ckomorow Opublikowano 23 Lutego 2008 Opublikowano 23 Lutego 2008 Witam. Czy to prawda że teraz na każdych stacjach paliw sprzedają żółte paliwo.? Chodzi mi o olej napędowy. Słyszałem ze za Leppera kadencji zmienili skład sprzedawanego paliwa na stacjach paliw. Czyli 95 % zwykłego paliwo + 5 % oleju rzepakowego. Jeśli tak rzeczywiście jest to czy nie szkodzi to dla silnika? Czekam na wasze opinie
Wihajster Opublikowano 23 Lutego 2008 Opublikowano 23 Lutego 2008 Witam. Czy to prawda że teraz na każdych stacjach paliw sprzedają żółte paliwo.? Chodzi mi o olej napędowy. Słyszałem ze za Leppera kadencji zmienili skład sprzedawanego paliwa na stacjach paliw. Czyli 95 % zwykłego paliwo + 5 % oleju rzepakowego. Jeśli tak rzeczywiście jest to czy nie szkodzi to dla silnika? Czekam na wasze opinie jakby miało zaszkodzic to by nie sprzedawali
jacko998 Opublikowano 23 Lutego 2008 Opublikowano 23 Lutego 2008 Pierwsze słyszę. Nigdy nie zwracałem na to uwagi. Dzisiaj będę tankował to się przyjrzę. Jeśli coś dodają to na pewno jest to obwarowane przepisami i zgodne z prawem. A czy to szkodzi silnikowi, to się może okazać dopiero po przejechaniu kilkunastu tysięcy kilometrów.
Robi1 Opublikowano 23 Lutego 2008 Opublikowano 23 Lutego 2008 Ja też zauważyłem ostatnio jak tankowałem w trasie na Orlenie, że gnojówka jakaś żółta jest. Pomyślałem, że może to taka na zimę spreparowana.
Gość Murzyn Opublikowano 23 Lutego 2008 Opublikowano 23 Lutego 2008 forum->szukaj-> "bio" "bioon" "bioester" PD'ki lubia kujawski
Musashi Opublikowano 23 Lutego 2008 Opublikowano 23 Lutego 2008 Czy to prawda że teraz na każdych stacjach paliw sprzedają żółte paliwo.? Chodzi mi o olej napędowy. Słyszałem ze za Leppera kadencji zmienili skład sprzedawanego paliwa na stacjach paliw. Czyli 95 % zwykłego paliwo + 5 % oleju rzepakowego. Jeśli tak rzeczywiście jest to czy nie szkodzi to dla silnika? Czekam na wasze opinie nawet jezeli do paliw sa dodawane biododatki. nigdy to nie jest olej rzepakowy oleje roslinne poddawane sa procesowi estryfikacji, ktory powoduje ze oleje roslinne pozbawione sa ze swojej struktury chemicznej glicerolu. zmniejsza sie przez to gestosc uzyskanego paliwa, oraz jego wartosc opalowa. jego wlasciwosci sa praktycznie identyczne z olejem napedowym ( tym ropopochodnym). dzieki temu mozna stosowac paliwo roslinne zamiennie z olejem napedowym, bez modyfikacji ukladu paliwowego.
ckomorow Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Opublikowano 23 Lutego 2008 Czyli żółty olej napędowy z 5% biododatkiem można śmiało tankować?
Klima Opublikowano 29 Lutego 2008 Opublikowano 29 Lutego 2008 no pewnie że można, wczoraj zatankowałem do swojej pół zbiornika żóltej
Rekomendowane odpowiedzi