Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Po wymianie przednich tarcz i klocków załącza sie ABS tuz przed zatrzymaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopaki jak w temacie wczoraj wymienili mi tarcze i klocki z przodu. Przy wyhamowywaniu do 0km tuz przed zatrzymaniem załącza mi ABS. Podjechałem do nich reklamować ale pech chciał ze odbierałem tuż przed zamknięciem wiec pocałowałem brame. Do warsztatu mam 50km i bede tam dopiero w weekend. Jak patrze na tarcze i klocek to on cala powierzchnia nie przylega. Po przejechaniu kilkunastu km z normalnym używaniem hamulca wyraznie czuc klocek i cieplo od tarcz. Istnieje mozliwosc ze to sie musi ulozyc i bedzie OK? Czy na bank cos mi skopali?

Opublikowano

Wszystko jest nowe i musi się dotrzeć po takiej wymianie nawet powinien gorzej hamować.Po kilku hamowaniach na ful wszystko powinno być ok.

Opublikowano

Pasowało by podpiąć vaga i sprawdzić jak zczytuje prędkości z kół i czy nie wyskoczy jakiś błąd ABS. Wina może być tego typu, że czujnik ABS jest źle osadzony i trzeba go delikatnie dopchnąć. Nowy klocek nie będzie przylegał całą powierzchnią do tarczy, ze względu na swoje wyprofilowanie. Później jak się będzie ścierał dojdzie całą powierzchnią. Ciepło z tarczy to normalna sprawa. Żeby zatrzymać 1,5 tony żelaza musi troszkę potrzeć o tarczę, a wiadomo, gdzie jest tarcie tam robi się ciepło.

Opublikowano

Miałem podobny problem czujnik ABS-u był lekko przestawiony i przy hamowaniu włączał się ABS pojechałem do warsztatu co wykonywał usługę wymiany tarcz i klocków i mi to poprawili.

Opublikowano

Ja bym ci radził przejechać się do nich niech sprawdzą dla świętego spokoju :wink4:

Opublikowano

podepnę sie do tematu ja mam taki problem gdy jade wieksza predkoscia np 140 i później chce wyhamować czuje pulsowanie na pedale i czuc ze wlacza sie abs

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na początek podepnij vaga i sprawdź jak Ci sczytuje prędkości z poszczególnych kół.

Opublikowano

ja tez mam problem, abs wlacza sie ponizej 30km/h, ale jak zczytywalem predkosci na postoju to na VAGu pokazalo w 4 oknach po 1km/h, czy to normalne? bledow czujnikow nie mam

Opublikowano

możliwe że w którymś kole zabrudzony jest wieniec a dokladnie jedna kostka i jak wolno się jedzie to odczytuje jakby koło stało i się włącza ABS

Opublikowano

ja tez mam problem, abs wlacza sie ponizej 30km/h, ale jak zczytywalem predkosci na postoju to na VAGu pokazalo w 4 oknach po 1km/h, czy to normalne? bledow czujnikow nie mam

Jeśli dobrze pamiętam to też tak mam że na postoju mi pokazuje 1km/h ale ABS działa jak trzeba. Musisz sprawdzić w trakcie jazdy czy pokazuje jednakowe prędkości.

Opublikowano

możliwe że w którymś kole zabrudzony jest wieniec a dokladnie jedna kostka i jak wolno się jedzie to odczytuje jakby koło stało i się włącza ABS

Popieram wypowiedź jest zabrudzony rowek od czujników ABS na 100%

Opublikowano

a da się go wyczyścić zdejmując tylko koło ewentualnie zacisk? inaczej- nie rozbierając wahaczy ani półosiek?

Opublikowano

u mnie w a4 po wymieniałem tylne tarcze łożyska klocki

teraz po wymianie zauważyłem że przy hamowaniu załącza abs znaczy tyrkocze pedaŁ CZYM TO może być spowodowane

czy to mu przejdzie czy coś z tym trzeba zrobic [br]Dopisany: 19 Październik 2011, 18:53_________________________________________________a czy powodem tego może być zapowietrzony układ

Opublikowano

u mnie w a4 po wymieniałem tylne tarcze łożyska klocki

teraz po wymianie zauważyłem że przy hamowaniu załącza abs znaczy tyrkocze pedaŁ CZYM TO może być spowodowane

czy to mu przejdzie czy coś z tym trzeba zrobic [br]Dopisany: 19 Październik 2011, 18:53_________________________________________________a czy powodem tego może być zapowietrzony układ

zdecydowanie nie jeśli masz zapowietrzony układ to pedał jest miękki i trzeba nacisnąć kilka razy aby wyhamować [br]Dopisany: 19 Październik 2011, 19:06_________________________________________________

a da się go wyczyścić zdejmując tylko koło ewentualnie zacisk? inaczej- nie rozbierając wahaczy ani półosiek?

nie pamiętam jak tam jest ale raczej nie trzeba podnieś autko zdejmij koło pełny skręt i powinna być widoczna chociaż mała część kręcąc kołem można wyczyścić

Opublikowano

czli na co góralu obstawiasz [br]Dopisany: 19 Październik 2011, 19:32_________________________________________________czy ten czujnik abs powinien wejsc do konca w piaste bo u mnie w tylnych kołach jest tak że brakuje 3-4 mm

żeby wszedł do konca czy to jest prawidłowe

Opublikowano

Najprościej jest sprawdzić interfejsem czujniki, który się wysypuje przy hamowaniu z małą prędkością.

Opublikowano

podłącz vaga, on ci powie całą prawdę, który czujnik się upił i szaleje

Opublikowano

Chyba że przy wymianie i czyszczeniu rdzy ze starych klocków coś wpadło w wieniec

Opublikowano

co do mojegu problemu - sprawdziłem predkości kół na samochodzie w czasie jazdy, i wszystkie czujniki pokazują takie same prękości, rzadko 2 okienka po prawej pokazują tą samą o 1km/h większą wartość niż 2 po lewej ale generalnie prędkości są jednakowe, aczkolwiek abs ciągle załącza się poniżej 30km/h, dodatkowo słychać grzechotanie (dosłownie jak grzechotka) w lewym tylnym kole

domyślam się że to koronka w tym kole szwankuje, ale czy rozwalenie się jej nie powodowało by błędnego wskazania prędkości czujnika przy niej? czy ona nie ma związku z pokazywaną prędkością? czy to może być klucz do mojego problemu?

Opublikowano

Prędkości powinny buć jednakowe szczególnie trzeba sprawdzić przy małej prędkości.

Zamieszczam zdjięcia z diagnostyki programu VAG-COM

vag.jpg

abs.jpg

abs1.jpg

abs2.jpg