Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Czy to możliwe aby xenony nie miały samopoziomowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Chciałem was, drodzy koledzy, zapytać czy to możliwe aby Audi A4 B6 z 2004 roku posiadało oryginalne xenony bez samopoziomowania? Moje auto ma xenony, jak przekręcam kluczyk to widzę że światła jakby się regulowały - podnoszą się i opuszczają, a następnie stają na zadanej wysokości. Jednakże nie reagują na zmianę obciążenia auta (np. obciążając bagażnik).

Przeszukując forum znalazłem fotki jak wyglądają czujniki poziomu auta, sprawdziłem iż w moim aucie ich nie ma (na wahaczach ich nie widze).

W dodatku w kabinie mam pokrętło od regulacji wysokości świateł (0, 1, 2, 3)

Czy to możliwe że nie ma tego samopoziomowania?

W takim przypadku jak ustawić prawidłowo światła?

Pytam się gdyż wszystko zaczęło się od tego, iż jedna z lamp świeci mi za nisko (dokladnie lewa). Byłem na stacji diagnostycznej, aby mi ustawili, ale mogli ustawić tylko na boki, a góra/dół już nie (ponoć jest zablokowane). Powiedzieli, że są to xenony i same powinne się ustawiać. Jesli źle świeci to albo źle komputer jest ustawiony albo któryś z czujników został uszkodzony - tak usłyszałem. Nie wiem co mam teraz zrobić :/

Czy ktoś miał z Was taki przypadek?

Opublikowano

Witam serdecznie,

Chciałem was, drodzy koledzy, zapytać czy to możliwe aby Audi A4 B6 z 2004 roku posiadało oryginalne xenony bez samopoziomowania? Moje auto ma xenony, jak przekręcam kluczyk to widzę że światła jakby się regulowały - podnoszą się i opuszczają, a następnie stają na zadanej wysokości. Jednakże nie reagują na zmianę obciążenia auta (np. obciążając bagażnik).

Przeszukując forum znalazłem fotki jak wyglądają czujniki poziomu auta, sprawdziłem iż w moim aucie ich nie ma (na wahaczach ich nie widze).

W dodatku w kabinie mam pokrętło od regulacji wysokości świateł (0, 1, 2, 3)

Czy to możliwe że nie ma tego samopoziomowania?

W takim przypadku jak ustawić prawidłowo światła?

Pytam się gdyż wszystko zaczęło się od tego, iż jedna z lamp świeci mi za nisko (dokladnie lewa). Byłem na stacji diagnostycznej, aby mi ustawili, ale mogli ustawić tylko na boki, a góra/dół już nie (ponoć jest zablokowane). Powiedzieli, że są to xenony i same powinne się ustawiać. Jesli źle świeci to albo źle komputer jest ustawiony albo któryś z czujników został uszkodzony - tak usłyszałem. Nie wiem co mam teraz zrobić :/

Czy ktoś miał z Was taki przypadek?

a masz na pewno ORI ksenon i był tam jak wyjeżdzał z fabryki? Może ktoś dołozył iri ksenon ale nie założył tych czujek od samopoziomu. Moja teorie potwierdzało by pokrętło od ustawiania wysokości jak w zwykłych lampach.

Opublikowano

no ale błędów żadnych nie ma?

choć te pokrętło do ustawiania świateł i brak czujników to dziwne

Opublikowano

To jak sie te swiatla ustawiaja po odpaleniu?? :mysli:

Opublikowano

ksenony wystepuja zawsze z ukladem autoregulacji i spryskiwaczami.

jezeli posiadasz pokretlo, tzn ze ktos uzupelnil wyposazenie, niestety bez instalacji oraz komputera sterujacego z czujnikami.

nie ma co rozpaczac, wiazke mozna uzupelnic komputer rowniez.

do tego czasu nalezy bezwglednie kontrolowac ustawienie swiatel aby nie oslepiac kierowcow nadjezdzajacych z przeciwka pojazdow.

Opublikowano

może ktoś dołożył sobie xenony i samopoziomowanie... bo piszesz ze po przekreceniu kluczyka swiatła sie samopoziomują...Powinny sie najpierw opuscic a potem podnieść. Jeżeli tak robią to znaczy ze masz modul samopoziomowania. Natmiast jeżeli nie masz z lewej strony z przodu i tuły na wahaczu czujnika to moze swiadczyć o tym ze ktos podłączył moduł na "krótko". Zamiast czujnika wystarczy podpiąc 2 rezystorki, tworzące dzielnik napięciowy. Sterownik będzie "widział" te rezystory jako czujniki.... po odpaleniu będzie charakterystyczne opuszczenie swiatel, jednakże moduł nie będzie reagować na obciązenie samochodu.

Najlepiej podłączyć vaga i sprawdzić czy połączysz się z modułem samopoziomowania.

Opublikowano

Najlepiej podłączyć vaga i sprawdzić czy połączysz się z modułem samopoziomowania.

i od tego nalezy zaczac :good:[br]Dopisany: 30 Sierpień 2011, 09:51_________________________________________________dziwi mnie natomiast dlaczego w serwisie powiedzieli ze nie ma mozliwosci ustawiania wysokosci swiatel, przeciez reflektory ksenonowe maja pokretla do ustawiania pozycji nominalnej w czasie ustawiania z VAG-iem. :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Może faktycznie poprzedni właściciel dorobił sobie te xenony (chociaż wątpie bo to była kobieta). Dziś po pracy dokladnie je obadam, podłącze się vagiem i sprawdze (której opcji mam szukac w VAGu??)

dziwi mnie natomiast dlaczego w serwisie powiedzieli ze nie ma mozliwosci ustawiania wysokosci swiatel, przeciez reflektory ksenonowe maja pokretla do ustawiania pozycji nominalnej w czasie ustawiania z VAG-iem.

to nie serwis powiedział, tylko ludziska z powiatowej stacji diagnostycznej :)

Sprawdzałem potem sam, i są oba pokrętła (czyli dla ustawienia poziomego i pionowego, tylko ze pionowe jest przyblokowane - nie kręci się ani przy lewej lampie, ani przy prawej)

Z drugiej strony, lampy reagują na opuszczanie pokrętełkiem z kabiny (od pozycji 0 do poz. 3)

Opublikowano

sterownik 55

moze pokretlo podlaczone zamiast czujnkow :decayed:

Opublikowano

sterownik 55

Po zalozeniu lamp xenonowych i bixow pokretlo nie dziala.W ori xenonach sa silniczki 4przewodowe,a nie 3.

Pewnie ma dolozone HIDy.Ciekawe jest tylko ustawienie swiatel...Moze koledze sie wydaje :decayed:

Opublikowano

sterownik 55

Po zalozeniu lamp xenonowych i bixow pokretlo nie dziala.W ori xenonach sa silniczki 4przewodowe,a nie 3.

Pewnie ma dolozone HIDy.Ciekawe jest tylko ustawienie swiatel...Moze koledze sie wydaje :decayed:

albo ma założony taki moduł jak ktoś kiedyś tu na forum sprzedawał czyli symuluje samoregulacje. Po włączeniu swiateł robia rundke w dół i w góre i wracają do odpowiedniego położenia

Opublikowano

da sie zrobic, :decayed:

Opublikowano

W chińskich moze nie byc, troche o tym czytalem bo mysle nad zalozeniem, Ori maja ;)

Opublikowano

W chińskich moze nie byc, troche o tym czytalem bo mysle nad zalozeniem, Ori maja ;)

??

Opublikowano
  • Autor

To chyba faktycznie ktoś montował :/. Na lampach są znaczki AUDI i VALEO, ale gdy próbowałem sie podłączyć VAGiem do tych lamp (55) to lipa - brak komunikacji :(

Również nie widac tych czujników poziomu - foto lewego wahacza: http://zapodaj.net/41ff8ba21ce0.jpg.html

Zrobiłem kilka fotek tych lamp:

http://zapodaj.net/d81fb607c42f.jpg.html - regulacja z kabiny

http://zapodaj.net/3ab14e9369e6.jpg.html - lampa z zew.

http://zapodaj.net/0b98d579e8bf.jpg.html - naklejka audi na lampie

http://zapodaj.net/35a7ab9e6bf9.jpg.html - kable

http://zapodaj.net/5365f67bb94a.jpg.html - na tej naklejce Valeo jest też symbol audi, ale głębiej i go nie udało mi sie uchwycić

http://zapodaj.net/3b3ba76b60dd.jpg.html - prawa od góry

http://zapodaj.net/24e81e13a509.jpg.html

http://zapodaj.net/41ff8ba21ce0.jpg.html - wahacz

Teraz tylko pozostaje pytanie jak ustawić lewą lampę :/

Gdy imbusa wkładam i próbuje przekręcić to nie idzie, a jak przekręce stacyjke, to własnie to pokrętełko się rusza (słychać silniczek jak porusza wnętrzem do góry i na dół).

Opublikowano

Spryski dzialaja?

Opublikowano
  • Autor

Spryski dzialaja?

Niestety nie, gdy spryskuje szybe to lampy dalej są suche, wiec chyba nic sie nie wysuwa i nie pluje plynem.

Opublikowano

??

w sensie ze chinskie ksenony jak ktos dał do soczewek zwyklych to niema samopoziomu, np HIDy jak ktos zapodał :)

a oryginalne ksenony powinny miec zawsze - jeszcze nie spotkalem zeby nie bylo w Ori :)

Opublikowano

Spryski dzialaja?

Niestety nie, gdy spryskuje szybe to lampy dalej są suche, wiec chyba nic sie nie wysuwa i nie pluje plynem.

spryski dzialaja tylko gdy sa wlaczone swiatla.

a jest mozliwosc wysuniecia reka spryskiwacza ze zderzaka?

Opublikowano

Spryski dzialaja?

Gdyby działały spryski lamp to na pewno widziałbyś to również siedząc za kierownicą bo u mnie jak włączę spryski lamp to płyn pryska mi nawet na maskę :wink4:[br]Dopisany: 31 Sierpień 2011, 11:59_________________________________________________Zapomniałem dodać że u mnie nie ma samopoziomowania bo zmieniałem lampy na bixenony i jak na razie nikt się nie czepiał :wink4: