Bieniek Opublikowano 14 Września 2011 Opublikowano 14 Września 2011 Za 2 tyg jade autem do Budapesztu.Bede jechal przez Krakow.Wlasnie i co dalej. Slowacja i Wegry.Na co musze uwazac?Co zabrac?Czego sie wystrzegac?? Jak z autostradami itp? Kazde info potrzebne
chudineze Opublikowano 14 Września 2011 Opublikowano 14 Września 2011 W Słowacji płatne drogi I kategorii i autostrady. Winietkę najlepiej odrazu nakleić, bo jest tam system kamer i porozstawiani policaje, którzy tylko czekają na okazję. Na Węgrzech to samo ale dostajesz tylko kwitek ze swoim nr rejestracyjnym, który jest w ich bazie. Tu masz opłaty: http://www.pzmtravel.com.pl/informacja-o-oplatach-drogowych.html A tak ogólnie to jeździmy zgodnie z przepisami nie to co u nas
Bieniek Opublikowano 14 Września 2011 Autor Opublikowano 14 Września 2011 Lepiej wykupic na granicy czy wczesniej na stronie pzm?
chudineze Opublikowano 14 Września 2011 Opublikowano 14 Września 2011 Jeden grzyb i tak Cię oszukają jakieś prowizje itd.[br]Dopisany: 14 Wrzesień 2011, 22:28_________________________________________________Ja na słowacji kupowałem na granicy, a na wegrzech na stacji paliw, bo przejechałem punkt na granicy aa bym zapomniał i na węgrzech jakbyś kupował to w ich walucie, bo maja "duży" przelicznik z euro
I r o Opublikowano 14 Września 2011 Opublikowano 14 Września 2011 winietę na słowację kupisz na granicy (7 euro na 7 dni), jeżeli nie zależy Ci na czasie to możesz bez i drogami nie płatnymi, chodź to zaledwie ok. 100km to nie polecam, policji się wystrzegaj są beznadziejni ! winietę na węgry kupisz na pierwszej stacji benzynowej (6 euro na 3 dni), autostrady policji odkąd kursuje dwa razy do roku to tam nie widziałem na drodze od sześciu lat więc luzik, przedmuchasz wylot
Kimi Opublikowano 15 Września 2011 Opublikowano 15 Września 2011 Za 2 tyg jade autem do Budapesztu.Bede jechal przez Krakow.Wlasnie i co dalej. Slowacja i Wegry.Na co musze uwazac?Co zabrac?Czego sie wystrzegac?? Jak z autostradami itp? Kazde info potrzebne Odezwij się do Pantona, on był w zeszłym tygodniu W Budapeszcie autem.
Wojto Opublikowano 15 Września 2011 Opublikowano 15 Września 2011 Co do płacenia za winietkę na Węgrzech to polecam kartę. Lepszy przelicznik niż przy kupnie waluty w kantorze. Co do trasy to ja zawsze jeżdżę i polecam trasę drogą nr 77 (Chyżne, Banska Bystrzyca, Zvoleń, Sahy, Vac, Budapeszt)
Rdzewek_RdK Opublikowano 15 Września 2011 Opublikowano 15 Września 2011 Bieniek no gdzie Ty jedziesz.. przecież się zgubisz w połowie drogi :polew:
Bieniek Opublikowano 16 Września 2011 Autor Opublikowano 16 Września 2011 To ja sobie wykupie winietki wczesniej na stronie pzm [br]Dopisany: 15 Wrzesień 2011, 11:06_________________________________________________Czytalem,ze po miescie to najlepiej metrem sie poruszac.Jakies parkingi w centrum sa?Tak,zeby auto na 3 dni postawic?I ogolnie jakie macie rozeznanie co do cen w Budapeszcie?
chudineze Opublikowano 16 Września 2011 Opublikowano 16 Września 2011 Ceny podobne jak u nas. Co do parkingów to trudno mi coś powiedzieć, bo ja na parę godzin się tam zatrzymałem. A poruszać się napewno będzie wygodniej metrem.
!Tommy Opublikowano 16 Września 2011 Opublikowano 16 Września 2011 my kupujemy winiety na slowacji bo są tansze (fakt bierzemy roczne ale roznicy jest 50 zł), co do predkosci - słowacy nie lubia jak sie jedzie za szybko !! :/
mech15 Opublikowano 19 Września 2011 Opublikowano 19 Września 2011 coś tam do wyposażenia auta się czepiają zwłaszcza na Słowacji, tak że zwróć na to uwagę: SŁOWACJA Niezbędne wyposażenie pojazdu - pasy bezpieczeństwa na przednich siedzeniach, na tylnych o ile są zamocowane - zapasowe bezpieczniki elektryczne, jeżeli są używane w instalacji elektrycznej danego samochodu; - zapasowe żarówki, po jednej sztuce z każdego rodzaju; - podnośnik samochodowy; - klucz do demontażu kół samochodowych; - koło zapasowe; - linka holownicza; - trójkąt ostrzegawczy; - kamizelka odblaskowa, która musi być umieszczona w kabinie pasażera, a nie w bagażniku; - apteczka samochodowa wyposażona w: gaza hydrofilna, składana sterylna 7,5 x 7,5 cm - 10 sztuk roztwór dezynfekcyjny Ajatin - jodyna 50 ml - 1 szt. ustnik do sztucznego oddychania - 1 szt. folia izotermiczna - 1 szt. chusta trójkątna - 2 szt. rękawice ochronne (gumowe) jednorazowe - 1 para chusta foliowa 20 x 20 cm - 1 szt. plaster, szeroki 1,25 cm - 1 szt. bandaż sterylny - 4 szt. kompresy hydrofilne, sterylne 10 x 15 cm - 1 szt. kompresy hydrofilne, sterylne 6 x 5 cm - 1 szt. opaska gumowa 70 cm - 1 szt. opaska elastyczna 6 x 4 cm - 1 szt. plaster opatrunkowy 8 x 4 cm - 10 szt. agrafki - 4 szt. nożyce - 1 szt. plastikowy pojemnik apteczki do transportu - 1 szt. Zimowe ogumienie pojazdu Używanie opon zimowych obowiązkowe w okresie od 15 listopada do 15 marca. Używanie łańcuchów przeciwślizgowych dozwolone tylko na drogach pokrytych warstwą śniegu wystarczającą do zabezpieczenia nawierzchni drogi. Zakaz używania opon okolcowanych. Światła mijania Używanie świateł mijania przez 24h przez cały rok. Kamizelki bezpieczeństwa Obowiązek posiadania kamizelki bezpieczeństwa (odblaskowej) w pojazdach silnikowych. Kamizelka winna być używana przez kierowcę bądź pasażera w przypadku wyjścia z pojazdu (np. awaria pojazdu) w terenie niezabudowanym, na autostradach i drogach ruchu szybkiego. Nie respektowanie tego przepisu karane jest mandatem w wysokości od 50 EUR, pobieranym na miejscu. Opłaty drogowe Korzystanie z autostrad i dróg ruchu szybkiego i kategorii I jest płatny w formie winietek. Wysokość opłat zależy od kategorii pojazdu (wagi pojazdu zapisanej w dowodzie rejestracyjnym) i okresu pobytu. Brak winietki karany jest mandatem w wysokości jej 10-razowej wartości, odpowiedniej dla kategorii danego pojazdu. http://narty.sport.pl/narty/1,110175,3762740.html
jarko Opublikowano 19 Września 2011 Opublikowano 19 Września 2011 Bede jechal przez Krakow. A musisz ? Ja bym na Twoim miejscu leciał: Łódź-Czewa-Cieszyn-Bratysława-Budapeszt Prosta i szybka trasa nie jak przez Kraków
Bieniek Opublikowano 19 Września 2011 Autor Opublikowano 19 Września 2011 Bede jechal przez Krakow. A musisz ? Ja bym na Twoim miejscu leciał: Łódź-Czewa-Cieszyn-Bratysława-Budapeszt Prosta i szybka trasa nie jak przez Kraków Chce.rodzina i znajomi do odwiedzenia :>
Gość Damian A4 Opublikowano 19 Września 2011 Opublikowano 19 Września 2011 Bede jechal przez Krakow. A musisz ? Ja bym na Twoim miejscu leciał: Łódź-Czewa-Cieszyn-Bratysława-Budapeszt Prosta i szybka trasa nie jak przez Kraków Nie jedź ta droga, daj sobie spokój. Najgorsze rozwiązanie z możliwych.
jarko Opublikowano 19 Września 2011 Opublikowano 19 Września 2011 Nie jedź ta droga, daj sobie spokój. Najgorsze rozwiązanie z możliwych. BO ?! Przez Kraków lepiej ?!!!
Rekomendowane odpowiedzi