJA. Przyznam, że przeszukałem forum ale nie natknąłem się na podobny temat. Otóż przy pierwszym, po uruchomieniu silnika, ruszaniu do przodu, wyczuwalne jest szarpnięcie /jakby chwilowe "zrywanie" sprzęgła/, raz mocniejsze, innym razem słabsze - zależne od tego jak mocno nacisnę pedał przyspieszenia (nogę mam raczej lekką :)). Na początku myślałem, że to jednorazowe "zafiksowanie", jednak gdy sytuacja powtórzyła się kilkakrotnie (ostatnio zdarza się coraz częściej) przestałem się łudzić, że to tylko przypadek :no:

Dodam, że samochód ma przebieg 235 kkm, pół roku temu /przy przebiegu 228 kkm/ w warsztacie specjalizującym się w ASB wymieniany był uszkodzony sterownik elektroniczny skrzyni /"wypadanie" adaptacji, tryb awaryjny/ oraz olej ATF. Ponadto, poza ww. objawami, skrzynia zachowuje się poprawnie(no może poza delikatnym i ledwo słyszalnym "pomrukiem" w przedziale 1200-1400 obrotów silnika).

Proszę o pomoc - być może ktoś z Szanownych forumowiczów spotkał się z podobnym problemem.

Pozdrawiam.

Opublikowano

lada chwila Bart sie wypowie :)

Opublikowano

Darku - może być dwumas, lub też coś ze sprzęgłem. Na początek potrzebuję aktualne dane bloków pomiarowych skrzyni. Sprawdź też na FV oznaczenie ATF jaki zalano do Twojej CVT. Dane kontaktowe masz w moim podpisie (jutro od 14:00 będę dostępny pod telefonem).

Opublikowano
  • Autor

Bartku - dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

Dane bloków pomiarowych skrzyni postaram się odczytać i wrzucić dziś wieczorem. Warsztat (ASB Długołęka - ponoć ogarniający temat) w którym wymieniałem sterownik, niejako przy okazji zalał świeży ATF, mimo że od poprzedniej wymiany przelatane zostało 25 kkm. W FV na wykonaną usługę ani słowem nie wspominają o wymianie oleju, natomiast w pisemnej, półrocznej gwarancji jest wzmianka o wymianie ATF bez podanego oznaczenia. W rozmowie telefonicznej zapewniają, że zalewają wyłącznie oryginalny G 052 180 A2.

Dodam jeszcze /być może się powtarzam/, że owo nieszczęsne szarpnięcie występuje wyłącznie jednorazowo, przy pierwszym ruszaniu do przodu, chwilę po uruchomieniu silnika. Gdy odpalę motor, minimalnie cofnę i przełączę na "D" nic podobnego się nie dzieje. Dziś przetestuję jeszcze ruszanie w trybie "S" i przy ręcznej zmianie biegów a o spostrzeżeniach niezwłocznie poinformuję.

Opublikowano

Darek62,

Jeśli jesteś z okolic Wrocławia i masz czas i chęci to daj znać bo też mam AVF + GJA, i np po przejechaniu się 1km twoim autkiem mogę ci od ręki powiedzieć czy skrzynia pracuje ok, lub czy jest coś podejrzanego w jej pracy. Co oczywiście nie zmienia faktu iż podeślij dane z bloków pomiarowych do Bartka bo on ogarnia konkretnie temat tej skrzyni.

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj podpiąłem komputer do samochodu, wklejam zrzuty ekranu:

audi1.jpg

Opublikowano

Przydałoby się odpalić auto ;)

Opublikowano
  • Autor
Przydałoby się odpalić auto

Ok. W najbliższym czasie ponowię próbę odczytania danych z bloków pomiarowych skrzyni przy uruchomionym silniku /jestem zielony w te klocki :embarrassed:/. Podpowiedz mi jeszcze Bartku, czy odczytywać dane z innych bloków? Czy te bloki, które odczytałem i wkleiłem powyżej wystarczą? Czy rozgrzewać skrzynię do temp. pow. 65 stopni? A może jakieś inne sugestie?

Opublikowano

Warunki testowe: temperatura ATF min. 60 stopni, ADP obu sprzęgieł OK. Auto odpalone, dźwignia na P.

Generalnie - zadzwoń, jak olej się podgrzeje. Resztę instrukcji dostaniesz live ;)

Opublikowano
  • Autor
Darek62,

Jeśli jesteś z okolic Wrocławia i masz czas i chęci to daj znać bo też mam AVF + GJA, i np po przejechaniu się 1km twoim autkiem mogę ci od ręki powiedzieć czy skrzynia pracuje ok, lub czy jest coś podejrzanego w jej pracy. Co oczywiście nie zmienia faktu iż podeślij dane z bloków pomiarowych do Bartka bo on ogarnia konkretnie temat tej skrzyni.

Smoku666 - dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy. Od Wrocławia dzieli mnie ok. 70 km. Planując wyjazd w tym kierunku, wcześniej dam Ci o tym znać, na pewno zgadamy się co do terminu i i miejsca :rolleyes:.[br]Dopisany: 26 Sierpień 2011, 17:22_________________________________________________Ponowny (już prawidłowy :>) odczyt danych z bloków pomiarowych mojej CVT wykonany.

Po konsultacji z naszym guru - Bartkiem :wink4: i przeanalizowaniu wartości zmierzonych (za co ogromne podziękowania :notworthy:) ze skrzynią wydaje się być wszystko OK. Cień podejrzenia pada na dwumas. Co ciekawe, samoistnie ustały nieszczęsne szarpnięcia przy ruszaniu (czyżby samochód sam się naprawił :mysli:). Na razie jeżdżę i mam to w nosie :gwizdanie:

Jeszcze raz dziękuję za okazaną pomoc. Pozdrawiam. Darek62

Opublikowano

No to niestety mam ten sam problem ze skrzynią co "Darek". Szarpnięcie przy ruszaniu ukazało mi się jakieś 3 tygodnie temu. Nie wiem co robić. No i ukazał mi się też znów problem z delikatnym szarpaniem przy zmianie biegów. Byłem u Bartka w sumie niedawno na wymianie oleju.. No i po wymianie oleju nie było szarpnięć jakieś 2 tygodnie.. Później problem znów powrócił.

Opublikowano

No to niestety mam ten sam problem ze skrzynią co "Darek". Szarpnięcie przy ruszaniu ukazało mi się jakieś 3 tygodnie temu. Nie wiem co robić. No i ukazał mi się też znów problem z delikatnym szarpaniem przy zmianie biegów. Byłem u Bartka w sumie niedawno na wymianie oleju.. No i po wymianie oleju nie było szarpnięć jakieś 2 tygodnie.. Później problem znów powrócił.

Maxxs - w tym przypadku niestety skrzynia na stół.

Opublikowano

No tak, widzę, że sporo nas jest "szarpiących" :> trzeba by się spotkać i wyjąc na stół skrzynie i nie tylko :drunk: Ja zbieram póki co na wyjęcie skrzyni i modyfikację. Oczywiście trzymam kciuki za te pozwolenie BartS :wink4:

Opublikowano

Niestety. Chyba będzie trzeba wymienić olej jeszcze raz . 2 tygodnie nie będzie szarpać i się auto sprzeda.

Opublikowano

Niestety. Chyba będzie trzeba wymienić olej jeszcze raz . 2 tygodnie nie będzie szarpać i się auto sprzeda.

brawo,

Właśnie dzięki takim ludziom jak ty ta skrzynia ma taką opinie a nie inną.

Zamiast poprawnie zdiagnozować usterkę i sprawdzić co i jak, to wolisz zwalić to na barki kogoś innego.

żenada :wallbash::thumbdown:

Opublikowano

Max masz auto w identycznej konfiguracji co ja :D ja olej wymieniłam i jeżdżę a sprzęgło pójdzie razem z modyfikacją za jednym zamachem. Będzie 7 lamel zamiast 6. I tyle. Dwumas wymieniłam, bo się skończył. Nic wieczne nie jest. Polecam najlepiej zakup nówki z salonu. Wtedy jest szansa że nic nie będziesz przy aucie robił jakiś czas, trzeba tylko zbierać kasiorę na serwis autoryzowany :D Ja tam swoje auto kocham i tyle. Może dlatego chce mi się coś przy nim robić. Sporo pracy kosztowało i nie nie zamierzam sprzedawać. Frajda z jazdy mi to rekompensuje. :hi:

Opublikowano

Max masz auto w identycznej konfiguracji co ja :D ja olej wymieniłam i jeżdżę a sprzęgło pójdzie razem z modyfikacją za jednym zamachem. Będzie 7 lamel zamiast 6. I tyle. Dwumas wymieniłam, bo się skończył. Nic wieczne nie jest. Polecam najlepiej zakup nówki z salonu. Wtedy jest szansa że nic nie będziesz przy aucie robił jakiś czas, trzeba tylko zbierać kasiorę na serwis autoryzowany :D Ja tam swoje auto kocham i tyle. Może dlatego chce mi się coś przy nim robić. Sporo pracy kosztowało i nie nie zamierzam sprzedawać. Frajda z jazdy mi to rekompensuje. :hi:

Takie podejście to ja rozumiem, przynajmniej już wiem że nie jestem osamotniony w temacie i podejściu do niego :>

Opublikowano
:hi: temat da się okiełznać, trzeba tylko chcieć
Opublikowano

... Ja tam swoje auto kocham i tyle. Może dlatego chce mi się coś przy nim robić. Sporo pracy kosztowało i nie nie zamierzam sprzedawać. Frajda z jazdy mi to rekompensuje. :hi:

I to mi się podoba :oklaski:

Opublikowano

Powiem tak. Jest to moje pierwsze auto ze skrzynią automatyczną . Vag został podłączony , było wszystko ok . Barts wymienił mi olej i szarpania ustały na jakieś 2 tygodnie . Teraz sam już nie wiem co robić . A jazda multitronikiem jest bardzo fajna . Myślę cały czas nad tą sprawą .

Jeśli ktoś może niech mi jakoś przybliży ceny np. dwumasu itp. Nie orientuje się w tym wszystkim . Czy kupić używaną skrzynie ? No ,ale skąd pewność ,że pojeżdżę na tej skrzyni rok czy dwa lata ? Gwarancji na to nie mam . . .