...:::BRYLANT:::... Opublikowano 20 Września 2011 Opublikowano 20 Września 2011 Witam przedstawię swój sposób na rezanie soczewek. Jak to w tytule jest to środek lampy depo zespolony, co do zdejmowania z auta czy tam rozklejana to nie będę tego opisywał, bo to chyba każdy już wie, a jak co to na forum można poszukać. No to zaczynamy Pierwszy etap to przymiarka soczewki i to pominiemy, bo i tak wiemy, że nie będzie pasować do otworu jak i mocowań. Niestety nie posiadam fotek, przed bo swoich jeszcze nie rozkleiłem a foto robione już po powiększeniu otworu Kolejnym krokiem to jak każdy się domyśli powiększenie nieszczęsnego otworu. I tu mamy wiele sposobów na tą metodę ja osobiście wybrałem taką jak poniżej Potrzebna będzie do tego otwornica fi 70 z uchwytem i wiertarka Kółka jedno średnicy wewnętrznej otwornicy drugie zaś średnicy oryginalnego otworu soczewki plus dodatkowe kółko z deski czy tam, kto co znajdzie pod ręką po to jak będziemy rezać otwór żeby otwornica po przejściu nie poharatała nam ręki i śrubka ja dałem fi6 kilka podkładek i rzecz jasna nakrętka Po złożeniu to wygląda tak I to przykładamy od tyłu a od przodu otwornica i tak wiercimy, ponieważ wtedy z przodu mamy idealnie otwór gładki równy na brzegach a jak wiadomo otwornica przy końcu wiercenia zawsze coś oderwie z boków otworu To kółko, co widać znajduje się wtedy w oryginalnym otworze a na to z przodu przykładamy otwornice z kółkiem prowadzącym a jest ono włożone w nią, dlatego ze jest tylko o 0.1mm mniejsze od średnicy wewnętrznej i gdybyśmy je skręcili z tamtym to ciężko jest na to nałożyć otwornice a tak jest o wiele prościej Gdy to już mamy gotowe Zostaje nam podszlifowanie od tył tak jak widać boków gniazda gdzie będzie soczewka, dlatego ze lekko o nie zawadza a po tym zabiegu wchodzi gładko A o to nowy otwór z starą soczewką Czas na dorobienie mocowanie :> Ja postanowiłem zrobić to tak by trzymało i było miłe dla oka Użyłem blachy ocynk gr. 1mm i powycinałem kółeczka średnica większa od soczewki Kilka na zapas Po tym bierzemy i przecinamy na pól i jak dobrze pójdzie to wystarczy na dwa uchwyty Otwory pod ori uchwyty zrobione na oko, ale trafione rozstaw 60mm I przymiarka Ta blaszka jest za krótka jak widać to tylko na potrzeby foto żeby było wiadomo, o co kaman Po przykręceniu jej wpasowujemy soczewkę i wypoziomowaną( nie trzeba tak super dokładnie jej poziomować) kładziemy tak by nam się nie ruszała i przez jej ori montażowe otwory wpuszczamy śrubki, którymi ją przykręcimy. Ja takich długich nie posiadałem, więc wykonałem z pręta gwintowanego. Wkładamy w otwory i odrysowujemy je do dokoła pisakiem na tej blaszce dzięki temu wiemy gdzie będą otwory Po wywierceniu i zebraniu nadmiaru materiału mamy coś takiego. Jak wyżej wspomniałem nie musieliśmy super dokładnie jej poziomować a to, dlatego że otwory są fi 4,5mm a śruba fi 4mm tak, że mamy luz po to by przy końcowym montażu ją wypoziomować jak najlepiej Zmontowany Zostało zajęcie się jeszcze jednym górnym mocowaniem, bo tam jest, co prawda mniej, ale jest jednak przesunięty otwór. Z tym jest trochę więcej roboty no, ale co tam trzeba to się zrobi :> Rozwiązałem to tak Kawałek druta śr. 3mm naostrzony, ucięty Wpuszczamy go w górny otwór a potem zakładamy soczewkę przykręcamy na dolne uchwyty i palcami dociskamy go do soczewki, poruszając nim ładnie zaznaczy punkt wiercenia otworu Po wywierceniu Śrubki potrzebne do górnego mocowania zespawujemy z kawałkiem tego samego pręta gwintowanego A o to całość I z soczewą Finto Wiem, że to już trzeci temat dotyczący tej operacji, ale mimo to postanowiłem przedstawić swoja metodę Jeżeli ktoś ma pytania niech pisze a jeżeli temat nie potrzebny do kosza i proste Jak ktoś by używał takich soczewek Lub podobnych to mogę dorobić taki montaż, Jeśli ktoś będzie chciał
...:::BRYLANT:::... Opublikowano 20 Września 2011 Autor Opublikowano 20 Września 2011 to na samym końcu chyba od a6 a to co się przewija wcześniej to soczewka na h7 nie wiem od czego
mrogal Opublikowano 27 Września 2011 Opublikowano 27 Września 2011 od czego jest "oko" ???? merc, a6c5 i pewnie cos jeszcze
TobiaszAudiA4B5 Opublikowano 17 Listopada 2011 Opublikowano 17 Listopada 2011 no , no ktos miał troszek czasu i wykonał porzadny opis i robote Graty :notworthy:
bidzio1 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Kolego jak z tymi mocowaniami?? zrobisz?? ewentualnie podaj jakieś wymiary. to może samemu coś wykombinuje.
Magicbattle Opublikowano 5 Stycznia 2012 Opublikowano 5 Stycznia 2012 duzo rezania widze i wymaga troche sprzetu. fajna prasa ;p
...:::BRYLANT:::... Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2012 Kolego jak z tymi mocowaniami?? zrobisz?? ewentualnie podaj jakieś wymiary. to może samemu coś wykombinuje. mocowania zrobione cały komplet[br]Dopisany: 05 Styczeń 2012, 15:21_________________________________________________ duzo rezania widze i wymaga troche sprzetu. fajna prasa ;p wręcz przeciwnie nie jest tak źle
krych83 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Opublikowano 5 Stycznia 2012 dobra robota i opis . (widzę fotkę z mojej pracy) 9
...:::BRYLANT:::... Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2012 dobra robota i opis . (widzę fotkę z mojej pracy) 9 dobra robota i opis . (widzę fotkę z mojej pracy) 9 mówisz możne i faktycznie podobna :>[br]Dopisany: 05 Styczeń 2012, 23:53_________________________________________________tu masz ja wygląda zestaw te jest akurat bez otworów pod soczewkę i kółek pod otwornice do tego ma większe mocowania i dłuższe pręty by pasowało do innych soczewek
bidzio1 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Opublikowano 9 Stycznia 2012 priorytetem?? Mam nadzieje że szybko dojdzie.
...:::BRYLANT:::... Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2012 no się wie polecony i priorytet. Napisz jak dojdzie jak coś będzie nie jasne to pisz tu
Rekomendowane odpowiedzi